https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-keni-vzrostla-za-sedm-let-populace-volne-zijicich-slonu-o-asi-4000?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Keni vzrostla za sedm let populace volně žijících slonů o asi 4000

1.9.2021 16:31 | NAIROBI (ČTK)
Podle keňské vlády může za nárůst sloní populace úspěšný boj proti pytláctví.
Podle keňské vlády může za nárůst sloní populace úspěšný boj proti pytláctví.
V Keni žije v současné době ve volné přírodě 36 280 slonů, tedy o 12 procent víc než v roce 2014. Podle keňské vlády může za nárůst sloní populace úspěšný boj proti pytláctví. Vyplývá to z nové vládní zprávy z dosud největšího sčítání divokých zvířat, jaké africká země uskutečnila. Nejméně pět druhů zvířat je však kriticky ohrožených, zejména kvůli zásahům lidí do jejich přirozeného prostředí a přeměně půdy na hospodářskou.
reklama

 

Z tříměsíčního sčítání vyplynulo, že Keňa má čtvrtou největší populaci slonů na světě. Víc jich žije jen v Zimbabwe, Botswaně a Tanzanii. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) eviduje slony na svém červeném seznamu a považuje je za ohrožený druh.

Keňa zaznamenala v roce 2014 největší pokles sloní populace kvůli pytlákům. Počet těchto chobotnatců tehdy klesl na 32 214.

Pytlačení, rostoucí počet lidí a zásahy do přírody však vedly k úbytku několika druhů. Jedním z nich jsou i nosorožci. V zemi žije 1739 nosorožců, z toho 897 nosorožců dvourohých, 840 nosorožců tuponosých jižních a pouze dvě samice nosorožce tuponosého severního, které jsou posledními zástupkyněmi tohoto druhu na světě.

Samice Fatu a Nájin žijí v rezervaci Ol Pejeta a obě patří Zoo Dvůr Králové. O záchranu tohoto druhu usiluje tým mezinárodních odborníků, kteří samicím odebírají vajíčka a snaží se z nich vytvořit embrya. Vědci zatím mají 12 embryí, přičemž 11 z nich pochází ze spermatu uhynulého samce Suniho a jedno od dalšího uhynulého samce Angalifu. Žádná ze samic v Ol Pejetě už ale není schopná mládě odnosit. Vědci proto chtějí embrya vložit do samic příbuzných nosorožců tuponosých jižních a míní, že k jejich záchraně bude potřeba vytvořit desítky embryí.

Keňská vláda považuje za kriticky ohrožené druhy, které bez přijetí okamžitých opatření na jejich záchranu vyhynou, nosorožce dvourohé, antilopy vrané a koňské, buvolce hiroly a mangabeje chocholaté. Devět dalších druhů klasifikuje jako ohrožených včetně nosorožců tuponosých, lvů, slonů či gepardů. Tyto druhy mohou na rozdíl od kriticky ohrožených přežít delší dobu i bez vnějších zásahů.

Snahy o ochranu zvířat narážejí na hrozbu stále se zvětšující lidské populace, která divoké zvěři zabírá její přirozené prostředí, píše ve zprávě keňská vláda. Populace Keni se od roku 1963 zvýšila téměř šestkrát z původních osmi milionů na současných 47,6 milionu lidí. Rozloha země ale zůstává stejná.

"V chráněných oblastech byly zaznamenány aktivity jako chov hospodářských zvířat, těžba dřeva, pálení dřevěného uhlí, zakládání osad a požárů," stojí ve zprávě.

Pro Keňu představuje důležitý zdroj příjmů právě turistika za poznáním národních parků a divoké zvěře. V roce 2018 tvořily příjmy z těchto cest 8,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pandemie covidu-19 ale vedla k prudkému poklesu počtu zahraničních návštěvníků.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.9.2021 16:51
Z těch čísel mrazí, byť nadpis je (zdánlivě) optimistický...
Odpovědět
Sl

Slovan

1.9.2021 18:02
Velice pozitivní zpráva a ukázka toho, že když vláda chce a dá tomu určitou pozornost, pak to jde. Podobný trend zaznamenala i Tanzanie. V nejbližších letech počítám s podobnými zprávami i např. z Angoly nebo Mosambiku, kde ochrana přírody skutečně začíná fungovat a rozvíjet se správným směrem.

Ještě bych dodal, že je stále naděje, že ty dvě samice nosorožce tuponosého severního nemusí být poslední. Je možné, že někteří jedinci dokázali přežít v savanách Jižního Súdánu - ty stále nedotčené plochy jsou tam totiž i dnes obrovské a nikdo neví, co tam žije nebo nežije. Důvod k optimismu mohou dodat i určitá svědectví místních a fakt, že i přes války v posledních desítkách let dokázala téměř bez poskvrny přežít druhá největší migrace zvířat v Africe.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 18:54
......."Populace Keni se od roku 1963 zvýšila téměř šestkrát z původních osmi milionů na současných 47,6 milionu lidí. Rozloha země ale zůstává stejná."..............
Koukám, že se máme připravit na další vlnu citového vydírání, kdy nám bude prezentována fotka černošského dítěte s komentářem, že když ročně pošleme několik stokorun na jeden účet, zachráníme životy dvou takových dětí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.9.2021 19:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přesně to jsem měl na mysli - otázka času, resp. tikající bomba.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.9.2021 20:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ochrana přírody se v zemích jako je Keňa musí soustředit na to, aby tam byla dostatečně velká chráněná území a bezpečné migrační koridory mezi nima. Velikosti těch chráněných území třeba v Keni jsou dostatečné - taková Tsavo Conservation Area (která částečně zasahuje i do Tanzanie) má rozlohu 25 000 km2 a s nárazníkovou zonou přes 42 000 km2. Je obrovskou výhodou, že národní parky, game reserves či national reserves jsou v mnoha zemích již vybudované.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.9.2021 20:46 Reaguje na Slovan
Jenže pokud bude růst populace pokračovat stejným tempem, nejdříve padnou ty nárazníkové zóny a potom i ty rezervace.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.9.2021 08:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To si jaksi nemyslím. Pokud vláda bude chtít (tzn. že ty rezervace nezruší nebo nezačne úplně ignorovat jejich ochranu) tak nic nepadne. Ani v Keni ani kdekoli jinde. Je to pár měsíců zpět, co třeba Tanzanie zavedla vysoké pokuty pro pastevce, kteří budou pást svá stáda v chráněných územích - kolik z těch lidí si to může dovolit? Nikdo.
Čímž netvrdím, že vzrůstající lidská populace není problém. Samozřejmě je, a ne malý, ale...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2021 09:04 Reaguje na Slovan
A kdo to bude kontrolovat? Jedna věc je zavedení práva, druhá věc je jeho vymahatelnost. A nemusíte chodit daleko - stačí se podívat na otravu Bečvy v loňském roce.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.9.2021 09:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Srovnávat vymahatelnost práva v afrických chráněných území s naší Bečvou? Víte, ono každé přirovnání pokulhává ale to vaše jede doslova na invalidním vozíku...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2021 13:24 Reaguje na Slovan
Máte pravdu. V té Africe je vymahatelnost práva daleko lepší.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.9.2021 14:16 Reaguje na Slovan
Myslíte, že má smysl se zde zmiňovat o programu Vision 2030 v Keňi a jeho úspěších? Abych náhodou neurazil místní diskutéry a jejich ignorantský pohled na Keňu...

Vision 2030:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kenya_Vision_2030

Snížení porodnosti:
https://www.statista.com/statistics/1070600/crude-birth-rate-kenya-historical/
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.9.2021 06:29
Můj průvodce na safari Pippo má 8 dětí. A dětí je tam opravdu mrak. Tam je snad víc škol, jak u nás aut. Je nutno šetřit, a jet se tam podívat, dokud tam něco ještě je.
Odpovědět
Hu

Hunter

2.9.2021 09:44 Reaguje na Michal Ukropec
Bohužel, ale je to tak, pamatuji v Africe místa, kde před 20 lety nebylo nic, dneska by to člověk nepoznal. Ten nárůst populace a z toho vyplývající konflikty jsou obrovský problém a lepší to nebude. Doufám, že na podzim se zase přesunu, aspoň na půl roku. Ale iluze si nedělám. Slovanův optimismus se obávám není na místě. Ale bylo by hezké, pokud by se podařilo zachovat aspoň něco.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.9.2021 07:51
Jinak hlavní nebezpečí vidím v ekologismu. Až přijdou klimatisti s požadavkem na vystřílení velkých býložravců z důvodu produkce metanu, bránění přirozeného zmlazení porostů a nutnosti dělat oplocenky třeba jako v Arabuko Sokoke forest.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2021 08:10 Reaguje na Michal Ukropec
To vystřílení velkých kopytníků už jednou na pořadu dne bylo. Stalo se to, když Evropani objevili, jak se šíří spavá nemoc. Tak vymlátili asi milion velkých kopytníků, aby následně zjistili, že tuhle nemoc šíří i malí savci.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.9.2021 08:32 Reaguje na Michal Ukropec
Tak určitě :D
Jinak. Ten Arabuko Sokoke mě zaujal - jelikož jste tam byl, tak ste si udělal i nějaké fotky. Šlo by sem tedy nějaké hodit? Na netu sem nic nenašel. Díky.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.9.2021 10:11 Reaguje na Slovan
Bohužel fotky nemám. Přišel jsem tam o kartu. Někam zapadla. Ale šetřím, a příští rok na vánoce tam chci znova. Nebyl jsem totiž v Gede. ( a to jsem byl ve Watamu) Arabuko je něco na způsob výsadby nového užitkového pralesa. My spoléháme na bezzásahovost, oni vysazují původní dřeviny. Přitom tam jsou sloni i buvoli. Takže tam samozřejmě dělají oplocenky. Jinak hotel Temple point doporučuji.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist