https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-elektrarne-dukovany-budou-pri-ctvrtecnim-cviceni-videt-kourove-efekty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V elektrárně Dukovany budou při čtvrtečním cvičení vidět kouřové efekty

18.8.2021 01:17 | DUKOVANY (ČTK)
Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. V provozu jsou všechny čtyři výrobní bloky.
Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. V provozu jsou všechny čtyři výrobní bloky.
V Jaderné elektrárně Dukovany budou při cvičení tento týden ve čtvrtek použité kouřové efekty, které mohou být viditelné i v blízkém okolí. Cvičení bude zaměřené na součinnost se Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která v elektrárně provozuje úložiště středně a nízkoradioaktivních odpadů, uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.
reklama

 

Na použití umělého dýmu v dukovanské elektrárně upozornil také ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. "Může se totiž stát, že někdo by si ten dým mohl vyložit nesprávně jako havárii a mohl by podlehnout panice," řekl. O akci jsou podle něj informované obce ve dvacetikilometrovém pásmu Dukovan.

Do úložiště středně a nízkoradioaktivních odpadů se podle Bezděka dává materiál použitý zejména při odstávkách bloků, třeba rukavice nebo obalové materiály. Vedle elektrárny Dukovany slouží i pro Temelín. Tématem čtvrtečního cvičení bude požár v otevřené jímce radioaktivních odpadů se zahořením obalových souborů. Do cvičení budou zapojené jen předem vybrané skupiny zaměstnanců, uvedl mluvčí.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. V provozu jsou všechny čtyři výrobní bloky. Ve čtvrtek se uskuteční čtvrté z deseti cvičení havarijní připravenosti, které má elektrárna v letošním plánu. Čtyři cvičení jsou podle mluvčího takzvaně tajná, to znamená bez předem známého termínu a scénáře. Vyhlašovaná jsou bez předchozího upozornění na základě rozhodnutí ředitele elektrárny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist