https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenske-zoo-se-narodila-dvojcata-ohrozene-pandy-cervene?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnské zoo se narodila dvojčata ohrožené pandy červené

4.8.2022 17:17 | BRNO (ČTK)
Panda červená je menší stromová šelma, o něco větší než kočka domácí. Pandě velké není blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života.
Panda červená je menší stromová šelma, o něco větší než kočka domácí. Pandě velké není blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života.
Licence | Volné dílo (public domain)
Brněnská zoo má dvě mláďata ohrožené pandy červené. Narodila se sice už v druhé polovině června, stále jsou ale v kritickém období. Návštěvníci je tak zatím vidět nemohou, informovala mluvčí zoo Monika Brindzáková.
reklama

 

Rodiče jsou samec Huan, který do zoo přišel v roce 2014, a samice Oshin, která do zoo dorazila v roce 2019. První odchov měli v květnu 2019. Byl to sameček Siddhi, který odjel v červnu 2021 do Zurychu.

"Nyní se v boudičce objevila dvě mláďata, která zatím jen velmi opatrně kontrolují chovatelé. Pro samici je to první odchov dvojčat, takže jí dopřáváme klid," uvedla mluvčí. Doplnila, že vzhledem k tomu, že mláďata jsou velmi malá, zoo zatím neplánuje ani veterinární prohlídku na zjištění pohlaví. To podle mluvčí udělá nejdříve za jeden až dva měsíce.

Panda červená je menší stromová šelma, o něco větší než kočka domácí. Pandě velké není blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života. Jejím domovem jsou horské lesy a džungle v podhůří Himálaje. Většinu roku žije samotářsky a páry vytváří pouze na dobu rozmnožování. Zajímavostí je, že samice bývá březí 90 až 150 dní. Dokáže totiž zabrzdit vývoj oplodněného vajíčka do doby, než budou vhodné podmínky pro odchov mláďat. Rodí jedno až čtyři mláďata, která zůstávají s matkou po dobu jednoho roku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist