https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceskem-svycarsku-je-klid-drony-objevily-tri-zhava-mista-doutnal-jeden-parez?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém Švýcarsku v sobotu drony objevily tři žhavá místa, doutnal jeden pařez

14.8.2022 01:18 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z národního parku České Švýcarsko odjely v sobotu ráno poslední hasičské odřady. Na místě zůstává zhruba 40 profesionálních hasičů na prozatímní hasičské stanici a také 72 hasičů z 22 dobrovolných jednotek, které si nasmlouvala správa národního parku. ČTK to řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Noc na sobotu byla podle něj klidná, drony objevily tři místa se zvýšenou teplotou v okolí Pravčické brány a Kozího hřbetu, během dne hasili v oblasti Pravčické brány i doutnající pařez.
reklama

 

"Ta místa jsme ošetřili, jsou to drobná ohniska, kde byla zvýšená teplota, ta se odkopala a prolila vodou, jinak je tu klid," doplnil Marvan. Dohlídky vykonávané dobrovolnými jednotkami ve spolupráci s revírníky národního parku probíhaly podle Marvana pravidelně. Objevená ohniska typu doutnajícího pařezu byla důkladně likvidována. Profesionální jednotky koordinovaly činnost hlavně nad stěnami u Pravčické brány kvůli bezpečnosti. "Do oblasti Pravčické brány bylo z důvodu prevence uskutečněno několik shozů vody německými vrtulníky," doplnil Marvan.

Na místě podle Marvana operuje šest profesionálních hasičských jednotek, tři jsou z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje a další tři ze školicích zařízení HZS, dohromady jde o 40 hasičů. "Zatím tady zůstanou," řekl. Jednotky HZS ze školicích středisek měly podle něj na starosti především dopravu vody v hadicovém vedení na vytipovaná místa. I když je požár uhašený, může se oheň na některých místech znovu objevit, protože se může šířit kořenovým systémem, předběžně se proto počítá s tím, že prozatímní jednotka bude v národním parku do konce srpna.

Požár v národním parku hasiči v pátek po 20 dnech dohasili a poslední lokalitu předali správě národního parku. V sobotu pokračovala fáze takzvané technologické pomoci, kterou koordinuje štáb Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Hasičům by podle Marvana pomohl déšť, ale ani v sobotu v oblasti nepršelo. Po 09:00 se začali do svých domů i rekreačních objektů vracet lidé z evakuovaných částí Hřenska a osad Mezná a Mezní Louky. Pro turisty zůstává tato část národního parku zavřená.

Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Do jeho likvidace se zapojilo na 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Na pomoc přiletěly speciální letouny z Itálie, hasicí letadla ze Švédska, vrtulníky vyslalo na pomoc Polsko, Slovensko a také sousední Německo. Tři letadla Antonov poskytla letecká hasicí služba. Do hasebních prací se zapojila i armáda a významně se na zásahu podílela policie, která koordinovala pohyb letecké techniky. Příčinu požáru policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Podle generálního ředitele hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka budou dál požářiště monitorovat také drony s termokamerami. Podle Marvana se na něm od středy bude podílet i armáda. Vrtulníky, které se na boji s ohněm podílely, v pátek odletěly, ještě odpoledne ale nabíraly vodu z Labe a prolévaly půdu nad Hřenskem. Ohniska je podle Vlčka důležité hlídat a případně včas zasáhnout. Helikoptéry se tak mohou v případě potřeby do oblasti vrátit do 30 minut.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.8.2022 05:06
Doufejme, že si ti odpovědní za NP, vezmou ponaučení pro další léta, a nenechají vyrůstat vegetaci, hlavně tu náletovou, na nepřístupných místech.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

15.8.2022 07:56
to teď budou informovat o každém doutnajícím pařezu ?
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist