https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kanadske-provincii-ontario-pomahaji-proti-invazivnim-rostlinam-kozli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kanadské provincii Ontario pomáhají proti invazivním rostlinám kozli

17.7.2022 00:57 | OTTAWA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Klub ochránců přírody z kanadské provincie Ontario se rozhodl vyčistit krajinu od invazivního řešetláku, který ohrožuje ekosystém chráněné lokality. Jeho členové do oblasti zarostlé řešetlákem přivedli kozly, kteří se vyznačují velkou chutí k jídlu a schopností pojídat a okusovat rostliny po celý den.
reklama

 

Jak uvedla stanice Radio Canada, cílem je zbavit oblast nežádoucího řešetláku a udělat prostor pro vysázení místních rostlinných druhů, lépe přizpůsobených tamnímu prostředí. Vybraní kozli jsou přitom neúnavní "pracanti".

"Přežvykují celý den. Doufáme, že jim řešetlák zachutná, že ty rostliny oslabí a zničí alespoň tak, aby tady znovu začaly růst původní druhy," řekl Emmet Blanchett z klubu v Hamiltonu.

Kozli jsou ale také svéhlaví a musejí se o ně starat dva stážisté, kteří u nich v noci spí ve stanu. Projekt byl zahájen před dvěma lety a podařilo se díky němu už vysadit 200 stromů.

"Jakmile se místní příroda obohatí o původní druhy, přibudou také ptáci, včely, motýli a savci. Řešetlák jim neposkytuje vhodné prostředí ani potravu," řekla koordinátorka akce Jen Bakerová.

Hamiltonský klub počítá s tím, že bude třeba v práci na hubení řešetláku pokračovat ještě nejméně tři roky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.7.2022 10:03
Nestačilo by na Ukrajinu vypustit kozly proti invazním Rusům?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.7.2022 19:16 Reaguje na Pavel Hanzl
jasně, stačí je osadit protitankovými a protileteckými komplety
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

4.8.2022 04:35 Reaguje na Pavel Hanzl
to má být jako vtipné ?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

4.8.2022 04:34
několik idealistických neoruralistických aktivistů oblečených jako skauti nechá 3 capy na vodítku okusovat keříky a myslí si že objevili nevím co a přitom to ví každý chovatel koz ! předpokládám že ty capy zachránili před porážkou ! co to je za článek ? navíc ženské vypadají jak aktivistky Jehovistů !
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist