https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-bylo-v-lete-mene-turistu-nez-loni-na-snezce-opet-napor?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších bylo v létě méně turistů než loni, na Sněžce opět nápor

29.9.2021 15:18 | VRCHLABÍ (ČTK)
V důsledku mrazivého a větrného klimatu v Krkonoších postupně vznikly mrazem tříděné půdy, kamenné mnohoúhelníky a brázdy, kryoplanační terasy či rozsáhlá kamenná moře jsou pozůstatky dob ledových, které Sněžku formovaly.
V důsledku mrazivého a větrného klimatu v Krkonoších postupně vznikly mrazem tříděné půdy, kamenné mnohoúhelníky a brázdy, kryoplanační terasy či rozsáhlá kamenná moře jsou pozůstatky dob ledových, které Sněžku formovaly.
Foto | Alexandr Fedorov / Flickr
Krkonoše zaznamenaly v červenci a v srpnu slabší návštěvnost než loni v létě. Pod velkým náporem z české i polské strany byla opět Sněžka. Vyplývá to z dat automatických sčítačů, které monitorují pohyb pěších turistů, cyklistů a automobilů v Krkonoších. "Je patrné, že letní sezona byla ovlivněna možností vycestovat do zahraničí a obzvláště počasím, kdy letošní prázdniny byly srážkově nadprůměrné," uvedl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Přes pokles šlo o jednu z největších návštěvností od roku 2012, kdy správci parku průchody monitorují.
reklama

 

Data ze sčítačů podle Drahného potvrdila, že návštěvnost hřebenových partií Krkonoš letos nedosáhla takové intenzity, jako v extrémním roce 2020. "Pokles byl zaznamenán nejen u pěších návštěvníků, ale i v počtech průjezdů cyklistů i automobilů směřujících do vrcholových částí Krkonoš. Pouze sčítače na české straně masivu Sněžky v srpnu zaznamenaly v součtu více průchodů než v roce minulém," uvedl Drahný.

Například hřebenová Labská bouda loni v červenci zaznamenala přes 45 000 průchodů, zatímco letos to bylo pod 40 000. Snížení průchodů vykázaly i profily Kovárna, Jelenka, Luční bouda a Výrovka.

Výstupy pěších na Sněžku z české i polské strany byly v červenci ve špičkách vyšší než loni. "Během prvního prodlouženého prázdninového víkendu vystoupalo na vrchol Sněžky dne 6. července přes 9470 osob, ve dvou dnech v posledním červencovém týdnu to bylo 8791 a 8474 osob," uvedl mluvčí. V počtech není zahrnuta přeprava lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku, jejíž kapacita činí 250 lidí za hodinu.

V srpnu vystoupalo v některých dnech na vrchol Sněžky výrazně přes 8000 pěších návštěvníků, a to zejména 7., 21. a 25. srpna. Podle Správy KRNAP však byla reálná návštěvnost zřejmě vyšší. "Data lze považovat za podhodnocená z důvodu principů fungování monitorovací techniky, proto počítáme s tím, že byly reálně překročeny," uvedl mluvčí.

Správa KRNAP k monitoringu návštěvnosti zejména hřebenových partií Krkonoš používá automatické sčítače. Ke sledování pohybu pěších turistů používá pyroelektrické senzory, to znamená technologii založenou na záznamu skokové změny teploty, kterou vyvolá průchod návštěvníka. Celkem je na celém území KRNAP rozmístěno 27 sčítacích zařízení Eco-counter.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

29.9.2021 15:37
U té Sněžky by mne fakt zajímalo, jaký je poměr našinců a Poláků. Resp. co se tam nahrne od Kopy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.9.2021 16:32 Reaguje na Svatá Prostoto
to je v podstatě jedno. Ono to odpovídá jakési povrchní turistice tendenci, která je po celém světě. Zkrátka se turistika zaměřuje v této společnosti na výkon a zdolávání nejvyššího. Je to takové laciné ale je to tak. Žene je ego, si tu svojí egoistickou vějičku vyvěsit na nejvyšší vrchol, aby si mohli odškrtnout, že byli v Krkonoších.
Dnes je turismus zaměřen na výkony a zejména na ego a konečně, žádné horské vrcholy nejsou nafukovací. Lidi už dneska neumí jít do lesa či hor jen tak...musí něčeho dosahovat a když to není o výšce, tak se honí za časomírou a nebo za kilometry.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.9.2021 17:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Méně a stejně stále hodně.
Zvednout ceny za vstup, zvlášť na Sněžku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.9.2021 15:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jedno to není, protože od toho odvisí co s tím vlastně může KRNAP reálně dělat.

Plus by mne to prostě zajímalo, bo mám nějaké osobní zkušenosti a zajímalo by mne, nakolik jsou prostě jen mé zdání a nakolik souhlasí s objektivními údaji.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.9.2021 09:19
Míň propagace, méně usnadňovat dosažení vrcholu a méně příležitostí mít
v okolí dokonalé služby. Bohužel vše se děje opačně a i tento článek
je vlastně propagací výstupů na Sněžku. No a o kapacitě lanovky nebo
parkovišť na výchozích trasách to je taky. Postavila se nová lanovka,
pohodlnější, rychlejší a parkoviště provozují soukromníci i obce tam,
kde kdysi byly louky. Výsledek je přehlcení jednoho vrcholu a pláč co
s tím. Zpoplatnění budiž, ale pokud už má někdo na lanovku, parkovné,
na nějaké to drahé občerstvení a suvenýr, tak ho vstupné neodradí.
Část lidí odradí pouze dostupnost a nemožnost někde zaparkovat. Vrcholy
bez těchto vymožeností jsou zatím poměrně málo navštěvované a málokdo
je vůbec zná. Adorace těch nejvyšších, největších a nejlepších je dílem
těch nejvíce ziskuchtivých, kteří toho využívají a rýžují na lidské
hlouposti. Proto to přehlcení "atrakcí" a klídek o pár kilometrů vedle.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.9.2021 10:41 Reaguje na Břetislav Machaček
souhlas. V dnešní době lenosti se všude chce stavět lanovka, aby Homo Sapiens se často zatučnělé, nemuselo tolik namáhat. Tomu se říká podpora zdravého životního stylu a rozvoje kardiovaskulárních nemocí...se divím, že tu lanovku nemají už z Václáváku.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist