https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kovozoo-ve-starem-meste-pokrti-medveda-kodiaka-z-kovoveho-srotu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR1F8ajELaoO1b0XYehR6AXRw9Q1h8isD9pVCCHzSExtsM963TqvnIgDeF4
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kovozoo ve Starém Městě pokřtí medvěda kodiaka z kovového šrotu

22.4.2022 11:02 | STARÉ MĚSTO (ČTK)
Kovozoo nabízí více než 300 zvířat vyrobených z kovového šrotu.
Kovozoo nabízí více než 300 zvířat vyrobených z kovového šrotu.
Foto | Hugo / Wikimeda Commons
V Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku pokřtí v sobotu 23. dubna při oslavách Dne Země sochu medvěda kodiaka vyrobenou z kovového šrotu. Celodenní akce nabídne také ekologickou olympiádu, ukázku kovošrotové techniky a zásahu hasičů nebo možnost vyzkoušet si práci kováře, sdělila Martina Juřenová ze skupiny REC Group, která areál provozuje.
reklama

 

Oslavy, které mají patnáctiletou tradici, se v Kovozoo uskuteční po dvouleté pauze způsobené opatřeními proti šíření koronaviru. Areál bude otevřený od 10:00 do 19:00. "Nejdůležitějším motivem je ekologická výchova nové generace. Vedle ekologie se pak soustředíme také na zdravý životní styl," uvedla Juřenová.

Především pro děti a jejich rodiče je určena ekoolympiáda. Zájemci při ní plní ekologicky zaměřené úkoly a získávají razítka do kartiček. Za vyplněnou kartičku pak obdrží medaili. Pořadatelé lákají také na bagrovou show. "Jde v podstatě o patnáctiminutové představení práce kovošrotové techniky v akci při zpracování kovového odpadu," uvedla Juřenová. Hasiči ve dvou vstupech divákům předvedou vyprošťování lidí z havarovaných aut.

Na stanovištích v zahradě Kovozoo se lidé seznámí s přírodou a životem na statku. Děti budou odlévat stopy zvířat, poznávat jedlé plevele nebo se učit o medu. "Poznají, jak těžký je život farmáře, když si zajezdí s kolečkem hnoje. Vlastnoručně si namelou ovesné vločky a dozví se, jak roste chléb. Hvězdárna Vsetín návštěvníkům představí nebe nad hlavou, budeme pozorovat Slunce a Venuši," uvedli pořadatelé. Skauti ukáží, jak vázat uzly, balit spacák na čas nebo řezat dřevo. V programu nebudou chybět ani fyzikální a chemické experimenty.

Ve 14:00 se uskuteční křest sochy medvěda kodiaka. "Živá předloha našeho kovového médi měří ve vzpřímené poloze až tři metry," řekl zakladatel Kovozoo Bronislav Janeček. V kovárně budou moci lidé pozorovat práci kovářů a také si ji sami vyzkoušet. Přichystán bude dále koutek zdraví a krásy, dojde i na testovací jízdy nových automobilů Škoda. Na pódiu vystoupí kouzelník Jiří Hadaš, Železný Zekon Zdeněk Knedla a skupina Mňága a Žďorp. Vstupné do areálu je 150 korun, pro děti do tří let zdarma.

Kovozoo nabízí více než 300 zvířat vyrobených z kovového šrotu. Doplňují je další exponáty, kterými jsou například tramvaj, letoun L-610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta nebo buldozery. Dále lze v areálu navštívit muzeum veteránů a vyhlídkové lávky nebo se svézt vláčkem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist