https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenskych-odpadnich-vodach-nalezli-odbornici-stopy-ketaminu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnských odpadních vodách nalezli odborníci stopy ketaminu

25.3.2023 01:08 | BRNO (ČTK)
V brněnských odpadních vodách nalezli odborníci stopy ketaminu. Ukazuje to zpráva Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislosti (EMCDDA) za rok 2022. V průzkumu stop omamných látek v odpadních vodách se ketamin, jehož spotřeba v Evropě stoupá, objevil poprvé. Nejvyšší koncentrace této drogy, která se mimo jiné používá pro donucení k sexu, odborníci naměřili na Pyrenejském poloostrově či v Dánsku. Podle zprávy se v Praze mezi lety 2021 a 2022 více než zdvojnásobila koncentrace kokainu v kanalizační vodách. Česká města vykazují nejvyšší hodnoty ve čtyřech ze šesti druhů sledovaných omamných látek.
reklama

 

V Brně naměřili v průměru za den v odpadních vodách 1,28 miligramu ketaminu na 1000 lidí. To byl 11. nejvyšší údaj v celoevropském srovnání. I tak ale byla koncentrace zaznamenaná v Brně mnohonásobně nižší než ve městech v čele hodnocení. Nejvyšší koncentraci ketaminu vykázaly Barcelona se zhruba 30 miligramy na 1000 lidí, Lisabon s 19 miligramy na 1000 osob a Kodaň se 17 miligramy na 1000 osob. V Český Budějovicích, které byly dalším městem na území ČR, kde se měření uskutečnilo, byla zaznamenána nulová hodnota.

"Ve více než třech čtvrtinách měst se ukazují vyšší koncentrace ketaminu v odpadních vodách během víkendu (od pátku do pondělí) než během pracovních dnů, což odráží převažující používaní ketaminu při oddechových příležitostech," uvedlo EMCDDA. To se týká i Brna, kde nejvyšší koncentrace naměřili v pondělí a neděli.

EMCDDA sleduje výzkumem odpadních vod používání omamných látek ve více než 100 městech ve 21 evropských zemích. Podle ředitele agentury Alexise Goosdeela se ukazuje, že problém s používáním omamných látek je "rozšířený a komplexní".

Výsledky výzkumu se ve srovnání s předchozími roky příliš nezměnily. Města v České republice vykazují nejvyšší evropské hodnoty ve čtyřech ze šesti sledovaných drog, a sice v koncentraci metamfetaminu, amfetaminu, MDMA, která je známá jako extáze, a marihuany. Nejvyšší koncentrace kokainu vykazují města na jihu a západu Evropy.

"Stopy (kokainu) ale byly nalezeny i ve většině měst ve východní Evropě, kde se v některých případech pozoruje nárůst," uvedlo EMCDDA. V Praze se naměřené hodnoty mezi roky 2021 a 2022 více než zdvojnásobily z 240 miligramů na 1000 osob na 513 miligramů na 1000 osob. To byla 20. nejvyšší hodnota ve sledovaných evropských městech.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FB

František Balco

26.3.2023 22:30
Recyklovat, recyklovat, recyklovat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.3.2023 22:54
Teda pane Hanzle, už zase ...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist