https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-vyhodili-urodu-za-22-milionu-liber-nemaji-dost-lidi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii vyhodili úrodu za 22 milionů liber, nemají dost lidí

17.8.2022 14:36 | LONDÝN (ČTK)
Británie se vedle problémů s ovocem a zeleninou potýká i s nedostatečnou úrodou brambor. Nedaří se letos dokonce ani plodinám, které jsou obvykle odolné vůči suchu, jako je kukuřice.
Británie se vedle problémů s ovocem a zeleninou potýká i s nedostatečnou úrodou brambor. Nedaří se letos dokonce ani plodinám, které jsou obvykle odolné vůči suchu, jako je kukuřice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Británii se v letošním roce kvůli nedostatku pracovních sil vyhodilo ovoce a zelenina přinejmenším za 22 milionů liber (641 milionů Kč), na farmách se ale celkové škody odhadují až na trojnásobek. S odvoláním na britský Národní svaz farmářů o tom informoval server listu The Guardian.
reklama

 

Asi 40 procent respondentů ze svazu potvrdilo, že kvůli nedostatku pracovní síly utrpěli ztráty na úrodě. Britským farmám chybí v průměru 14 procent pracovníků. Problémy zhoršil i fakt, že někteří zaměstnanci nepřišli do práce vůbec nebo z ní předčasně odešli.

Vzhledem k tomu, že průzkum reprezentuje pouze třetinu britského sektoru, svaz odhaduje, že by se letošní ztráty na potravinách mohly vyšplhat až na 60 milionů liber (1,7 miliardy Kč).

"Plýtvá se kvalitními a výživnými potravinami v době, kdy rodiny v celé zemi bojují o to, aby vyšly s penězi kvůli rostoucím životním nákladům. Navíc dlouhotrvající suché počasí a rekordní teploty vytvořily opravdu náročné podmínky pro pěstování ovoce a zeleniny. Každá plodina je cenná, pro zemědělský podnik i pro lidi. Nemůžeme si dovolit nechat potraviny nesklizené," řekl místopředseda svazu Tom Bradshaw.

Více než polovina dotázaných uvedla, že jim produkce klesla v průměru téměř o 20 procent, částečně v důsledku nedostatku pracovníků. Pěstitelé očekávají další pokles produkce i příští rok

Zemědělci se momentálně potýkají s nedostatkem pracovníků, což zapříčinil i fakt, že Británie vykazuje vysokou zaměstnanost a alternativní pracovní nabídky. Například práce skladníka nebo řidiče nabízí často vyšší mzdu a stabilitu. Boj o pracovníky vedl v Británii k růstu mezd a zapříčinil problémy v pohostinství, logistice či výrobě potravin.

Brexit navíc omezil přístup k sezonním pracovníkům přicházejícím z EU, zatímco válka na Ukrajině narušila zaběhlý trend, kdy tato východoevropská země v posledních letech poskytovala velkou část pracovní síly v Británii. Letošní program pro sezonní pracovníky, který zajišťuje krátkodobá víza osobám pomáhajícím při sklizni a výrobě potravin, nabízel až 38 000 víz. Jen zemědělský sektor však potřebuje na pomoc až 70 000 lidí.

Kvůli komplikacím v Evropě se britské zemědělství snaží nalákat místní pracovníky nebo naopak lidi ze vzdálenějších zemí. Průzkum svazu farmářů však zjistil, že jen méně než čtyři procenta sezonních pracovníků pocházejí z Británie. Většina potenciálních britských adeptů na tuto práci totiž nebydlí v blízkosti farem, takže více než dvě třetiny zemědělských pracovníků musí Británie získávat prostřednictvím programu pro sezonní pracovníky.

Británie se vedle problémů s ovocem a zeleninou potýká i s nedostatečnou úrodou brambor. Nedaří se letos dokonce ani plodinám, které jsou obvykle odolné vůči suchu, jako je kukuřice. V zemi klesá i produkce mléka, zejména kvůli nedostatku krmiva pro krávy a kvůli tomu, že rozsáhlé plochy zemědělské půdy ohrožují lesní požáry.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

17.8.2022 08:15
no jo Brexit-)
Odpovědět
va

vaber

17.8.2022 08:41
nemají tost lidí? výsměch, nemají dost lidí na práci ,ale mají dost lidí na přenášení papírů, na psaní odborných článků o nedostatku lidí a jiných velikých odborníků,
přesně jak v celé Západní Evropě a proto potřebují negramotné lidi z ciziny
a potom že vzdělání zachrání svět
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.8.2022 10:09 Reaguje na vaber
Neboj, vše pochopíš, až toho základního vzdělání dosáhneš. Hlavu vzhůru. Ganbatte kudasai! :)
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

17.8.2022 12:12 Reaguje na Anyr
Pochybuji, že kdy dosáhnu základního vzdělání v japonštině. 頑張って ください! Ale kosení trávy, stavba kamenných zídek nebo těžba dříví by mi docela šly. Pokud UK neotevře více svůj pracovní trh některé druhy podnikání (jako třeba zemědělská výroba náročná na pracovní sílu) tam zaniknou.
Odpovědět
va

vaber

17.8.2022 16:13 Reaguje na Anyr
ty jsi pracoval v Anglii a cítil jsi se jak negramot ? a proto tě to tak podráždilo, viď
z toho si nic nedělej, už ti to zůstane až do konce života
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.8.2022 16:52 Reaguje na vaber
1*
Odpovědět
sv

s v

17.8.2022 19:49 Reaguje na vaber
Oceňuji, že jsi se podělil o vlastní zkušenost.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.8.2022 12:35 Reaguje na vaber
Ano, ale vzdělání nebo roze…..ost je problém? Musí začít méně jíst, nebo se přestat potulovat po nocích s noži a zabíjet Poláky a Cechy a podporovat ukončení válek, nebo začít pracovat sami, ne 8 h 5 dní v týdnu a v pátek krátce, nýbrž 12 h minimálně 6 dní v týdnu, tak jak to požadují od pracantů, kteří jim obstarávali sklizně. Oni to postupně pochopí, když se budou snažit. Cesty jsou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.8.2022 13:55 Reaguje na Jarka O.
Anglánům ještě nedošlo, že ve světě už neznamenají nic. Vůbec nic. Koloniální časy holt skončily.
Odpovědět
sv

s v

17.8.2022 19:48 Reaguje na pavel peregrin
Pavlíkovi asi nedošlo, že hysterií projevovanou na ekolistu svůj mindrák ze západu nevyřeší a jen se ztrapní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.8.2022 19:56 Reaguje na pavel peregrin
Oni tohle o sobě sami rádi říkají, člověk by jim dal pětikorunu, ale nevím nevím ...
Odpovědět
va

vaber

17.8.2022 16:17 Reaguje na Jarka O.
známý tam maká denně 12h třináct dní v kuse a potom má jeden den volna ,
ze základního plat by dal za všechny poplatky ,proto musí dělat přesčasy ,tak prý to ještě dovoluje jejich zákoník práce
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.8.2022 19:47 Reaguje na vaber
Oni mají zákoník práce? Možná ne pro všechny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.8.2022 15:58
Ve Velké Británii je v současné době asi 1,7 miliónu nezaměstnaných, přes to se země potýká s nedostatkem pracovních sil. Asi je někde něco špatně. Je třeba omezit sociální dávky a podmínit je výkonem práce. Stejně tak by to mělo fungovat u nás.
Odpovědět
Pe

Petr

17.8.2022 16:04
Tak proč to pěstují? Co je to za farmáře, když si neumějí spočítat kolik čeho dokážou sklidit?
Odpovědět
Pe

Petr

17.8.2022 16:21 Reaguje na Petr
Ale já vím proč. Prostě to zkoušejí. Třeba se najde pár cizinců v nouzi, ochotných to za pár drobných sklidit a budou velké zisky. A když ne, nevadí, nic se neděje, tak se to zaorá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.8.2022 11:55 Reaguje na Petr
Nechci vás zbytečně budit ze spánku, ale zrovna poslední tři roky fakt nejsou typické, ve všem je bordel úplně neskutečný a nějaké predikce moc nefachčí.

je sice hezké, že si tu hrajete na někoho, kdo má křišťálovou kouli a přesně ví co bude za rok, za dva, ale v reálu akorát tak prd.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.8.2022 16:42
Výhoda levné energie je v nenávratnu a výhoda levné práce otroků a
dělníků z východu rovněž. Migranti z jihu makat nechtějí a Britové za
pár liber dělat nebudou. Takže zaorat a zkusit levně dovážet odjinud,
jako v dobách kolonialismu, kdy vládli celému světu. Každá říše jednou
padne a začíná to právě tím, že nikdo nechce pracovat, ale všichni
chtějí jiným poroučet za vysoké mzdy. "Otroci" z východu došli, tak
třeba lordi začít pracovat a nehrát si na nadlidi. U nás to k tomu
spěje taky, protože v zemědělství už pracuje pouze 80 000 lidí(dnes
jsem to zaslechl v TV na ČT 24)!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist