https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-spalili-2500-nosorozcich-rohu-ve-snaze-bojovat-proti-pytlactvi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii spálili 2500 nosorožčích rohů ve snaze bojovat proti pytláctví

22.9.2021 18:10 | DILLÍ (ČTK)
V ohni skončily rohy nosorožců z indického státu Ásám, kteří zemřeli z přirozených příčin nebo je zabili pytláci. Úřady jejich rohy skladovaly po léta.
V ohni skončily rohy nosorožců z indického státu Ásám, kteří zemřeli z přirozených příčin nebo je zabili pytláci. Úřady jejich rohy skladovaly po léta.
Indičtí úředníci ve státě Ásám veřejně spálili na 2500 nosorožčích rohů. U příležitosti Světového dne nosorožců se tak snažili upozornit na nutnost ochrany těchto vzácných zvířat a potřebu ukončit pytláctví, napsala agentura AP. Pytláci nosorožce loví pro jejich rohy, kterým někteří lidé připisují léčivé účinky.
reklama

 

Zapalování hranic s rohy nedaleko národního parku Kaziranga, jenž je domovem ohroženého nosorožce indického, doprovázely desítky hinduistických kněží prováděním rituálů a zpěvem modliteb. V ohni skončily rohy nosorožců z indického státu Ásám, kteří zemřeli z přirozených příčin nebo je zabili pytláci. Úřady jejich rohy skladovaly po léta.

"Obchodování s nosorožčími rohy musí skončit a tvrzení, že tyto rohy mají léčivé účinky, je nepravdivé," prohlásil zástupce státu Ásám.


Zajímá vás otázka, proč se slonovina či rohovina místo prodání spálí? Přečtěte si tento text Mělo spálení nosorožčích rohů smysl? Nebo by bylo lepší s nimi naložit jinak?


V národním parku Kaziranga žije téměř 2500 nosorožců indických, vzácná zvířata chrání ozbrojení strážci, ale pytlákům se přesto daří některé nosorožce zabíjet. Jejich rohy pak prodávají zejména v Asii, kde někteří lidé věří, že má rohovina těchto zvířat léčivé účinky nebo funguje jako afrodisiakum. V samotné Indii je prodej nosorožčích rohů zakázán. Nosorožčí rohy jsou z keratinu, tedy stejné látky jako například lidské nehty.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

22.9.2021 18:15
Těch 2500 rosonožců bude muset být znova uloveno, aby se nahradila ztráta.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.9.2021 07:53 Reaguje na
Uhodil jste pořádný hřeb na hlavičku. Problém je v tom, že to ekoteroristickým džihádistům prostě nevysvětlíte.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.9.2021 19:53
Další z řady ekoteroristických pitomostí. Když nepočítám znečištění životního prostředí tím ohněm, tak prodej těch rohů mohl zaplatit malou armádu vojáků, která by efektivně chránila poslední žijící nosorožce. A mimochodem, došlo někomu, že řízený prodej slonoviny a nosorožčích rohů by znamenal mnohem menší ztráty na zvířatech než celosvětový zákaz prodeje těchto komodit? Ten zákaz by totiž zvedl ceny na černém trhu a podpořil by akorát nelegální lov nosorožců a slonů,
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist