https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-botanicke-zahrade-v-brne-poprve-vykvetl-stolety-kaktus-kvety-ma-otevrene-den?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V botanické zahradě v Brně poprvé vykvetl stoletý kaktus, květy má otevřené den

7.9.2022 00:12 | BRNO (ČTK)
V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Kotlářské ulici slaví 100 let existence. Květy ale zůstávají otevřené jen krátce - jediný den.
reklama

 

"Vykvetl jeden ze dvou největších exemplářů, které v expozici kaktusů a sukulentů pěstujeme. Nejsou staré přesně 100 let, ale o trochu více. Byly zařazeny do sbírek při založení zahrady v roce 1922 a to už nebyly úplně maličké," popsala pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Echinokaktus patří mezi pěstiteli k oblíbeným druhům. Díky výrazným žlutým trnům mu přezdívají zlatá koule, anebo také stolička pro tchýni. Obvykle dorůstá výšky a šířky kolem jednoho metru. Ve volné přírodě je vzácný, přímo ohrožený, v botanických zahradách se mu dařívá dobře.

Relativně malé, jasně žluté květy se objevují na starších rostlinách, dosahují průměru čtyři až pět centimetrů a jsou řazené v kruhovitém prstenci na horní části rostliny. Jednotlivé květy se otevírají postupně a kvetou jen jeden den.

Ve sbírkách "grusony" obvykle poprvé kvetou ve věku asi 20 let, pokud se pěstují přes léto venku. Brněnské rostliny jsou však celoročně ve skleníku, a tak si dávaly s kvetením na čas. První květ se objevil 24. srpna dopoledne. Kdy se otevře další, není jisté.

V botanické zahradě v pátek začíná pravidelná výstava sukulentů a dalších exotických rostlin, návštěvníci si v kaktusovém skleníku mohou prohlédnout i echinokaktusy. V největším skleníku - palmovém - finišuje rekonstrukce střechy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

7.9.2022 06:54
Echinocactus grusonii vykvetlý po pěstování v naší kultuře zaslouží obdiv. Ale pokud si chce někdo dnes pořídit kvetoucí gruson, stačí zakoupit rostlinu vypěstovanou na plantážích Kanárských ostrovů, za zhruba 2000,- Kč. Tyto plantáže produkují kvetoucí grusony a nejen je, jak na běžícím páse a přivést grusona do květu tam netrvá více jak 9 let.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.9.2022 15:06 Reaguje na pavel peregrin
Taky nechápu, co dělali, že ten Gruzon vykvetl poprvé až po sto letech. Pamatuji si, že kdysi měli Gruzony v Arboretu v Novém Dvoře u Opavy. Byl tam hezký kaktusový skleník, kde ty Gruzony kvetly každý rok a určitě stoleté nebyly. Jenže v roce 2000 byly skleníky kvůli katastrofálnímu stavu uzavřeny a i když vedení arboreta ujišťovalo, že do deseti let budou stát skleníky nové, dodneška tam nic není. Škoda.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist