https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dansku-demonstrovaly-stovky-chovatelu-proti-vybijeni-norku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Dánsku demonstrovaly stovky chovatelů proti vybíjení norků

21.11.2020 15:59 | KODAŇ (ČTK)
Stovky chovatelů norků v dánské metropoli Kodani a ve městě Aarhus demonstrovaly proti rozhodnutí vlády nechat v zemi kvůli nákaze koronavirem vybít všechny chovy těchto zvířat. Informovala o tom agentura DPA, podle níž farmáři projeli městy v traktorech. K účasti v protestech se zaregistrovalo zhruba 850 majitelů traktorů, uvedla DPA s odvoláním na organizátory akce.
reklama

 

Dánsko počátkem listopadu sdělilo, že vybije celou svou populaci norků chovaných na kožešinu čítající až 17 milionů zvířat, protože se u nich objevila mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. Existují obavy, že by to mohlo snížit účinnost nyní vyvíjených vakcín.

S vybíjením infikovaných zvířat začala dánská vláda v říjnu, později ale přiznala, že nařízená likvidace zdravých zvířat nemá oporu v zákonech. Ve středu dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen uvedl, že se kvůli kauze s vybíjením norků rozhodl odstoupit. Opoziční strany požadují rovněž rezignaci premiérky Mette Frederiksenové.

Agentura DPA dnes napsala, že v Dánsku již vybito bylo na devět milionů norků.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist