https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenske-botanicke-zahrade-pri-podzimnim-ryti-nasli-lanyze?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnské botanické zahradě při podzimním rytí našli lanýže

21.11.2020 00:57 | BRNO (ČTK)
Lanýže jsou velmi ceněné pro svou nezaměnitelnou chuť i aroma. Zároveň patří nejdražším surovinám pro přípravu pokrmů. Sběr lanýžů je v Česku ve volné přírodě zakázaný. Ilustrační obrázek
Lanýže jsou velmi ceněné pro svou nezaměnitelnou chuť i aroma. Zároveň patří nejdražším surovinám pro přípravu pokrmů. Sběr lanýžů je v Česku ve volné přírodě zakázaný. Ilustrační obrázek
Foto | Big Dodzy / Unsplash
Rutinní podzimní rytí záhonu v brněnské botanické zahradě přineslo nečekaný objev - plodnice lanýže zimního, vzácné houby a vyhledávané pochoutky. Nikdy dříve se na místě nenašly, oznámila ČTK odborná pracovnice zahrady Hana Ondrušková.
reklama

 

Jak se výtrusy lanýže dostaly pod zem v centru Brna a "osídlily" kořenový systém buku, nejspíš zůstane záhadou. Možná se do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity dostaly s osivem získaným z nějaké středomořské nebo francouzské zahrady.

Lanýž zimní se vyskytuje především v dubových lesích, lze jej však najít i pod jinými listnáči. Vyžaduje vápenitou půdu. V botanické zahradě tak má dobré podmínky pro růst.

Plodnice vykopané v záhonu převzal Daniel Dvořák z ústavu botaniky a zoologie, který je s pomocí mikroskopu určil. Vzorky vzácné houby obohatí sbírku ústavu, na talíři tedy neskončí.

Lanýže jsou velmi ceněné pro svou nezaměnitelnou chuť i aroma. Zároveň patří nejdražším surovinám pro přípravu pokrmů. Sběr lanýžů je v Česku ve volné přírodě zakázaný. Prodávané lanýže různých druhů pocházejí většinou z Itálie a Francie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist