https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chko-brdy-se-po-vice-nez-90-letech-objevila-vzacna-orchidej-bradacek-srdcity?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Brdy se po více než 90 letech objevila vzácná orchidej bradáček srdčitý

3.7.2022 00:39 | PŘÍBRAM (ČTK)
Bradáček srdčitý je kriticky ohroženým druhem.
Bradáček srdčitý je kriticky ohroženým druhem.
Foto | Karel Hutr / AOPK
V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se po více než 90 letech objevila vzácná orchidej bradáček srdčitý. Velké množství těchto květin našel uprostřed rašelinných smrčin v srdci středních Brd fotograf brdské přírody Karel Hutr, informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.
reklama

 

Bradáček srdčitý patří v tuzemsku mezi nejmenší orchideje. Dorůstá maximálně deseti centimetrů, má dva lístky a drobné, nenápadné květy. Poslední nálezy bradáčku srdčitého v Brdech zachytil botanik Karel Domin kolem roku 1930.

"Nález této orchideje přirozeně vyvolal nejen mezi botaniky velký zájem. V současné době je její výskyt doložen jen z rašelinišť příhraničních hor, její objev uprostřed Čech je tedy opravdovou senzací. To, že bradáček srdčitý v Brdech roste, je dalším důkazem, že Brdy jsou skutečným ostrovem horské přírody uprostřed Čech," uvedl vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Bradáček srdčitý je kriticky ohroženým druhem. Běžnějším druhem je jeho blízký příbuzný bradáček vejčitý, jenž se v Brdech vyskytuje roztroušeně na loukách.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist