https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chko-cesky-les-objevili-novy-druh-motyla-hnedaska-podunajskeho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Český les objevili nový druh motýla, hnědáska podunajského

6.1.2022 01:27 | DOMAŽLICE (ČTK)
Hnědásek podunajský.
Hnědásek podunajský.
Zdroj | Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Nový druh motýla objevili přírodovědci z CHKO Český les během exkurze pro veřejnost na Domažlicku. Jde o první geneticky potvrzený nález kriticky ohroženého hnědáska podunajského nejen v chráněné krajinné oblasti, ale i na území celých Čech. Dva dny před Štědrým dnem to potvrdila genetická analýza, řekla Zuzana Blažková z CHKO. Nález považuje za senzaci.
reklama

 

"V červenci roku 2021 proběhla exkurze s názvem Motýli od Černé Řeky. Hlouček účastníků se vydal po mezích, květnatých pastvinách a loukách z Černé Řeky na Jindřichovu Horu. Měli se seznámit s místními druhy motýlí fauny, s modráskem bahenním a vřetenuškou mokřadní. Ty se najít nepovedlo, ale útěchou byl odchyt vzácného ohniváčka černočárného a ohniváčka modrolesklého," řekla Blažková, která exkurzi vedla.

Dále podle ní zpozorovali netypické "hnědásky jitrocelové", kteří měli neobvyklé vnější znaky. Fotografie zooložka rozeslala zkušenějším odborníkům v západních a jižních Čechách a Vsackých Beskydech. Následující týden odchytila dva exempláře pro srovnávací preparaci a genetickou analýzu, kterou provedl Zdeněk Faltýnek z Entomologického ústavu Akademie věd.

"Genetická analýza, takzvaná DNA Barcoding, potvrdila, že jde o hnědáska podunajského. Doposud se předpokládalo, že se tento druh v ČR vyskytuje pouze na lesostepích jižní Moravy. Současný nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci," řekla Blažková.

Na lokalitu se teď intenzivně zaměří Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Správa CHKO Český les. "Je třeba důkladně zhodnotit stav místní populace tohoto vzácného motýla vzhledem k okolnímu prostředí a zajistit mu vhodné podmínky," dodala.


reklama

Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist