https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cerstvem-snehu-na-antarktide-byly-poprve-nalezeny-mikroplasty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V čerstvém sněhu na Antarktidě byly poprvé nalezeny mikroplasty

9.6.2022 12:40 (ČTK)
Nalezeno na Antarktidě bylo více než 12 různých druhů plastů, nejvíce pak PET, který se používá k výrobě nápojových lahví.
Nalezeno na Antarktidě bylo více než 12 různých druhů plastů, nejvíce pak PET, který se používá k výrobě nápojových lahví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čistotu antarktického sněhu již nelze považovat za samozřejmost. Podle nové studie se totiž v čerstvě napadaném sněhu na Antarktidě poprvé našly mikroplasty. Informuje o tom televize Sky News. Maličké úlomky plastů z věcí každodenní potřeby již byly nalezeny v mořské vodě a ledu a dokonce i v lidské krvi. V čerstvě napadaném sněhu ale byly objeveny poprvé.
reklama

 

Studie publikovaná ve vědeckém časopise The Cryosphere poukazuje na "globální rozsah znečištění plasty“ tím, že identifikuje v průměru 29 mikroplastových částic na litr roztátého sněhu. Koncentrace byla dokonce vyšší, než byla hlášena v okolním Rossově moři a v antarktickém mořském ledu.

Ve vzorcích odebraných ze sněhu poblíž vědeckých základen na Antarktidě byly zjištěny téměř třikrát vyšší koncentrace mikroplastů, podobné těm nalezeným na okraji italského ledovce, píše Sky News. Bylo nalezeno více než 12 různých druhů plastů, nejvíce pak PET, který se používá k výrobě nápojových lahví.

Doktorandka z Canterburské univerzity na Novém Zélandu Alex Avesová odebrala vzorky z Rossova šelfového ledovce v roce 2019. Její kolegové tehdy "optimisticky předpokládali, že v takto nedotčené a odlehlé lokalitě žádné mikroplasty nenajde", uvedla výzkumnice Laura Revellová. Dodala, že Avesová byla požádána, aby shromáždila vzorky sněhu také z vozovek u Scottovy základny a výzkumné stanice McMurdo, aby měla alespoň nějaké mikroplasty ke zkoumání. Další sníh přitom ani sbírat nemusela.

"Po návratu do laboratoře se rychle ukázalo, že plastové částice jsou i v každém vzorku ze vzdálených míst na Rossově šelfovém ledovci a že tato zjištění budou mít celosvětový význam," uvedla výzkumnice.

Avesová řekla, že ji zjištění šokovalo. "Je to neuvěřitelně smutné, ale nález mikroplastů v čerstvém antarktickém sněhu poukazuje na rozsah znečištění plasty i v těch nejodlehlejších oblastech světa," uvedla. "Odebrali jsme vzorky sněhu z 19 míst na Rossově ostrově na Antarktidě a ve všech jsme našli mikroplasty," vysvětlila.

"Když se teď ohlédnu zpět, vůbec mě to nepřekvapuje," uvedla Revellová a dodala, že studie z posledních let dokládají všudypřítomnost mikroplastů přenášených vzduchem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

9.6.2022 18:22
Výzkumnice oblečená do mnoha vrstev termooblečení ze syntetických vláken kudy chodila, tudy mikroplasty (mikroúlomky textilních vláken) trousila. Stačí se v oblečení předklonit a vyvalí se oblak teplého vzduchu plný částeček z majitele a jeho oblečení.
Já si tedy myslím, že našla jen to, co si tam sama přinesla.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.6.2022 19:03 Reaguje na Petr
Budete mít pravdu. Včera jsem tento článek četla v jiné verzi a v ní stálo, že nejvíc mikroplastů (PET) bylo nalezeno v okolí výzkumné stanice ve srovnání se vzorky z míst dál od stanice. V tomhle článku už to srovnání chybí...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

10.6.2022 08:43 Reaguje na Petr
Práce je Peer review. Můžete si najít studii a rozporovat její metodiku. Jinak myslet bez důkazů moc neobstojí.

https://tc.copernicus.org/articles/16/2127/2022/tc-16-2127-2022-discussion.html
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.6.2022 18:49
Nezpochybňuji, kam až se už plasty dostávají a přitom vidím, že je to asi
většině lidí ukradené. Žijí nyní ten svůj konzumní život a nemíní radikálně
ubrat. Zkuste nahradit plastové obaly a syntetické textílie v potřebném
množství třeba papírem a u oděvů přírodními vlákny. Obratem zjistíme, že
ovce na vlnu produkující škodlivý metan, bavlna rujnuje zdroje vody, len
zabírá půdu potřebnou na produkci potravin atd. Problémem je přelidnění
a nadměrný konzum ruku v ruce s nekvalitou a nutností časté obměny.
Pamatuji začátky plastových sáčků a pytlíků od mléka. Opakovaně se
do nich balily potraviny a svačinky do školy. Dnes se sáček roztrhá už
cestou z obchodu a je vyhozen. Textil sice drží, ale švy už nikoliv.
Konzum je o spotřebě a obratu zboží a nikoliv o udržitelnosti lidského
bytí na této planetě. Zlomil jsem nad lidstvem hůl už dávno a vím tak
jedno, že rozumování a kšeft porazily skutečný rozum.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist