https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indoneske-botanicke-zahrade-vykvetla-vzacna-rostlina-s-nejvetsim-kvetem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V indonéské botanické zahradě vykvetla vzácná rostlina s největším květem

18.9.2022 00:31 | JAKARTA (ČTK)
Raflézie Arnoldova (Rafflesia arnoldii) je tropická, parazitická rostlina s nejrozměrnějším květem, ten mívá v průměru 0,6 až 1 m a vážívá téměř 11 kg.
Raflézie Arnoldova (Rafflesia arnoldii) je tropická, parazitická rostlina s nejrozměrnějším květem, ten mívá v průměru 0,6 až 1 m a vážívá téměř 11 kg.
V indonéské botanické zahradě vykvetla raflézie Arnoldova, která se vyznačuje největšími květy na světě. Je to vůbec poprvé, co tento druh vykvetl mimo své přirozené prostředí, uvedla agentura Kjódó. Průměr květu ohrožené raflézie Arnoldovy může dosahovat až 150 centimetrů. Vyznačuje se pronikavým zápachem, který připomíná hnijící maso, což tomuto druhu vysloužilo přezdívku "mrtvolná lilie".
reklama

 

Raflézie Arnoldova rozkvetla v pondělí v botanické zahradě na předměstí indonéské metropole Jakarty a má průměr 60 centimetrů. Za rozkvětem této parazitické tropické rostliny přitom stojí 16leté úsilí botanické zahrady.

Druh objevil v roce 1818 v lesích provincie Bengkulu na ostrově Sumatra průvodce britského profesora Josepha Arnolda, který se připojil k expedici státníka a dobrodruha Stamforda Rafflese. Název rostliny je kombinací jmen Raffles a Arnold.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.9.2022 17:09
Zajímalo by mě, zda se tento druh pokouší pěstovat i nějaká evropská botanická zahrada.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist