https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kazachstanu-se-dari-populaci-kriticky-ohrozene-antilopy.pred-lety-ji-zdecimovala-epidemie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kazachstánu se daří populaci kriticky ohrožené antilopy. Před lety ji zdecimovala epidemie

4.6.2022 01:39 | NUR-SULTAN (ČTK)
V Kazachstánu se daří populaci sajg tatarských, kriticky ohrožených antilop se zvláštně tvarovaným čenichem. Podle posledního sčítání je těchto sudokopytníků, jejichž počty před několika lety zdecimovala infekční choroba, nyní 1,3 milionu. Oznámilo to místní ministerstvo životního prostředí, napsala agentura AFP.


reklama

 

V roce 2015 vypukla mezi sajgami tatarskými v centrální oblasti Kazachstánu epidemie, které antilopy podléhaly po tisících kusech. Během několika týdnů jich tam tehdy uhynulo na 200 000, což bylo přes 60 procent populace v celé zemi.

Atypicky vypadající antilopy, známé pro svůj dlouhý čenich připomínající sloní chobot, se ale v posledních letech vzchopily a jejich populace z 334 000 jedinců v roce 2019 vzrostla na 842.000 v roce 2021. Podle leteckého průzkumu z letošního dubna kazachstánské úřady nyní populaci sajg tatarských odhadují na 1,318 milionu jedinců.

Rozlehlý Kazachstán, zhruba 35krát větší než Česká republika, je domovem velké většiny na planetě zbývajících sajg tatarských. Menší stáda žijí v Mongolsku a ruské Kalmycké republice.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist