https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chko-luzicke-hory-vznikla-cerna-stavba.podle-stavebnika-jde-o-mysliveckou-pozorovatelnu-podle-spravy-o-chatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Lužické hory vznikla černá stavba. Podle stavebníka jde o mysliveckou pozorovatelnu, podle správy o chatu

27.10.2020 19:14 | KYTLICE (ČTK)
Stavebník argumentoval tím, že objekt je mysliveckým zařízením k pozorování a lovu zvěře. Takto se zpravidla označují myslivecké posedy a kazatelny. Celý objekt se ale zcela vymyká běžným zvyklostem pro stavbu zařízení k lovu zvěře, a to svým vzhledem, rozměry, stavebním provedením a umístěním uvnitř oploceného území. Podle názoru Správy CHKO Lužické hory stavba odpovídá rekreačnímu objektu a je nutné ji odstranit.
Stavebník argumentoval tím, že objekt je mysliveckým zařízením k pozorování a lovu zvěře. Takto se zpravidla označují myslivecké posedy a kazatelny. Celý objekt se ale zcela vymyká běžným zvyklostem pro stavbu zařízení k lovu zvěře, a to svým vzhledem, rozměry, stavebním provedením a umístěním uvnitř oploceného území. Podle názoru Správy CHKO Lužické hory stavba odpovídá rekreačnímu objektu a je nutné ji odstranit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA Olomouc
V chráněné krajinné oblasti Lužické hory na vrchu Sokol u Kytlice vyrostla na jaře černá stavba v podobě horského srubu. V tiskové zprávě to uvedl pracovník Hnutí DUHA Radek Kříček, zároveň prohřešek nahlásil Správě CHKO Lužické hory. Přestože správa stavebníka podle Kříčka vyzvala k odstranění nedokončené stavby, práce pokračovaly. Objekt navíc vznikl v oblasti, kde dobrovolníci tzv. Vlčích hlídek v minulých letech opakovaně nacházeli pobytové znaky vlka. Celou věc nyní prověřuje odbor stavebního úřadu v České Kamenici na Děčínsku, který zahájil řízení o odstranění nepovolené stavby.
reklama

 

Bez vědomí stavebního úřadu, místních obyvatel i orgánů ochrany přírody zabrala stavba část čerstvé kůrovcové holiny s výhledem do přilehlé krajiny. V těsném sousedství je cenný bukový porost, který tvoří první zónu CHKO. "Během let 2018 a 2019 dobrovolníci a pracovníci Hnutí DUHA během Vlčích hlídek přímo na svazích kopce a v jeho okolí opakovaně nalezli pobytové znaky, ukazující na výskyt vlka obecného," uvedl Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA.

Zástupcům Hnutí DUHA Olomouc se podařilo získat další údaje na základě zákona o svobodném přístupu k informacím a také díky osobní schůzce se stavebníkem. Je členem mysliveckého sdružení, které si příslušnou honitbu pronajímá od Lesů České republiky. Ty však stavbu v současné podobě neschválily a v dopise Hnutí DUHA uvedly, že nebudou souhlasit ani s dodatečnou legalizací. Stavebník argumentoval podle Kříčka tím, že objekt je mysliveckým zařízením k pozorování a lovu zvěře. Takto se zpravidla označují myslivecké posedy a kazatelny. "Jejich parametry, určené zákonem, však stavba přesahuje," uvedl Kříček.

Celý objekt se zcela vymyká běžným zvyklostem pro stavbu zařízení k lovu zvěře, a to svým vzhledem, rozměry, stavebním provedením a umístěním uvnitř oploceného území. Podle názoru Správy CHKO Lužické hory stavba odpovídá rekreačnímu objektu a je nutné ji odstranit.

Vedoucí odboru stavebního úřadu v České Kamenici Věra Drobná ČTK řekla, že musí ze zákona dát majiteli stavby možnost, aby si zažádal o její dodatečné povolení.

"K tomu on mi musí doložit, že stavba není v rozporu s žádným právním předpisem nebo s jakýmkoli zájmem, který je chráněný státem," uvedla Drobná. K celé věci se musí vyjádřit i veškeré dotčené orgány, například státní správy lesů či CHKO Lužické hory. Pokud se majiteli podaří získat všechna stanoviska kladná, nebude mít Drobná podle svých slov důvod majiteli stavbu dodatečně nepovolit. Na dodatečné povolení stavby má investor lhůtu dva měsíce. Drobná dodala, že mu ji kvůli situaci kolem pandemie koronaviru nejspíš o měsíc prodlouží.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (147)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.10.2020 18:00
Nová úprava stavebních předpisů prakticky u všech mysliveckých zařízení nepožaduje stavební povolení nebo ohlášení /to bylo dosud nutné u staveb s 30m² a výškou 5m /, nemá také zvláštní ustanovení pro stavby dočasné.
Současná úprava povinnost ohlášení spojuje u staveb pro lesnictví a zemědělství s 70m² a výškou 5 m, stavby pro chovatelství s 16m² a výškou 5m.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

27.10.2020 18:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nu pozorovat divokou zvěř v CHKO prosím - ale lovení divoké zvěře v CHKO ? Nevracíme se do doby okresních a krajských tajemníků a komunistický pohlavárů - dnes rozšířené o levopravé politiky ?????
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.10.2020 18:58 Reaguje na Krejcar Stanislav
V CHKO se běžně loví ,to není nic proti ničemu.
Odpovědět
VS

Vilda Smakal

27.10.2020 20:10 Reaguje na Krejcar Stanislav
Pane Krejcare a ono se něco od revoluce změnilo ? Vždyť je to úplně stejné nebo spíše horší, akorát to má jiné barvy a socialismus se vyměnil za kapitalismus a ve vládě jsou takzvaní demokraté.
Odpovědět
AM

Anežka M

30.10.2020 17:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
No ohlášení možná ne, ale nevyžaduje i taková stavba územní souhlas? Když jsme dělali oplocenku kolem sadu, šli jsme touto cestou tj. situačka na SÚ s podpisy dotčených sousedů.

Jinak ta formulace pomocí plochy a výšky je docela štědrá, na 30m2 s trochou šikovnosti už postavíte slušný srubík. Některé judikáty vám přitom za (černou) stavbu pro bydlení označí i maringotku nebo seník, pokud je např. uzavíratelný. Rozhodující pro posouzení, zda se stále ještě jedná o stavbu pro myslivost, nebo už o černou rekreační chatu bude nejspíš vnitřní zařízení stavby, to, jestli je vytápěná, má pobytovou místnost, dřevník, zázemí atd.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.10.2020 19:15
No jo, to jsou ti naši myslivci, etalon starostlivosti o přírodu a poctivosti, že pánové? Není se čemu divit, když ČMMJ můžou vézt takoví jedinci jako Ing Palas a podobně - taková FAČR v zeleném.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 08:29 Reaguje na Jakub Graňák
V zemi ,které "šéfuje" estébák a usvědčený lhář je celkem pomíjivé kdo "šéfoval" jaké či které zájmové organizaci. Navíc Palas již dávno , na rozdíl od jiných , došéfoval.
Jinak v článku se píše......"Bez vědomí stavebního úřadu, místních obyvatel i orgánů ochrany přírody". Žádnému z těchto subjektů se snad tyto stavby nehlásí. Lčr to s velkou pravděpodobností nahlášeno bylo.
Usměvné je tvrzení, že se stavba....vymyká běžným zvyklostem pro stavbu zařízení k lovu zvěře.
Takže asi jediný problém je Hnutí Duha a to , že tam Vlčí hlídky v minulých letech opakovaně nacházeli pobytové znaky vlka.
Na rozdíl od pana Křížka také bohužel nevím jaké jsou parametry pro stavbu mysliveckých zařízení tohoto typu a jakým zákonem jsou určené?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.10.2020 23:35 Reaguje na Jarek Schindler
Nemám rád Babiše, ale Babiš tu chatu nestavěl.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 00:37 Reaguje na Jiří Daneš
A on snad někdo tvrdí pane Daneši, že stavěl??????
On tu luxusnější a pohodlnější kazatelnu pro dlouhodobé pozorování a lov zvěře nestavěl snad ani ten Palas.
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 12:48 Reaguje na Jakub Graňák
Pane Graňák, proč se zas mermomocí vyjadřujete k něčemu, o čem víte úplný kulový. Opravdu vám to stojí za to plivnout za každou cenu aspoň něco? Domníval jsem se, že jste celkem rozumný člověk, ale začínám o tom vážně pochybovat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.10.2020 08:52 Reaguje na Hunter
Je to až banálně jednoduché, stačilo pár velmi negativních zkušeností s myslivci v posledních měsících. Jak by se vám líbílo, kdyby vám nasralo na hlavu v krátkém čase hned několik příslušníků nějaké zájmové skupiny?
Odpovědět
DA

DAG

29.10.2020 10:20 Reaguje na Jakub Graňák
To je ovšem o mezilidských vztazích a povahách jednotlivých lidí. Muže být zlý myslivec stejně jako ochránce životního prostředí. Nemám rád sortování lidí podle skupin.Jednou to jsou romové pak židé a někdy myslivci.
Čmmj se dost pročistila a po letech konečně začíná dělat dobrou práci.
Záleží také na Vašem chování.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.10.2020 11:55 Reaguje na DAG
viz níže odpověď Hunterovi
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 10:46 Reaguje na Jakub Graňák
No mě řada příslušníků některých zájmových skupin sere dlouhodobě na hlavu, ale přece se kvůli tomu nezblázním. To chce klid a chladnou hlavu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.10.2020 11:53 Reaguje na Hunter
Když Vás z vašeho vlastního lesa vyhání myslivec, že mu tam plašíte zvěř, tak by jste se udržel? Nezlobte se na mě, ale čeho je moc...
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 12:42 Reaguje na Jakub Graňák
No a zkusil jste se zamyslet nad tím, proč vám to říká? Jistě chcete snižovat škody spárkatou zvěří na vlastním lese, tak zkuste mít trochu pochopení. Včera jsem vyrazil do lesa, že střelím muflonče, po celou dobu záplava houbařů, kolistů, vrchol byl hledač pokladů s nějakou tou minolovkou nebo detektorem kovů či jak se to nazývá. Jak po nás chcete za takové situace nějak snižovat škody a stavy spárkaté?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.10.2020 13:53 Reaguje na Hunter
Škody ve stopadesátileté bučině? Navíc v "neznámé části polesí, kam lidská noha ještě nikdá nevkročila"? Škody působené zvěří mě tudíž ponechávají naprosto chladným, a kdyby na to přece jen došlo, tak si postavím oplocenku (nejsem totiž čuně abych celých 2,5 ha vybouchal naráz).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 17:36 Reaguje na Jakub Graňák
Ano škody ve 150 leté bučině. Kde jinak by měly ty škody na zmlazení vznikat? Nebo , vám se tam snad ten buk nezmlazuje? Co mají proboha co do činění škody s poznáním, že do té části polesí nevkročila lidská noha?
Pokud byste vybouchal naráz těch 2,5 ha tak s velkou pravděpodobností asi porušíte zákon atd.
No a pokud vás škody zvěří nechávají chladným, tak chladnými nemusí nechat vaše sousedy. Určitě nenechávají chladnými různé duhové a podobné takyochranáře.
No a hlavně. Kde by mělo být podle vás nejvíce zvěře když ne v takových, lidskou nohou nedotčených oblastech?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.10.2020 18:48 Reaguje na Jarek Schindler
Ten les nemáme primárně na zisk, tudíž škody vzniklé okusem neřešíme. Na těch pár světlinách po padlých kusech roste mladého neurekom, jestli to sem tam ohryžou srnky je jedno, ty stromky vyrostou stejně.
Ale jinak díky za tip, začnu vymáhat škody a aspoň to budu mít za co oplotit
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 20:12 Reaguje na Jakub Graňák
Nemáte zač. Rád, pokud mohu, poradím. U vás to ale bude spíš o něčem jiném. Nejste náhodou tak trochu kecal? Nejdříve se divíte škodám ve 150 letém bučáku a potom chcete vymáhat škody? No jsem ale rád, že na rozdíl od různých eko..., co tvrdí, že se nic nezmlazuje, protože veškeré zmlazení sežere přemnožená zvěř, vy sám to zmlazení připouštíte. A to dokonce ve velkém. Tedy tak si vysvětluji to vaše "neurekom".
Pokud to tedy ty srnky "sem tam" ohryžou tak asi moc u vás přemnožené nebudou. Takže také děkuji. Tvrzení různých eko na vlastním lese úspěšně vyvracíte.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.10.2020 09:26 Reaguje na Jarek Schindler
Jakýpak kecal? V celé ploše to je tak 500 m čtverečních (navíc rozděleno do několika menších ploch), prostě to nestojí ani za řeč. To s těmi škodami bylo míněno ironicky, snad si nemyslíte, že budu kdesi "obcajdat" kvůli pár okousaným stromkům?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 11:47 Reaguje na Jakub Graňák
Otázka nyní již zní, je tam u vás zvěř přemnožena a pokud je, jak je možné že se vám to tam tak hezky zmlazuje? Všude jinde, podle ekologů, se totiž nic díky přemnožené zvěři nezmlazuje. Nebo snad tvrdí, tedy ti ekologové, něco jiného?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

30.10.2020 13:15 Reaguje na Jarek Schindler
Přemnožené jsou u nás lišky a kuny (pokud ne přemnožené, tak rozhodně poněkud "domestikované"), zda jsou přemnožené srnky a jeleni nejsem schopen posoudit, nicméně všude v lese je zjevné, že stačí trocha světla a semenáčků i odrostlých mladých stromků je všude dost. Je otázka, jak na tom jsou aktivisté se znalostmi dendrologie, poněvadž např u buků, nebo dubů je známo (tedy alespoň jedincům čerpajícím z praxe), že po vyklíčení tyto dřeviny nějakou dobu stagnují, teprve až je dostatečně vyvinut kořenový systém nastává bujný růst. Nebo možná jenom ti aktivisti chodí málo do lesa, těžko říct
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.10.2020 19:36
Nechci tu stavbu hájit a ani zatracovat, protože nevím nic bližšího.
Ona ta představa ochránců na lov v noci a mrazu je asi odlišná od
praxe. Znám úspěšného lovce černé zvěře, který má postavený zateplený
posed s pohovkou a s pohybovým čidlem směřovaným k újedišti. Pak může
klidně lovit i mezi směnami v práci a není unaven. Spokojeně podřimuje
ve spacáku a při signálu čidla se nachystá k lovu. Je to jako u rybářů
lovících 24 hodin v kuse po celý týden způsobem chyť a pusť v soukromých
revírech. Spí ve stanech s kamínky či autopřívěsech a čekají na záběr
těch stokrát chycených trofejních kaprů. Záběry jim hlídá elektronika
a podobnou cestou půjde časem i lov zvěře. Možná, že stavba zahrnuje
i sklad krmiva a nebo jiného sezónního materiálu, který se musí
uschovat před nenechavci. Pana z DUHY chápu, že je rozhořčen tím, že
není les pouze pro ochránce a vlky, ale i pro myslivce a že místo vlků
budou zvěř lovit myslivci. Vždyť konají záslužnou práci, když chtějí
zachránit okolní lesy před "přemnoženou" zvěří. Ono je hlavně důležité
to ihned prohnat tiskem, ač ještě nejsou známy závěry šetření stavebního odboru příslušné obce, orgánů CHKO a LČR. Takže já si vyčkám a pak to
budu případně kritizovat.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.10.2020 10:56 Reaguje na Břetislav Machaček
to by mohl nějaký zde diskutující myslivec okomentovat z hlediska mysliveckých pravidel a etiky. do jaké míry "se při lovu může" noční vidění, pohybová čidla a další výkřiky techniky, které jsou často rychlejší než vývoj psaných pravidel. případně jak se etika srovnává s tím, že noční vidění je používáno při pozorování a sčítání zvěře, které plynule přejde v lov.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.10.2020 11:26 Reaguje na Lukas B.
Ona ta etika možná bude muset jít časem stranou, jako už tomu bylo při lovu prasat v oblasti s africkým morem. Jsou místy opravdu velmi přemnožená a bude muset asi dojít i na ty vymoženosti techniky, aby se to efektivně dalo zvládnout. Pokud to bude pouze po staru, tak to nespraví ani to zvýšené zástřelné, neboť vám sami myslivci poví, kolik hodin musí "odsedět" na ulovení jednoho kusu. Odsedět si to na posedu v kožichu je rozdíl, než si to odležet ve spacáku na gauči. Já to tomu úspěšnému lovci nemám za zlé, neboť i tak tráví v honitbě každou volnou chvilku. A nebýt jeho, tak už je v okolí té černé o moc více. No a bezpečně za šera rozeznat zvěř třeba od člověka už stálo mnoho zranění a životů. Technikou už je dnes puška, puškohled i dalekohled. Etické by asi bylo podle někoho zaškrtit kance holýma rukama a nebo ho ubít klackem. Za etické považuji zkrátit utrpení lovené zvěře a mělo by být věcí lovce, jak k tomu míní přistupovat. Doba se mění ve všem a s pouhou tradicí si brzo nevystačí asi ani myslivost či to rybářství, tak jako se už změnilo zemědělství z orby koňmi na orbu traktory a pastvou kravičky pasáčkem na pastviny oplocené elektrickými ohradníky a v budoucnu podle vlkomilů ploty známými z koncentračních táborů a věznic.
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 11:30 Reaguje na Lukas B.
Používání nočního vidění (digital a termo) k lovu zvěře, kterou je možno lovit v noci, je zcela legální, stejně tak použití nějakých pohybových čidel par. 45 Zák. 449/2001 nijak nezakazuje. Etika lovu je pak čistě individuální záležitost každého jedince.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.10.2020 17:32 Reaguje na Hunter
děkuji za jasnou odpověď. v neodborné veřejnosti se pochopitelně traduje spousta mýtů, některé z nich nemají s pravdou nic společného - úplně stejně, jako je to v každém jiném oboru.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 11:58 Reaguje na Lukas B.
V první řadě nevím, co má společného používání techniky při pozorování a sčítání zvěře s etikou. Je to stejné jako začátek používání dalekohledů. Před tím se při lovu přešlo z luků, kuší a oštěpů na pušky. No a ty pušky se také modernizovaly. Všechno se snad vyvíjí. Nebo jsme měli zůstat u "pazourku"?
No a i při lovu jsou druhy zvěře které jde ze zákona lovit v noci. No a v noci je kvalitní technika v první řadě předpokladem bezpečnosti. On je problém s tím, že dříve se po nocích (za tmy) po lesích a polích nepromenádovalo tolik lidí.
Dalším aspektem je potom skutečnost, že lidská civilizace udělala ze zvěře na mnoha místech "noční" zvěř.
Na jednu stranu se mluví o tom jak se musí snižovat stavy divočáků na druhou stranu , pokud se myslivci ty stavy snaží snižovat, je to také špatně a vymýšlejí se způsoby jak to ztížit. Taková to "obyvatelná" pozorovatelna navíc slouží i k pozorování a lovu za denního světla. Zvěř není rušena neustálým příchodem a odchodem. Je celodenní přehled o pohybu zvěře. Atd.


Odpovědět
VS

Vilda Smakal

27.10.2020 20:08
Klasika, někdo může a někdo ne. Copak se asi dále stane ? To si asi každý odpoví sám.....
Odpovědět
PL

Patrik Lamberg

28.10.2020 05:40
Naprosto nechápu, co tzv ochrancům přírody vadí na zobrazené stavbě. Mají snad jen oni právo pozorovat zvěř? Velikost stavby zřejmě nepřesahuje 60 m2, je ze dřeva, dle foto respektuje okolní přírodu a s velkou pravděpodobností "zatěžuje" ekosystém mnohem méně, než "vlčí hlídky" a jejich kempovací základna. Jde o dočasné myslivecké zařízení, a pokud se k jeho existenci bude vyjadřovat stavební úřad, tak to pro stavebníka nepředstavuje problém - a může se, pokud se pod tlakem médií a "ochránců přírody" bude jevit stanovisko stavebního úřadu podivné, odvolat k soudu. Nabízím když tak bezplatné zastoupení před soudem🙂
Odpovědět

28.10.2020 07:45 Reaguje na Patrik Lamberg
Stavba je zhotovena bez vědomí majitele pozemku osobou, která si jej pronajímá. Majitel pozemku o zhotovení stavby nebyl informován.
To jsem zvědavý k čemu Vaše bezplatné zastoupení před soudem povede. :D
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

28.10.2020 08:22 Reaguje na
a to ses dočetl kde?
Odpovědět
Sl

Slovan

28.10.2020 12:48 Reaguje na Plha z Kojčic
Minimálně se stavbou nesouhlasil... to vám nestačí?

"Zástupcům Hnutí DUHA Olomouc se podařilo získat další údaje na základě zákona o svobodném přístupu k informacím a také díky osobní schůzce se stavebníkem. Ten je členem mysliveckého sdružení, které si příslušnou honitbu pronajímá od Lesů České republiky. Ty však stavbu v současné podobě neodsouhlasily a v dopise Hnutí DUHA uvedly, že nebudou souhlasit ani s dodatečnou legalizací."
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 13:08 Reaguje na Slovan
Majitel pozemku obvykle vyjadřuje souhlas nebo nesouhlas s umístenim mysliveckého zařízení, ne s jeho podobou nebo konstrukcí. Z článku není ani patrné, kdo je majitelem pozemku. Vyjádření LČR může být silne ovlivněno nátlakovymi aktivitami HD. Proste se někdo predpodesral aby se tech magoru aspoň na chvíli zbavil.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.10.2020 14:04 Reaguje na Hunter
Stavba mysliveckého zařízení musí být se souhlasem majitele pozemku. Pozemek vlastní lesy ČR, které s tou stavbou momentálně evidentně nesouhlasí. Zda byl zákon porušen nebo nikoli ostatně rozhodne stavební úřad. Majitel má možnost si ji obhájit - získat jak povolení od vlastníka, tak doložit, že stavba nic neporušuje.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 13:44 Reaguje na Slovan
Vždyť vy pane Slovane snad nejste schopen ani přesně přečíst text a pochopit ho. No ještě tam může být záměr. Jasně se tam píše: Lčr však stavbu v současné podobě neschválily". To tedy znamená, že nejde o stavbu "pozorovatelny" jako takové ale spíš o její podobu. No a pokud se žádá o povolení stavby kazatelny, tak se její podoba v žádosti neuvádí. Zatím vždy stačila jednoduchá žádost s vyznačením místa na mapě. No a toto bylo s velkou pravděpodobností dodrženo. Že to pán pojal trochu velkoryseji......staví to snad on a ví co tam chce a jak tu "kazatelnu" či pozorovatelnu chce využívat.
Argumenty Duhy jsou směšné.
Že tam dobrovolníci tzv. Vlčích hlídek v minulých letech opakovaně nacházeli pobytové znaky vlka?
Že to stavěl bez vědomí stavebního úřadu, místních obyvatel i orgánů ochrany přírody? Proč by to měl těmto hlásit a z čeho povinnost to těmto subjektům hlásit, vyplývá?
Další potom jsou zase pouze zbytečné výkřiky Duhy mající za úkol pouze manipulovat s veřejností.
Pan Křížek nic samozřejmě dodatečně nevysvětlí. Duha nediskutuje, pouze jen plivne jedovatou slinu a tak byste mi pane Slovane mohl vysvětlit kde se pojednává o kazatelně a jejich parametrech určených zákonem, které však tato stavba přesahuje?


Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 14:23 Reaguje na Jarek Schindler
Já bych řek, že HD rozhodně nelze upřít schopnost udávat :-). Řekl bych, že za Hitlera a protektorátu by si tohle hnutí přišlo na slušný obolus v říšských markách :-).
Odpovědět
Sl

Slovan

28.10.2020 14:40 Reaguje na Jarek Schindler
Ano, neschválily a dál se píše co? "Ty však stavbu v současné podobě neschválily a v dopise Hnutí DUHA uvedly, že !!nebudou souhlasit ani s dodatečnou legalizací!!." To je to samé, jako bych si pronajal pozemek pro stavbu chaty, majitel s tím souhlasil ale já bych si postavil panelák... tady je také evidentní, že majitel souhlasil se stavbou kazatelny ale né s chatou.

https://www.myslivost.cz/Poradny/Pravni-poradna/souhlas-vlastnika-pozemku-k-mysl--zarizenim
Vždyť i zde se píše: "Domnívám se, že souhlasu není třeba pro zařízení přenosná s umístěním nepřesahujícím týden a s podmínkou, že vlastníka pozemku v této době neomezují v užívání honebního pozemku." a "Trvalá zařízení vyžadují vždy souhlas vlastníka. Za trvalé zařízení, které nevyžaduje souhlasu vlastníka, lze asi požadovat jen myslivecký chodník."

Koneckonců, je to na stavebním úřadě, který ví nejlíp, zda to porušuje zákon.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 15:05 Reaguje na Slovan
Pokud Lčr píše " v současné podobě" neschválily, tak asi schválily, jen podoba je nezajímala. Proč HD neuvede rozměry stavby? Pokud MS podalo žádost o umístění kazatelny a Lčr ji nezamítly, má MS akceptaci stavby mysliveckého zařízení a pokud to nepřesahuje povolené rozměry tak jim může být nynější názor HD, stavebního úřadu a dalších úplně jedno. No a panelák většinou nepostavíte bez základů a podsklepení.
Odpovědět
sv

28.10.2020 20:06 Reaguje na Jarek Schindler
Blábol. Pokud LČR píšou, že "v současné podobě" neschválily, tak asi schválily úplně jinou podobu, než to, co se tam následně objevilo.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 21:40 Reaguje na
O kolik takových povolení, postavit myslivecké zařízení, jste žádal? Já si nepamatuji, že by Lčr někdy požadovaly i výkresovou dokumentaci. Takže blábolem je ta "současná podoba". Znovu opakuji, žádá se o umístění. No a pokud toto umístění Lčr nevadí a stavba nepřekračuje ty zákonem povolené rozměry tak ta současná podoba, která navíc zapadá do okolní přírody ( dřevěné srubové stavby zapadají víc než cokoliv jiného)by neměla být problémem.
Odpovědět
sv

30.10.2020 18:07 Reaguje na Jarek Schindler
Takže jste žádal i o povolení na tuto černou stavbu? Pokud ne, tak stěží můžete vyvrátit tvrzení LČR, že "v současné podobě" to neschválili. Dokud nedokážete opak, blábolíte vy.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 19:09 Reaguje na
?????
Jinak nevyvracím tvrzení, že to v současné podobě neschválili. Pochybuji o tom, že by nebyli spraveni o výstavbě. Pochybuji, že neschválili žádost o výstavbu mysliveckého zařízení. No a černou stavbou to je jen z důvodu překročení maximálních, pro myslivecké zařízení povolených rozměrů. Vycházím z rozměrů poskytnutých panem Huškem.
Odpovědět
sv

31.10.2020 18:04 Reaguje na Jarek Schindler
Oceňuji, že jste uznal, že nemáte žádný důkaz proto, že LČR tuto černou stavbu schválili v "současné podobě".
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

31.10.2020 18:51 Reaguje na
Vy musíte mít opravdu nějaký....... dost závažný problém. Nikde jsem nenapsal, o tom, že by měly LČR schválit tuto stavbu v její současné podobě.
Napsal jsem, že s velkou pravděpodobností LČR obdrželi, tak jak má být, žádost o výstavbu mysliveckého zařízení. To že v "současné podobě"stavba nesplňuje podmínky pro stavbu mysliveckých zařízení a Lčr to v současné podobě neschválí, protože to nesplňuje ty podmínky, je věc druhá. Jestli to nechápete .......,není to můj problém.
Odpovědět
sv

1.11.2020 00:25 Reaguje na Jarek Schindler
Chápu, máte svých problémů dost. Třeba ten problém, že přes to ztrapnění, které jste tady utrpěl, musíte se neustále hystericky hlásit o slovo. Nejednou blábolíte co si o tom, že by LČR "měly něco schvalovat", při tom černá stavbu už stojí a celou dobu jde o to, že LČR tuto stavbu v "současné podobě" neschválili. Jinými slovy buď myslivci lhali nebo byli ožralí.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

1.11.2020 09:35 Reaguje na
Nevím čím bych se měl ztrapňovat? No vlastně vím . Bude to nejspíš odpověďmi na nesmysly anonymního idiota co není schopen pochopit psaný text. Idiota, který nemá ani odvahu se pod své názory podepsat.
Ano , snažit se komunikovat s takovým anonymním chcípáčkem je nejen ztrátou času......
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

29.10.2020 05:18 Reaguje na Slovan
dík za upozornění. Při čtení článku jsem to asi přehlídl.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 08:32 Reaguje na
Také by mě zajímalo z čeho se dá usuzovat, že majitel nebyl informován, pane Jenšovský? Já tam čtu něco úplně jiného.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.10.2020 09:39 Reaguje na Patrik Lamberg
Možná mělo místečko vyhlédnuto Hnutí Duha nebo je prostě je odtamtud možno vidět , co tam vlastně Vlčí hlídky páchají a co by mělo zůstat utajeno. Účel v pohodě , rozměr a vzhled v pohodě. Ale on by asi v tom místě vadil eko...tento i pouhý žebřík.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.10.2020 11:14 Reaguje na Petr Pekařík
Byl jste tam vůbec někdy? Já po okolí chodím celkem často (a stále žiju ikdyž chodím se psema a vlci tam jsou - divný) a hodně jsem se divil, co se u Sokola nejdřív stavělo a nyní stojí. Je to naprosto zbytečně velký a akorát to celé okolí przní. Doslova.

A vysvětlete mi dvě věci. Je to na místě po těžbě - tak na co tam budou myslivci koukat, až tam bude mladý hustý vzrostlý les? A co vlčí hlídky páchají? Vysazují vlky? :D Ty vlky, kteří k nám evidentně přišly ze sousedního Saska? Protože pro vlka je asi 7 km z jedné strany a 13 km z druhé strany přes České Švýcarsko fakt velký problém a proto se tam musí vysazovat a já nevím co ještě :D
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 11:43 Reaguje na Slovan
Ten mladý vzrostlý les tam hned tak nebude (vidět do toho bude pár let) a ta plocha bude pro spárkatou zvěř atraktivní, takže potencionálně vhodné místo pro lov.
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

29.10.2020 09:57 Reaguje na Hunter
Má to takovou drobnou vadu - ta "plocha pro spárkatou zvěř atraktivní" je jaksi celá v oplocence, a to včetně chaty (vzdálenost chata - plot nejméně 150 metrů).
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 10:48 Reaguje na Jiří Hušek
To ale neznamená, že se tam nedá lovit a oplocenka neznamená, že si tam zvěř nenajde cestu. Já nechci obhajovat stavbu nějaké chaty (a kdoví jak to je), ale z principu mi vadí přístup HD.
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

29.10.2020 11:10 Reaguje na Hunter
Aha, takže pro případ, že mi jednou za kvartál vleze do oplocenky kus srnčího, si tam postavím chatu za půl milionu :-). Velmi nepřesvědčivě argumentujete vlivem principiální předpojatosti vůči HD.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 12:47 Reaguje na Jiří Hušek
Ale jděte, ta oplocenka je určitě z pletiva od Pileckýho, toho nejslabšího, tím prase projde jak nic a udělá díry pro jinou spárkatou. Ta stavba určitě půl milionu nestála, to zkoušejte někde jinde a svoje sociální cítění taky. No a HD, banda spratků, co k tomu říci více.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.10.2020 11:48 Reaguje na Slovan
Milý anonyme, nejsem myslivec, ale lidi chodící po
lesích se psy a mnohdy ještě na volno nepovažuji
za ochránce přírody, byť by ti psi poslouchali na
slovo. Mnoha zvířatům vadí pouze psí pach a už
to místo obloukem míjí a samice často opustí
mláďata pouze "očichána" psem. Je škoda, že přes
své nadšení nevíte takové základní věci a vesele
si venčíte své pejsky v lese, kde jste schopen
kritizovat myslivce za cokoliv. Máte tam asi
velmi tolerantní myslivce a nebo jste s nimi ve
sporu a děláte jim naschvály. Vy je ale neděláte
s těmi psy pouze jim, ale hlavně přírodě samotné.
Tak mi můžete jako jiní anonymové vynadat, ale
musel jsem vám povědět, co se v lese sluší a patří.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.10.2020 21:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Já viděla v lesích myslivce se psema. Na ty se to nevztahuje?
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

29.10.2020 05:27 Reaguje na Slovan
měli si to postavit na Javoru. Tam je ještě lepší výhled.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 11:52 Reaguje na Plha z Kojčic
Javor je moc známý. Podle mě tak nějak doufali, že si toho u Sokola nikde nevšimne, respektive nikdo, kdo by to řešil.
Odpovědět

Jirka Černý

28.10.2020 06:31
Mají to trošku naddimenzovaný, ale holt jsou v tom lese hodně a tak si tam chtěli udělat trochu zázemí a pohodlí.
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 11:41
Dost neuvěřitelné, co ekoteroristi z Hnití Duha jsou schopni vymýšlet a předvádět. Z článku není patrné, jaký zákon a jaký konkrétní paragraf byl porušen, ani na webu HD jsem žádné tiskové prohlášení p.Kříčka nenašel. Za použití lží a demagogie se pouze pokouší vvolat nějaký dojem a uškodit, což je praktika pro HD typická. Nevidím žádný důvod hlásit stavbu mysliveckého zařízení místním, orgánům ochrany přírody nebo stavebnímu úřadu. Že je tam nějaká bučina? No a co má být? Že se tam údajně našly stopy vlka? No a co má být? Nehledě na to, že silně pochybuji, že dotyční jsou schopni odlišit stopu psa a vlka. Že to neodpovídá běžným zvyklostem? No a co má být a co je HD do toho? Prostě klasika HD, lži, podvody, demagogie, zbytečné vytváření třecích ploch atd. Jedna věc je ale jistá. HD tím získalo nového fanouška a příznivce, kámoše až za hrob :-):-).
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

28.10.2020 12:00 Reaguje na Hunter
No, jak vyplývá z obrázku (reálnou situaci neznám) je to takové na hraně. Jestli má příslušný stavební úřad za to, že je to už lovecká chata, která potřebuje stavební povolení, tak to zřejmě půjde ke krajskému úřadu a pak možná i ke správnímu soudu a vznikne z toho nějaký judikát, který bude vodítkem do budoucna.
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 12:10 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Podle obrázku se jedná o dočasnou stavbu, nemá to základy ani podezdívku, rozměry asi vyhovují.
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

29.10.2020 10:07 Reaguje na Hunter
Opět se vyjadřujete bez znalosti věci. Orgán státní správy lesů konstatoval, že zařízení významně přesahuje velikost, pro kterou není třeba povolení. Stavební úřad rozhodl, že se jedná o stavbu a zahájil na žádost stavebníka řízení o dodatečném povolení stavby. Podmínkou pro případné povolení je soulad s územním plánem, souhlas vlastníka pozemku a kladné závazné stanovisko AOPK ČR. Stavba má půdorys 7 x 7 metrů a je pevně spojena se zemí masivními betonovými patkami.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 12:01 Reaguje na Jiří Hušek
Betonové patky nic nezamenají za prvé, zákon jasně říká nepodsklepeno, 30m2, do 5 m. Orgán státní správy lesů (to je kdo prosím????) nemá co konstatovat, co se týče stavebního zákona. Závazné je stanovisko stavebního úřadu.
Odpovědět
Sl

Slovan

28.10.2020 13:08 Reaguje na Hunter
Celé prohlášení např. zde:
http://zpravodajstvi.ecn.cz/index.stm?x=2643881&apc=ztvx1--

Píše se tam, který zákon byl podle hnutí Duha porušen a je to na stavebním úřadě. Se stavbou mj. nesouhlasí ani majitel honitby (Lesy ČR), ani správa CHKO. Takže tak.

"Že se tam údajně našly stopy vlka? No a co má být? Nehledě na to, že silně pochybuji, že dotyční jsou schopni odlišit stopu psa a vlka." - mluví se o pobytových znacích - mezi ně patří mj. i trus, mršiny, nalezené chlupy (podrobené následnou analýzou) nebo záběry z fotopastí. Stopy mezi ně mohou patřit taky, ale je velice těžké (až nemožné) je 100% odlišit od některých psů.
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 13:19 Reaguje na Slovan
Jistě, stavební zákon (183/2006 Sb., par. 79, písmeno l). Uvedené myslivecké zařízení zřejmě splňuje požadavky kladené tímto zákonem (detaily samozřejmě nejsou v prohlášení uvedeny, protože je potřeba argumentovat demagogicky, jak už má HD ve zvyku).
Ty pobytové znaky vlka byly nejspíš stopy vašich čoklů, když tam s nima pobíháte.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.10.2020 18:04 Reaguje na Slovan
Chlupy i trus si nasbíráte po známosti i v ZOO a máte
hned důkaz o vlku pod Petřínem. To samé může být snímek
z fotopasti a může být třeba z Nýdku v Beskydech. Pokud jim nevadí přítomnost vašich psů a myslivců střílejích zvěř z toho "posedu", tak to nejsou vlci, ale kreatury, jakých je zde většina . Takové důkazy jsou víte na co? Na h...o.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 16:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Tohle už je z vaší strany fakt zoufalost. Díky genetické analýze by se na takovou věc velice jednoduše přišlo. Existuje totiž něco jako mitochondriální DNA. Informace z této DNA se potom kombinujeme s analýzou mikrosatelitů (ty se používají např. při forenzních analýzách). Díky těmto analýzám jsou vědci schopni určit populaci, ze které vlk pochází. Díky tomu, že naši vědci jsou v CEwolf konsorcia, tak mohou genetické profily jednotlivých zvířat porovnávat se sousedními státy a určit původ jedince i v případě přeshraničního přesunu. To je důležité třeba právě u vzorků z Lužických hor. Proto nakonec víme, odkud k nám vlci přichází.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.10.2020 16:53 Reaguje na Slovan
Nedělejte z lidí blby. Ten trus a chlupy lze nasbírat o padesát kilometrů dál a říci, že jsou
z tohoto místa. Pro vlky je padesát kilometrů
při hledání nového působiště otázka jednoho
či dvou dnů a vy už z toho děláte pomalu novou
vlčí oblast. To ZOO a Petřín byla nadsázka,
neboť zmanipulovat místo nálezu zaujatými
nálezci není opravdu nic těžkého. Když se
budu chtít zviditelnit, tak použiju cokoliv,
čím to budu dokazovat. Bez nálezů se těžko
dokazuje vůbec samotná činnost, na kterou
stát přispívá a výsledky musí přece být.
Já vám ty rozbory DNA neberu, já pouze
poukazuji na skutečné místo odběru, pokud
to nebyl nález skutečně nestranného člověka
a pokud se i on nestal obětí podvrhu.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 23:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Mluvit do dubu sice člověk může, ale k ničemu mu to asi nebude. Jste přesvědčen o své pravdě, budiž vám to přáno. Nejdřív sem chtěl napsat, abyste si tam s těmi dobrovolníky někdy zašel, ale pak sem si uvědomil jaká by byla odpověď :) Buď ZOO nebo 5O km :)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.10.2020 14:20
Pokud je pravda toto ... " ... mysliveckého sdružení, které si příslušnou honitbu pronajímá od Lesů České republiky.Ty však stavbu v současné podobě neschválily a v dopise Hnutí DUHA uvedly, že nebudou souhlasit ani s dodatečnou legalizací." ... což se dá snadno zjistit, resp se dá snadno ověřit zda předmětný dopis existuje a jaký je jeho obsah. Navíc nevěřím, že by HD v takto snadno ověřitelném případě lhalo, jsou to nezřídka cvoci, ale zase toakoví pitomci nejsou.

Pak není co řešit. Sundat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.10.2020 14:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Podle formulace "stavbu v současné podobě neschválily" bych tipoval, že majitel (LČR) stavbu schválil, nikterak se přitom nezabýval podobou stavby - proč také. Možná je tam i nějaký "paušální" souhlas s podobnými dočasnými stavbami.
Ale HD má patent na rozum, tak se do toho míchá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.10.2020 14:43 Reaguje na Viktor Šedivý
No, jsou to LČR, takže skutečnost, že jim dojde oznámení o tom, že si tam někdo vystřihne posed ... velmi zjednodušeně řečeno ... a oni to prostě založí do šanonu a zapomenou, mne nijak nepřekvapuje. A stejně tak mne nepřekvapuje, že konat začnou až ve chvíli, kdy je někdo nakopne. To je u státních organizací úplně běžné. Tak nějak od Rakouska:-).

A obránci myslivosti, a teď to opravdu nemíním nějak pejorativně, by měli přestat blbnout. Tohle fakt není posed, ne, není a ani smykem, a pokud budou v podobných případech moc vířit vodu, tak by se jim mohlo v naší akční byrokracii snadno stát, že výstavba posedu se stane slušnou administrativní pakárnou ke které budou dokládat papírů jak na elektrárnu. Takže bych na jejich místě zrovna v tomto případě nedráždil hada bosou nohou ...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 14:50 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud Lčr píší, že " stavbu v současné podobě neschválily" tak ji asi původně schválili. O podobě v jaké by měla být se nikde nepíše a ta "nevhodná současná podoba" je asi reakce na nátlak HD. Podsklepená určitě není a pokud je v rámci určených ,povolených rozměrů, tak to se stavebním úřadem a nějakým povolením , nemá co do činění. Proč HD neuvede rozměry stavby a v čem odporuje?
Pochybuji , že stavebník je pitomec a i kdyby náhodou stavba přesahovala těch 30m2 a 5m výšky vždy se da zmenšit. Tak proč sundávat?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.10.2020 15:15 Reaguje na Jarek Schindler
První věc je, že zmenšení tohodle na něco, co vypadá jako klasický posed, si fakt neumím představit. Resp. reálně to bude znamenat tohle sundat a vystřihnout tam klasiku a ne tuhle chaloupku na kuří nožce jak z Mrazíka:-).

Druhá věc je co píšu, když začne takto víc myslivců blbnout, tak si vykoledují akorát to, že se ze stavby posedu stane úřednická pakárna. Ale to je váš boj.

Třetí věc, kterou jsem prve opomněl, je stanovisko Správy CHKO, kterou ale tvůrce toho díla jaksi opomněl.

Pokud získá souhlas majitele pozemku a CHKO, ať to tam teda zůstane, i když já bych tohle u sebe nepovolil ani smykem, jinak ať to jde dolů. Proti stavbě normálního posedu samozřejmě nemám lautr nic.
Odpovědět
Hu

Hunter

28.10.2020 15:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Kolik a jakých posedu jste viděl? Já tenhle typ v několika zemích.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.10.2020 20:33 Reaguje na Hunter
Něco podobného jsem viděl ve Skandinávii, ale tak se to označovalo spíš jako lovecká chata. Jinak po Čechách jsem jich viděl spousty, nejrůznějších typů, včetně mobilních. Dva, no, s ohledem na stav spíše jeden, ten druhý je takové to bidýlko a já bych na něj už tedy nevlezl, máme i na pozemku. Takhle to fakt nevypadá.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 06:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Tyhle kazatelny nebo posedy dejme tomu srubového typu, abychom to nějak jednotně označili:-) najdete běžně např. na Slovensku, v Rusku, v Rumunsku atd. Našel jsem vám odkaz na web člověka, který fotí různé výtvory, lidová tvořivost ruku v ruce s kutilstvím je schopna vyrobit neskutečné věci:-), za většinu toho by se člověk styděl, ale najdete tam i pár fotek těch srubových a při srovnání to nijak špatně nevypadá a hlavně je to funkční, umožňuje to celonoční lov v nějakém komfortu, nejste vystaven nepřízni počasí, nezavětříte to příchodem a odchodem tak často atd. Když sedíte na žebříku, který není pohodlný, tak se za chvíli začnete vrtět a poposedávat, první co zvěř vidí, je samozřejmě pohyb, takže jste tam skoro zbytečně. To samý platí pro kazatelny, tam sice nejste tak vidět, ale dřevo vrže atd. A mít možnost se v noci natáhnout je k nezaplacení. Sám jsem jednu kaztelnu, kde se dá vyspat, podědil po kolegovi a používám jí běžně k celonoční čekané a obvykle mezi 01,00 až 04,00 přesně:-) se natáhnu a trochu vyspím. Jak už psal J.Schindler, dnes zvěř přesunuje aktivitu do nočních hodin a o černé to platí dvojnásob. A takový to hodnocení líbí/nelíbí je velmi subjektivní. Mě se podle fotky u článku zdá, že tenhle výtvor srubového typu do krajiny zapadá úplně normálně a nic to nenarušuje. Někoho to zas může pobuřovat z principu. To ale nic nemění na tom, že to je vysoce funkční.
Tady je ten odkaz:

https://photos.google.com/share/AF1QipPOBcvpENTFQMzyp6eUAs2EKqKWVUXIBjmbreHY-6zp6mCIrQ0BffIP3ggIXSZNFg?key=VjNScUdjR1gzMS1RQnhFR1hNN0dGaE1iN0hHU2tn
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 11:43 Reaguje na Hunter
Nenašel jsem tam ani jednu stavbu, která by se alespoň vzdáleně podobala tomu, co je na fotce. Jsou tam posedy i kazatelny, ale nic viditelně nepřesahuje povolenou velikost a srub to není už vůbec.

Čím víc zde přispíváte, tím víc si vás představuji jako člověka, který dokáže krásně zkurv*t pověst všem těm normálním myslivcům ve vašem okolí. Příběhy o tom, jak je tohle běžné na státních pozemcích a v chráněných územích na Slovensku, Rumunsku a já nevím kde ještě jinde... to si vyprávějte lidem, kteří tam nikdy nebyli a kteří se nevěnují ochraně přírody.

Našel jsem zajímavý rozhovor od jednoho slušného myslivce a architekta zároveň:
https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2015/Leden-2015/Myslivecka-zarizeni-jsou-vizitkou-uzivatele-honitb

"Je ale nad slunce jasné, že kazatelny se staví na pozemku někoho, je třeba s ním stavbu probrat, ujednotit se na postupu, to je ale běžná rutina, která se snad běžně dodržuje." - ona běžná rutina se dodržuje asi jen u slušných lidí. Nebudu zde odsuzovat myslivce, kteří si místo kazatelny postavily chatku. Je nadmíru jasné, že pokud nepřemluví k souhlasu majitele pozemku (LČR), Správu CHKO a nepředloží navíc dokumenty o tom, že stavba nepřesahuje velikostní parametry a že tedy vše splňuje (čemuž fakt nevěřím a už vůbec ne po tom, co napsal p. Hušek), tak ta chatka půjde dolů. Pokud to jsou slušní lidé, budou to respektovat a uznají svou chybu. A je to tak správně! Nechť si tohle staví na svém soukromém pozemku.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 12:28 Reaguje na Slovan
Tak to jste asi slepej nebo ve vašem případě spíš zaslepený. V Rumunsku to má svoji historii, srubové kazatelny nechal stavět Caucesku, někdy od roku 1975, kdy se v nich zhlédnul na jedné ze svých zahraničních cest, některé z nich i na vyzděných pilířích, řadu z nich najdete v Karpatech i dnes, Mures, Lapusna, Sucaeva..... Dokonce měly dvě části, jedna pro něj, druhá pro ochranku, kterou tahal pořád s sebou. Jenže vy o tom víte hovno.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 13:55 Reaguje na Hunter
No vidíte. A dnes jsou ony "kazatelny", jinak řečeno lovecké chaty pro Ceausescua, využívány hlavně jako hotely, kde se ubytovávají turisté. Rozhodně to totiž nevypadá jako kazatelna a rozhodně to v Rumunsku není tak běžné, jako se nám snažíte vylhat. Typickým přiklad:

http://calatorinspirat.ro/romania/cabana-de-vanatoare-a-lui-ceausescu/
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 17:29 Reaguje na Slovan
Jako obvykle zase vůbec netušíte, o čem je řeč. To, na co dáváte odkaz, je jedna z mnoha tzv. loveckých chat, kterých si Caucesku nechal svého času postavit asi 25 v různých částech země, které si přivlastnil jako osobní lovecké revíry. Vybavení měla většinou na starosti jeho manželka, řadu z nich vůbec nikdy nevyužil. To, co jsem zmiňoval já, jsou typické srubové kazatelny, které Caucesku využíval k lovu a lesní personál k pozorování zvěře s tím, aby mu nahlásil, kde se dá střelit trofejní medvěd nebo jelen. Caucesku byl magor, jehož životní vášní bylo zabíjet zvěř (v jeho případě se o ničem jiném mluvit nedá). Přijel, hodinu počkal, zabil trofejního medvěda a zase odjel. K těmhle srubovým kazatelnám musel personál vybudovat příjezdové cesty, někdy i přistávací plochu pro vrtulník. Původně lovil medvědy z vykopaných bud obložených dřevem, kde střílna byla kousek nad zemí na újediště, obvykle přes potok, protože to strhává pachy. Když pak zjistil výhody tzv. srubových kazatelen, tak si jich nechal postavit víc než 100, na různých místech, ale protože přes potok byla mizerná viditelnost, tak lesní personál musel instalovat v blízkosti rámy, na které se věšela újeď a kolem byly koryta, kam se sypala směs krmiva. Těhle tzv. observatorium stálo ještě po roce 89 víc než 100 a dodneška je můžete někde najít nebo jejich pozůstatky. Často to byly bytelné stavby, dřevo, cihla, beton, dneska stále funkční a proto se dochovaly a dneska jsou často používány k jiným účelům nebo taky pořád k tomu původnímu. Rumunsko mám provandrovaný s krosnou na zádech už od dob vysokoškolských studií od Karpat až po Dunajskou deltu k Sfintu Gorgiu a k moři,pak jsem tam vozil klienty na lov. Vy jste evidentně takový ten internetový panelákoý teoretik cestující prstem po mapě, který nevytáhnul paty z horní dolní, ale díky wikipedii má pocit, že byl už všude. Takže ano, to co jste našel na internetu, opravdu není kazatelna srubového typu.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.10.2020 00:29 Reaguje na Hunter
O tom, jak Ceausescu "lovil" mě poučovat fakt nemusíte, vím moc dobře, jak si ty medvědy celoročně krmil a pak si je lákal přesně před pušku na jídlo. Respektive na to měl lidi. Článků na netu je o tom dost.

https://www.youtube.com/watch?v=8TX5igWpaYU&ab_channel=TVR

Zde je vidět z čeho střílel jen v čase 9:55 a 13:28. Pokud mi ukážete onu vámi zmiňovanou srubovou kazatelnu třeba z vašich cest (jistě jste si je fotil když jste tedy v tom Rumunsku skoro doma), budu jedině rád.

Ty vaše kecy o paneláku jsou vážně už trapný :) Ikdyby byla pravda to co píšete, tedy, že je to v Rumunsku běžné (já si takové stavby v Rumunských horách prostě nikdy nevšiml, sorry), furt jste sám uznal, že se jedná o stavby z doby Ceausescua (tedy desítky let staré, který si v té době mohl dělat co chtěl) a dnes slouží mnohdy k jiným účelům a jiné jsou zase polorozpadlé. Navíc předpokládám, že dnes i v tom Rumunsku existují nějaké zákony a pravidla a pokud by si chtěl někdo něco podobného postavit nového, musel by ty zákony dodržet a podmínky splnit. A už vůbec v chráněné oblasti a na cizím pozemku! Stejně jako u nás. Nikdo proti podobné stavbě vlastně ani nic nemá, pokud by vše splňovala (hlavně tedy to, že s tím aspoň souhlasí vlastník pozemku a mělo by to maximální povolné rozměry).
Odpovědět
Hu

Hunter

30.10.2020 13:12 Reaguje na Slovan
Z čeho Caucesku střílel fakt netuším, ale v jeho případě bych si tipnul na nějaké celosvětově renomované značky (H/H, Purdey atd.). Pokud jste byl na Faragaši, tak tam jste si opravdu těhle staveb všimnout nemohl. Fotku vám neukážu, nelze sem vložit, jednak nefotím (kdybych měl tahat ke všem těm krámům ještě fotovýbavu na slušný fotky...), druhak jsem mimořádně mizerný fotograf, takže max. tahám takovou tu digitální krabičku na semtam momentku, a za třetí by to bylo ve vašem případě zcela zbytečné, odkaz na fota mysliveckých zařízení včetně těch srubových jsem sem už dával, to že nejste schopen pochopit rozdíl mezi stavebním objektem a mysliveckým zařízením pro lov zvěře není moje chyba. Tyhle myslivecká zařízení se samozřejmě staví dál, pokud je pro ně využití. V Rumunsku už jsem dlouho nebyl (o poplatkové lovy tam není moc zájem, chybí infrastruktura, jazyková bariera, obtížný lov a pro německé soudruhy zvyklé dojet mercedesem až pod kazatelnu to moc není), ale pokud tam zase pojedu, tak vám něco vyfotím. Tady máte stručný popis jedné srubové kazatelny:
"Kazatelna, dá-li se toto zařízení vůbec takto nazvat, byla velmi pohodlná a skládala se ze dvou oddělených částí. V té větší byly dvě palandy nad sebou, na kterých se dalo pohodlně vyspat, a u okýnka směřujícího ke krmelišti jakási napodobenina vysoké barové židle, ze které se mělo zřejmě lovit. Ve druhé části boudy byla umístěna malá komora na všechno možné harampádí a také suchý záchod. Ten byl velmi nezbytný pro to, aby lovci během noci nemuseli odbíhat mimo posed. Součástí budky byla také kamna, kde lze topit podle potřeby třeba celou noc."
https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2015/Duben-2015/Za-medvedem-do-Rumunska
Odpovědět
Sl

Slovan

30.10.2020 14:22 Reaguje na Hunter
Ve videu jsou ukázky kazetelen. Je to dokument o lovu Ceausescua s dobovými záběry. Nemyslel jsem čím střílel...

Víte, já jsem si ten váš odkaz mysliveckých kazatelen a jiných zařízení prohlídl a i sem na něj reagoval. Problém je, že jsem tam nenašel nic, co by se aspoň podobalo tomu co je na obrázku v článku. Ale i kdyby bylo - bylo by to zcela jistě postaveno legálně a se souhlasem vlastníka. Chápete?

Také nepopírám, že v tom Rumunsku větší kazatelny existují. Jen si troufám říct, že nejsou tak běžné jak tvrdíte a pokud jdete po rumunských horách, máte velmi malou pravděpodobnost na něco takového vůbec narazit. I lovec z článku to našel jen díky rumunskému průvodci. Prostě Rumunsko má ještě dost divoké a hlavně rozlehlé hory. Bohužel ani v článku není žádná fotka, člověk neví jak je to velké apod. a proto sem ji chtěl od vás. Furt nevím, jak to vůbec vypadá. A na netu sem taky nic nenašel.
https://cs.imgbb.com/ - zde si jednoduše nahrajete obrázek a stačí zkopírovat odkaz a dát ho sem. Pokud nějakou fotku třeba najdete.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2020 17:14 Reaguje na Hunter
Jako že Rumunsko je trochu jiný svět beru, byť jsem tam byl jen v 84 v Bukurešti (a nestačil se divit:-), ale taková stavba už opravdu není posed.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 17:37 Reaguje na Svatá Prostoto
To taky nikdy posed nebyl :-). Byla to odjakživa lovecká chata určená pro vrchnost. Caucesku casto zval hlavy zahraničních diplomatických misí nebo vlád na lovy, řadu let se štengroval s Todorem Živkovem, zval i Castra, Honeckera, ba i plukovník al-Kaddáfi byl jeho hostem :-) a řada dalších. V těhle skromných chatkách se toho dojdnalo mnoho. Nesmíte věřit kdejakému obejdovi, že tohle je kazatelna :-), tak naivní snad nejste.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2020 17:09 Reaguje na Hunter
U nás mají myslivci něco hodně podobného tomu před NZM, to mi přijde taková normoš klasika, co se k nám hodí. Je to dost pohodlný a není to nějaká jooo veliká kráva.

Třeba tohle https://photos.google.com/share/AF1QipPOBcvpENTFQMzyp6eUAs2EKqKWVUXIBjmbreHY-6zp6mCIrQ0BffIP3ggIXSZNFg/photo/AF1QipNha-sZ3XNA4EwIzckNMK-jlLH7mobo7rao65wI?key=VjNScUdjR1gzMS1RQnhFR1hNN0dGaE1iN0hHU2tn ... už mi přijde moc. To už je fakt lovecká chata, byť v luftě, a ne posed. V některých zemích, sám některé uvádíte, mi to přijde ok, ale u nás asi jen výjimečně.

A musím říci, že na stavbu něčeho takového už bych chtěl být jako vlastník upozorněn (jinak než ... postavíme si posed), a stavět něco podobného v CHKO bez souhlasu Správy mi přijde jako nabíhat si na vidle.

Taky je pravda, že já jsem v případě nepovolených staveb (popř. postavených jinak, než povoleno bylo) docela startovací a považuji to vyloženě za mor.
Odpovědět
Hu

Hunter

30.10.2020 12:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak na to máte samozřejmě jako vlastník pozemku právo a až za vámi někdo přijde pro souhlas se stavbou mysliveckého zařízení, tak díky této diskuzi aspoň přesně víte, čím ten případný souhlas podmínit :-). Nakonec jsme aspoň něco pozitivního na této diskuzi společnými silami našli :-).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.10.2020 16:18 Reaguje na Hunter
Jj, si to uložím a až soused zase třeba za pár let přijde, tak se má na co těšit:-))).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2020 15:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Co je to klasický posed? Posedů a kazatelen je spousta druhů. Jaká klasika? Pokud to neporušuje zákon tak s klasikou si každý může jít, snad víte kam.
Až se změní zákon, změní se přístup. Zatím to ale ničemu pravděpodobně neodporuje.
Správa CHKO není pronajímatelem honitby a v první zóně to podle článku také není.. Takže nic se asi neopomnělo. Zákony jasně říkají co se smí a na to jestli je něco klasické a něco neklasické se snad nehraje. Srubové stavby navíc do přírody a krajiny zapadají víc než cokoliv jiného.
Takže pokud pan Kříček uvádí, že: parametry, určené zákonem, však stavba přesahuje," měl by uvést ty parametry stavby. Jinak je to bohužel pouze další lživé tvrzení HD.
Pokud parametry stavba splňuje a je doklad o zaslání žádosti na Lčr je asi jakákoliv diskuze o zákonnosti zbytečná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.10.2020 21:22 Reaguje na Jarek Schindler
Jak píšu, nabíháte si na vidle a pak tu zase Janota bude brečet jak jsou na myslivce v PS nebo jinde oškliví.

Klasický krytý posed, co máme třeba na pozemku, je taková ta krychle cca 2x2x2. Od oka, nikdy mne nenapadlo to měřit, stejně tak to může být asi 2,5 - 3 m nad zemí. Myšlena podlaha, takže dohromady to bude mít 5m max.

Nemám tam s tím nejmenší problém, ale pokud by někdo za námi přišel s takovouhle obludností, tak bychom jej hnali svinským krokem.

Jinak tedy nevím z čeho vycházíte při tvrzení, že souhlas CHKO s umístěním stavby platí pouze v případě I. zóny. Pokud vím, tak v I. zóně se jakákoli výstavba nepřipouští, v ostatních zónách je potřeba mít souhlas vždy. Navíc v článku se píše " ... prohřešek nahlásil Správě CHKO Lužické hory. Přestože správa stavebníka podle Kříčka vyzvala k odstranění nedokončené stavby, práce pokračovaly." ... a fakt si nemyslím, že na Správě CHKO jsou takoví pitomci, aby nevěděli, zda do toho mají co mluvit či nikoli, navíc souhlasem CHKO podmiňuje dodatečný souhlas se stavbou i vedoucí stavebního odboru v České Kamenici. Pokud je to tedy dle vašeho názoru jinak, prosím o opravdu konkrétní odzdrojování.

Další věc je, že Kříček uvádí, že parametry určené zákonem stavba přesahuje. Rozměry přitom neuvádí. Potud s vámi souhlas. To ale znamená pouze to, že své tvrzení neprokazuje. Nic víc. Třeba má pravdu, třeba ne a fakt se to vejde do toho 30m2 a 5m, ale psát tu něco o možné lživosti tvrzení, když my oba víme prd, jak je to vlastně velké ... to mi přijde fakt mimo.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 00:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud žádáte o opravdu konkrétní odzdrojování, tak vás asi musím zklamat. Těžko můžete žádat o něco co neexistuje. Existuje , co vím pouze § 79-2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují
l) stavby pro hospodaření v lesích a stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení.
No a v zákoně o ochraně přírody se píše:
Výkon rybářského a mysliveckého práva v národních přírodních rezervacích je možný jen se souhlasem orgánu ochrany přírody.
Z toho vyplývá, že pokud jsou rezervace součástí honitby je souhlas OOP k výkonu práva myslivosti udělen.
No a pak je tu ještě :Na území národních parků a chráněných krajinných oblastí nelze bez souhlasu orgánu ochrany přírody vydat rozhodnutí o umístění, povolení či změně v užívání stavby. Jaký souhlas tedy správa CHKO vydává a hlavně k čemu ho vydává když
rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení? A tak pořád dokola.
A lživá tvrzení? Tak například mediálně rozmáznutý případ údajně postřeleného rysa, dokonce s rentgenovým snímkem údajné střely. Nějak to vyšumělo do ztracena. Nebo snad ne? Kam se poděla ta mediální bublina?
No a v tomto případě podle mě jde pouze o to jestli to splňuje parametry pro stavby které územní souhlas nevyžadují. Pokud to splňuje ty parametry je to zase pouze další bublina.


Odpovědět
JH

Jiří Hušek

29.10.2020 10:20 Reaguje na Jarek Schindler
Hezký pokus o právní rozbor. Stavba má 50 m2.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 10:51 Reaguje na Jiří Hušek
Dobře. Jak to víte? Můžete uvést podrobnosti? Podle čeho bylo měřeno?
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

29.10.2020 11:05 Reaguje na Hunter
Podle metru, měřeno osobně.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 11:45 Reaguje na Jiří Hušek
Pěkné KO :)
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 12:03 Reaguje na Jiří Hušek
Vy osobně? Vy jste stavební úřad? Vy víte, podle čeho se měří zastavěná plocha? Trochu víc detailních informací prosím. Děkuji.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.10.2020 12:52 Reaguje na Jiří Hušek
Tak to už není chatka, ale chata.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 13:08 Reaguje na Majka Kletečková
Možná by to chtělo nějakého pasteveckého psa.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 18:00 Reaguje na Jiří Hušek
No pokud to máte přesně změřeno pane Hušku. Z fotky mi to připadá spíš jako obdélník. Jen nechápu proč přesné rozměry nemohou být uvedeny již v článku?
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

29.10.2020 20:42 Reaguje na Jarek Schindler
Při vší úctě k vašim dojmům je úplně jedno, jak vám to připadá z fotky. Na rozdíl od vás jsem byl na místě a půdorys sedí. A s tím, co je nebo není v článku, vám nepomůžu. Já jsem ho nepsal...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 06:33 Reaguje na Jiří Hušek
Nevšiml jsem si pane Hušek, že bych se s vámi o něčem, z toho co uvádíte, přel. Věřím , že jste to schopen změřit přesně. No a i při té násobilce jste se také skoro trefil. Metr sem metr tam. Při těchto rozměrech to asi již tak podstatné nebude.
No názor a dojem z článku a fotky snad mít mohu.
Takže, ještě jednou děkuji za uvedení rozměrů.
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

30.10.2020 09:58 Reaguje na Jarek Schindler
Nic ve zlém, pane Schindlere, ale ve vašem předchozím příspěvku jsem četl zpochybnění mého měření na místě na základě dojmu z fotky. S násobilkou problém nemám. Půdorys patek je o pár čtverečních decimetrů větší než 49 m2, kolmý průmět toho, co je na nich postaveno, naopak 50 m2 o něco přesahuje. Bez ironie jsem rád, že jste nakonec ochoten akceptovat argumenty, na rozdíl od jiných diskutujících, kteří mají potřebu jakýkoli počinek myslivců vykládat jako legální a naopak každý výrok Duhy označovat za sprostou lež, i kdyby tvrdili, že v noci je obvykle tma...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 11:39 Reaguje na Jiří Hušek
Promiňte pane Hušek ale já vaše měření nezpochybňoval. Naopak jsem uvedl, že tyto údaje měli být v článku a nemuselo se zbytečně spekulovat. Pokud tam nejsou má člověk právo na nějaký vlastní názor na základě "nějakého dojmu". Uváděl jsem, že pokud rozměry nepřesáhnou 30m2 neměl by byt se stavbou problém. Stavební úřad se k tomu nevyjadřuje. Pokud přesáhnou tak se asi bude bourat. Taky nechci předjímat ale ta medializace podle mě dost výrazně ovlivňuje jakákoliv další rozhodnutí. No apokud si to pán nepohlídal......
Ruku na srdce pane Hušek. opravdu se vám zdají argumenty HD uvedené v článku relevantními? Nebo jsou to spíš jen "pohádky" o zlém myslivečkovi co se cpe do lokality kde úřadují vlčí hlídky?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2020 16:50 Reaguje na Jarek Schindler
Bavíme se o tomto článku, takže skutečnost, že HD občas kecá nerozporuji, spíš naopak, ale tady je to irelevantní. Navíc tady je možné, že se k tomu ten dobrák z Duhy nedostal, bo, jak je zmíněno, je to oplocené, a tedy mu těžko vyčítat, že to přesně nezměřil a neuvedl.

Podle mne nemáte pravdu. Pokud to má do těch 30/5, tak odpadá nutnost komunikace se stavebním úřadem. S tím souhlas (byť tedy osobně se mi to podle fotek nezdá, ale to nic neznamená). Ale pořád jsem přesvědčen, že v intencích 114/1992 Sb. a následně https://luzickehory.ochranaprirody.cz/res/archive/165/021488.pdf?seek=1401868944 je pro umístění jakékoli stavby, posed nevyjímaje, nutný souhlas Správy CHKO.

S ohledem na to, že podle svého vyjádření bude souhlas Správy vyžadovat i vedoucí příslušného stavebního odboru, nejsem v tomto názoru až tak osamocen.

Ale uvidíme jak správní řízení dopadne.



Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2020 16:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Takže 50 m2, pak není co řešit, i když samozřejmě bude rozhodující co při šetření na místě zjistí pracovníci st. úřadu.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 18:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Jo, pokud to má 50m2 tak asi opravdu není co řešit.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 06:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Můžete uvést kde jste se dočetl v tom materiálu CHKO o tom jak píšete : je pro umístění jakékoli stavby, posed nevyjímaje, nutný souhlas Správy CHKO. Já to tam bohužel nikde nevidím. Na druhou stranu, toto by si měli přečíst všichni kdo se mohou dostat do nově vyhlašovaných CHKO či NP.
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

30.10.2020 10:12 Reaguje na Jarek Schindler
Tak to úplně není. Souhlas AOPK ČR (Správy CHKO) swe vydává ke všem stavbám, které stavební úřad nějakou formou povoluje. Ty stavby, které povolení nepotřebují a nejsou v rozporu s územním plánem žádný další speciální souhlas nevyžadují. Výjimkou je 1. zóna CHKO - zpravidla kolem 10% celkové plochy, která je obyčejně ve významném překryvu s územím se zvýšenou ochranou (rezervace atd.). Jinými slovy - běžný posed je samozřejmě mimo povolovací režim na naprosté většině plochy CHKO.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 11:23 Reaguje na Jiří Hušek
Ano, nic jiného také od začátku netvrdím. Je to i v těch paragrafech stavebního zákona a zákona o ochraně přírody uvedených výše.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.10.2020 15:39 Reaguje na Jiří Hušek
Tak u těch staveb, které uvádíte, je to zjevné. Ale je otázkou, zda jen pouze u nich, viz. §12 114/1992 Sb., zejm odst. 2), který říká "K umisťování a povolování staveb, jakož i jiným činnostem, které by mohly snížit nebo změnit krajinný ráz, je nezbytný souhlas orgánu ochrany přírody.".

V případě CHKO bych se domníval, že subjektem, který je z tohoto hlediska oprávněn posoudit, zda stavba krajinný ráz mění či snižuje, je Správa CHKO. V tom případě jsou dvě možnosti, buď se Správou záměr konzultuji a na základě jejího vyjádření stavbu realizuji, nebo to "risknu". Co ale v takovém případě, když Správa ex post usoudí, že stavba krajinný ráz snižuje/narušuje?

Což se může stát i u toho posedu, i kdyby byl v těch limitech 30m2/5m.

Ale možná to beru zbytečně formalisticky.

Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 00:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Ještě dodám, že jsem napsal: v první zóně to podle článku také není. Tak nevím kde jste přišel na to, že bych měl tvrdit že souhlas CHKO s umístěním stavby platí pouze v případě I. zóny?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2020 16:27 Reaguje na Jarek Schindler
Takto, cituji (vás) ... "Správa CHKO není pronajímatelem honitby a v první zóně to podle článku také není.. Takže nic se asi neopomnělo."

Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.10.2020 18:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Ano, za tím si stojím. Správa CHKO by mohla rozporovat a žádat odstranění stavby v rezervaci. No a právní vztah je pronajímatel v nájemce. Nájemce tedy komunikuje s Lčr. Mám takový dojem, že nikde ve smlouvách o tom,že by se měl obracet i na CHKO, nic nenajdete. Lesy v CHKO včetně rezervací spravují Lčr.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.10.2020 19:29
Pěkná chatka. V těsné blízkosti 1. zóny, a dokonce z ní bude možné zblízka pozorovat vlky. Předpokládám, že je dostatečně bytelná, aby její obyvatelé byli před vlkem v bezpečí.

Podezřívám pracovníka Hnutí Duha, že na tu stavbu upozornil ze závisti. Nepřeje myslivcům možnost počkat si na vlky v útulném srubu, zatímco vlčí hlídky se musí pracně terénem pachtit za pouhými pobytovými znaky a živé vlky vidí akorát z fotopastí.
Odpovědět

Jirka Černý

28.10.2020 19:51
Dobrovolník vlčí hlídky je z právního hlediska kdo? Asi nikdo že? Tak nějak nechápu jejich zainteresovanost. To je titul jak ze Hry o trůny.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.10.2020 21:27 Reaguje na Jirka Černý
Dobrovolník vlčí hlídky není nikdo, ale je to občan, a to občan jako každý jiný a jako takový má právo podat v tomto případě podnět. Což učinil. Správní orgány jsou pak povinny se tímto podnětem zabývat.

Mohl to udělat úplně stejně kdokoli jiný, jen by to asi neskončilo na ekolistu:-).
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 12:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Řečeno dnešním moderním jazykem se jistě jedná o tzv. podání podnětu pro šetření. Staročesky se tomu vždy říkalo udání. Ale dnes je moderní podávat podněty, zejména HD v tom vyniká.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2020 16:24 Reaguje na Hunter
No, já bych to úplně nesměšoval ... u udání vnitřně cítím, že obsahu upozornění na porušení něčeho. U podnětu že existuje možnost, že cosi bylo porušeno, ale taky možná ne ... cílem podáním podnětu je pak zjistit, jak to tedy je.

Ale pokud to někdo vnímá jinak, tak samozřejmě proč ne, tohle bude vždy subjektivní.
Odpovědět
Hu

Hunter

30.10.2020 12:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak jistě lze najít drobné nuance mezi oběma de facto právními akty :-).
Odpovědět
jh

jaroslav hes

29.10.2020 02:38
Parametry mysliveckých staveb jsou jasně dané! Kazatelna- sedačka ke které vede žebřík. Posed- zavětrovaná sedačka se střechou. Stavba umožňující odpočinek na lůžku či několikadenní pobyt= lovecká chata! Podle snímku a rozměrů se jednoznačně jedná o loveckou chatu!
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 06:27 Reaguje na jaroslav hes
A na tuhle blbost jste přišel sám nebo vám někdo pomáhal?
Odpovědět
AM

Anežka M

30.10.2020 17:55 Reaguje na Hunter
Pan Jaroslav Hes to nemá z vlastní hlavy, takhle to běžně posuzují stavební úřady - nejde jen o rozměry, ale i o zařízení stavby, zda je v ní možno pobývat, přespávat apod. Pokud je na to zařízená (uzavřená místnost, kamna), je to stavba pro bydlení, tečka. Tedy černá stavba.

Škoda že nevíme jak chata vypadá uvnitř, ledcos by to vyjasnilo.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

1.11.2020 09:22 Reaguje na Anežka M
??????? Zbytečné.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.10.2020 11:07
Tak jako jsou dobří nebo špatní učitelé, úředníci nebo řemeslníci ,existují i špatní nebo dobří myslivci.

Vyvozovat z toho, že si myslivec postavil neobvyklé ( nikoli však nezákonné) zázemí v CHKO na hraně holiny ,že se jedná o tragédii pro životní prostředí je nesmyslné a zavání jarmarečními triky.
Nevím proč by LČR neměly vydat souhlas s umístěním na svém pozemku.

Škoda, že ochranáři a milovníci vlků neřvali,když se vybudovala stezka do oblak na Dolní Moravě --návštěvnost 180 tis./rok--- a již tam budují další veledílo "Pěšky až do nebe " - visutou stezku přes údolí ,výška 90 m,délka 700m , která zase přiláká další statisíce těsně pod Králický Sněžník.

Této trvalé devastaci přírody,těsně vedle NATURA 2000 všechny složky státní správy a samosprávy dávají zelenou.

A vy tady budete řešit pár latěk na kraji paseky.
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

29.10.2020 11:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Problém je v tom, že to zázemí aktuálně opravdu není zákonné - viz stanovisko příslušného stavebního úřadu a zahájené řízení o dodatečném povolení stavby (na konci řízení může být souhlas, ale také rozhodnutí o odstranění).
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 12:49 Reaguje na Jiří Hušek
A mohl byste nám tu předestřít to stanovisko stavebního úřadu v detailu, když jste tak podrobně jako HD informován o tom, co jste udali?
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 13:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale notak. Samozřejmě, že Duha je i proti vámi zmiňovaným "atrakcím", včetně rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku:

"Stavět rozhlednu na místě, které již nyní poskytuje daleké výhledy do krajiny, je prachsprosté mrhání veřejnými penězi. Pro třetí nejvyšší pohoří u nás je to po výstavbě lyžařského areálu a stezky v oblacích v Dolní Moravě další těžká rána. Ještě před pár lety málo navštěvované místo a unikátní ostrov divočiny plíživě devastuje masový turismus,“ sdělil Jiří Beneš z Hnutí Duha.
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/kralicky-sneznik-rozhledna-polsko-stavba.A200918_140401_pardubice-zpravy_lati"

Vždyť se k Hnutí Duha můžete v tomto přidat a společně proti tomu vést kroky. Ta rozhledna se, bohužel, již staví. Ale já třeba o tom novém, jak píšete, veledíle slyším poprvé...
Je evidentní, že Králičák máte v oblibě a s Duhou jste v tomto za jedno. I já podepsal petici proti stavbě rozhledny, na kterou jste sem dával odkaz. Mě osobně se týká například těchto "pár latěk" a jsem nesmírně rád, že na to někdo upozornil a je to v řešení.

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.10.2020 15:01 Reaguje na Slovan
zdroj : MF Dnes , 23.10.2020 "Pěšky až do nebe"

Investor : Sněžník a.s. , jinak investor z Brna

Úplatný úřad : MěÚ Králíky

Udivené obecenstvo : AOPK ČR /SCHKO Jeseníky
Odpovědět
Sl

Slovan

29.10.2020 15:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, článek je na idnesu, ale co se v něm píše nevím. Nemám to jejich slavný premium.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 06:52 Reaguje na Slovan
To, že HD bojuje proti rozhledně je jedna věc. To, že jsem
od HD nečetl nic proti podstatně monstróznější Stezce v oblacích je potom tou druhou věcí. Otázkou je proč se proti výstavbě té Stezky také takto výrazně neangažovali? Od Králík je jeden z nejkrásnějších pohledů na Kralický Sněžník. Naruší ho další megastavba? Kde je HD s kritikou výstavby této nové "atrakce"? Četl nebo slyšel jste , že by tomu dali alespoň tolik prostoru jako stavbičce o rozměrech 49m2?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.10.2020 16:25 Reaguje na Jarek Schindler
Nechte tu Dolní Moravu už na pokoji. Mají tam sjezdovky, i Ester tam trénovala, bobovou dráhu ... ta je sice v Peci lepší, ale zase na DM pronajímají Segwaye (a psali, že se s nima dá dojet až na Sněžník:-))), mají i svoji Stezku v oblacích ... prostě neustálý vývoj!

I Morava má právo na svůj Špindl!!!

Jen doufám, že pana Vinklera teď netrefí:-).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2020 11:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Pana Vinklera netrefí protože to neberu osobně. Dolní Morava je nádhernou ukázkou jak na poškození přírody vydělat milióny a ještě to vydávat za zásluhy.

Takhle se to dělat nemá, a máslo na hlavě nemá brněnský investor,který jen velmi šikovně využil hlouposti či úplatnosti státní správy a samosprávy.

Mně to pouze prokazuje pokrytectví státu,který si nejen do zákonů,ale dokonce i do Ústavy včlenil odstavce o přírodním bohatství a jeho ochraně, ale v praxi je dalek svým slibům.

Stejně tak funguje pražská mafie ve Špindlu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2020 14:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já s vámi souhlasím, ale protože jsem z Prahy, tak si do toho nedovoluji moc tamním kecat. Ano nelíbí se mi to a mělo by to být podle mého názoru jinak, ale respektuji, že by o tom měli rozhodovat ti, kteří tam žijí.

Úplně stejně to mám třeba s Pecí pod Sněžkou, kdy mi ta nová výstavba přijde prostě hnusná. Horizont se dal svést na komunisty, ale to co tam dnes vzniká je podle mě celkově ještě horší. Prostě spodek PpS mi už přijde jako jeden lunapark. Ale asi to místní tak chtějí. Já tam mám celkem dost známých a jezdím tam, a oni to berou jako příležitost. Tak jsem zticha. Je to můj názor, nežiji tam a ani nemám patent na rozum. A až to bude moc, tak tam holt přestanu jezdit. Nic lepšího mne nenapadá.

Špindl byl hnusný vždy, tam je mi to jedno:-))).
Odpovědět
Hu

Hunter

29.10.2020 13:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
HD jako již tradičně vysírá kvůli naprosto nepodstatným věcem, hlavně že se na tom lze mediálně zvýraznit. V praktickém dopadu to nemá sebemenší vliv vůbec na nic.
Odpovědět
JH

Jiří Hušek

30.10.2020 11:01
Nemám potřebu polemizovat s anonymními troly a k případným invektivám pouze tolik, že muflony jsme spolu nepásli :-). Na rozdíl od zřejmě všech diskutujících znám podrobně situaci v terénu a všechny formální okolnosti. Pro ty, kteří jsou schopni/ochotni vstřebat objektivní informaci krátké shrnutí. AOPK obdržela dotaz na legálnost rozestavěného srubu na Sokolu. Na základě vlastního šetření došla k závěru, že se jedná o nepovolenou stavbu a podala podnět místně příslušnému stavebnímu úřadu. Jeho vedoucí svolala místní šetření za účasti stavebníka, Lesů ČR jako vlastníka pozemku, obce Kytlice (účastník územního řízení), orgánu státní správy lesů a AOPK ČR jako dotčených orgánů státní správy. Na základě tohoto SÚ konstatoval, že se jedná o stavbu, která vyžaduje povolení. Následně stavebník požádal o dodatečné povolení stavby a SÚ zahájil řízení. Zcela standardní a formálně jedině správný postup, na jehož konci může být povolení stavby, povolení s úpravami nebo nařízení odstranění stavby. Předjímat výsledek není v této fázi možné. K dalším otázkám snad jen tolik, že se jedná o masivní a řemeslně skvěle zvládnutou stavbu; stanovisko Lesů ČR, podle kterého jako vlastník nesouhlasí se stavbou v této podobě a nebudou souhlasit ani s její legalizací, existuje v písemné formě.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.10.2020 11:52 Reaguje na Jiří Hušek
Pokud by pan z Duhy napsal podobný článek a argumentoval fakty jako vy pane Hušek, mohli jsme si ušetřit spoustu zbytečných komentářů. No bohužel ten článek je pouze dalším demagogickým výkřikem Hnití Duha.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.10.2020 12:29 Reaguje na Jiří Hušek
1*
Odpovědět
Hu

Hunter

30.10.2020 12:44 Reaguje na Jiří Hušek
Děkuji, tohle už lze považovat za poněkud validnější a smysluplnou informaci. Uvidíme, jaký bude výsledek pod taktovkou SÚ. Co se HD týče, tak na výše uvedeném si trvám.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.10.2020 16:29 Reaguje na Jiří Hušek
Velmi hezké shrnutí. Díky za něj. A já budu doufat, že příště něco podobného bude obsahovat již samotný článek.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.10.2020 15:38
Článek lze díky jeho obsahu a poslednímu komentáři pana Jiřího Huška pojmout jako určitý sociální experiment, který otestoval schopnosti autorů komentářů odlišovat fakta od domněnek / názorů.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

31.10.2020 17:31 Reaguje na Majka Kletečková
Souhlasím.
Ovšem spousta CO2 se emitovala zbytečně. Kdyby byly tyto relevantní údaje v článku a ne že byly diskutujícími až na konci diskuze doslova vytahány z pana Huška, spousta elektronů na spoustě internetových serverech by se nemusela hýbat a spousta možná desítek, možná stovek kilogramů, možná ještě víc CO2 by zůstala ve svých zdrojích a nedostala by se do ovzduší.
A HD by nebylo zviditelněno, což podle všeho byl hlavní záměr tohoto článku.
Odpovědět
Barbora Myo

Barbora Myo

18.6.2021 15:46
Dobrý den, mohu se zde zeptat, jaké mají pravomoce strážci,...zda mohou fotit a natáčet videa, bez upozornění na vlastním pozemku - vlastníka pozemku? Pokud nic neničí,...Děkuji
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist