https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-iranu-zije-podle-vlady-poslednich-12-gepardu-asijskych?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Íránu žije podle vlády posledních 12 gepardů

11.1.2022 09:24 | TEHERÁN (ČTK)
Gepard indický je poddruhem geparda štíhlého, považovaného za nejrychlejší šelmu světa. Dokáže běžet rychlostí až 120 kilometrů v hodině a žije hlavně v Africe.
Gepard indický je poddruhem geparda štíhlého, považovaného za nejrychlejší šelmu světa. Dokáže běžet rychlostí až 120 kilometrů v hodině a žije hlavně v Africe.
V Íránu žije posledních 12 gepardů indických, oznámil náměstek íránského ministra životního prostředí Hasan Akbarí. Situace tohoto ohroženého druhu je v Íránu podle něj kritická. Jako důvod náměstek zmiňuje slábnutí populace, sucho, lovce a také automobilovou dopravu.
reklama

 

Gepard indický je poddruhem geparda štíhlého, považovaného za nejrychlejší šelmu světa. Dokáže běžet rychlostí až 120 kilometrů v hodině a žije hlavně v Africe. Gepard indický byl popsán na začátku 19. století.

"Nyní je zde devět samců a tři samice, zatímco v roce 2010 u nás žilo 100 jedinců. Jejich situace je mimořádně kritická. Opatření, která jsme k jejich ochraně zavedli a k nimž patří zvýšená ochrana, upozornění rozmístěná u silnic a snaha o reprodukci, nebyla dostatečná," řekl Akbarí, kterého citovala íránská agentura Tasním.

Gepardi kdysi žili na území od východní Indie po africké atlantické pobřeží. Ve větším počtu jsou stále na jihu Afriky, ale z jejího severu a také z Asie mizí, připomíná agentura AFP.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody (IUCN) řadí asijské gepardy ke kriticky ohroženým druhům. Írán patří k posledním zemím, kde tato zvířata žijí ve volné přírodě. Program na jejich ochranu země s podporou OSN zahájila v roce 2001.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.1.2022 09:50
Ani zmínka o tom, zda někde v zajetí žije genová rezerva.-(
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2022 20:23 Reaguje na Karel Zvářal
Před nějakou dobou šel v televizi dokument, kde učili jednoho z těchto gepardů znova lovit. Už si ani nepamatuji, proč. O nějakém genofondu tam nepadlo ani slovo, říkali že jejich populace je strašně malá a nežijí nikde jinde.
Odpovědět
VJ

Václav John

14.1.2022 01:30 Reaguje na Karel Zvářal
Bohužel nežije. Kdysi dávno v Indii rádžové chovali desítky krotkých gepardů, ale dnes v celé Asii zbylo pár posledních divokých gepardů jen v Íránu.

Indové chtějí gepardy vracet, ale to jsou zvířata původem z Afriky. Aspoň ale, že tak.
https://www.thenationalnews.com/world/asia/2021/09/17/cheetahs-to-return-to-india-70-years-after-being-hunted-to-extinction/
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist