https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-decinske-zoo-se-rozmnozil-vzacny-druh-sudokopytnika-z-filipin?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V děčínské zoo se rozmnožil vzácný druh sudokopytníka z Filipín, sambara skvrnitého

8.10.2022 00:08 | DĚČÍN (ČTK)
Sambaři skvrnití jsou ve své domovině silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, jejich populace klesá.
Sambaři skvrnití jsou ve své domovině silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, jejich populace klesá.
V děčínské zoologické zahradě se podařilo odchovat vzácný druh sudokopytníka, sambara skvrnitého z Filipín. Chovatelé po kontrole zjistili, že mládě narozené ve druhé polovině září je samice, uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.
reklama

 

"Prvních pár dní po porodu necháváme matku s mládětem v naprostém klidu, aby se nenarušily mateřské vazby. Mohlo by se totiž stát, že se samice přestane o mládě starat," vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Sambaři si své potomky velmi střeží. Jak samec, tak samice neváhají v případě ohrožení napadnout případného nepřítele. Dokáží ho udeřit nejen kopyty, ale také kousnout.

Děčínská zoo je velmi ceněným chovatelem tohoto endemitu z Filipín, zvířata se v zařízení množí pravidelně. "Dokonce jsme se v roce 2004 zasloužili o první odchov tohoto druhu v České republice," podotkla Houšková. Stádo v současnosti čítá čtyři kusy. Po většinu dne mohou návštěvníci při dobrém počasí spatřit celou skupinu ve venkovním výběhu, a to i přes to, že mají jeleni po celý den přístup do vnitřní stáje, aby se mohli, jakožto tropická zvířata, ukrýt do temperované ubikace. Dvě samice narozené v letech 2020 a 2021 se letos v létě přestěhovaly do německých zoo v Kolíně a v Chemnitz (Saská Kamenice).

Sambaři skvrnití jsou ve své domovině silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, jejich populace klesá. "Hlavním problémem je fragmentace populace, postupující expanze zemědělských ploch na úkor původních lesních oblastí a také lov pro maso a trofeje, a to i přes ochranu místní legislativou," uvedla mluvčí. Od roku 1990 jsou sambaři skvrnití součástí filipínského záchranného programu.

Odchovy vzácných zvířat se daří i v ústecké zoo. Nedávno se tam poprvé vylíhl kriticky ohrožený druh papouška ara kaninda. Šlo navíc o první odchov tohoto druhu v rámci Unie Českých a Slovenských zoologických zahrad. Ara kaninda je 85 centimetrů velký papoušek, který je endemickým druhem Bolívie. Kvůli nelegálnímu lovu a odchytu, stejně jako rychle ubývajícím pralesům, jde o jeden z nejohroženějších druhů papoušků na světě. Vědci odhadují, že ve volné přírodě zbývá pouze 200 až 300 dospělých jedinců. Ústecká zoo tyto opeřence chová deset let.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist