https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-roztalo-snehove-pole-mapa-republiky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších roztálo sněhové pole Mapa republiky

12.7.2022 17:47 | PEC POD SNĚŽKOU (ČTK)
Správa KRNAP v místě měří mocnost sněhu přes 20 let několikrát za sezonu. Cílem výzkumu je zjistit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima na závětrné straně Studniční hory.
Správa KRNAP v místě měří mocnost sněhu přes 20 let několikrát za sezonu. Cílem výzkumu je zjistit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima na závětrné straně Studniční hory.
Foto | cs:ŠJů / Wikimeda Commons
V Krkonoších v sobotu 9. července roztálo sněhové pole Mapa republiky na úbočí Studniční hory. Stalo se tak o čtyři dny dříve než loni, řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Odtání sněhu uspíšily deště, například v lokalitě Špindlerovky mezi 5. až 8. červencem napršelo kolem 32 litrů vody na metr čtvereční. Mapa republiky bývá místem, kde na české straně Krkonoš zůstává sníh nejdéle.
reklama

 

Traduje se, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí. Obvykle sněhové pole roztaje mezi polovinou června a polovinou července. Po zimě 2017/2018, která byla na sníh podprůměrná, se tak stalo již na konci května, naopak před deseti lety to bylo až 4. srpna.

Sněhové pole získalo název před desítkami let, když si turisté při odtávání sněhu všimli, že nabírá podobu prvorepublikového Československa. Bývá v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů v klidové zóně KRNAP, proto se k němu turisté nedostanou.

V uplynulé zimě správci parku na Mapě republiky nejvíce sněhu naměřili 3. března, a to 11,2 metru. Z hlediska dlouhodobého měření v lokalitě na úbočí Studniční hory šlo podle Drahného o průměrnou či mírně nadprůměrnou hodnotu.

Správa KRNAP v místě měří mocnost sněhu přes 20 let několikrát za sezonu. Cílem výzkumu je zjistit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima na závětrné straně Studniční hory. Nejvíce sněhu Správa KRNAP zaznamenala v zimě 1999/2000, kdy tam byla 15,7 metru mocná sněhová vrstva.

Za příznivého počasí je Mapa republiky viditelná zdaleka. Dobře je vidět od bufetu Na Rozcestí, z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor nebo od Husovy boudy nad Pecí pod Sněžkou. Výborné pohledy na ni jsou z Liščí hory či od Richtrových bud. Za pěkného počasí je dobře vidět i od Hradce Králové.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

13.7.2022 15:40
Aby takovato udalost rekla neco vyraznejsiho o promenech pocasi a klimatu, stalo by za to zverejnit tabulku poslednich rekneme 100 let, kdy presne tento jev nastal. Jasne, ze ta tabulka nebude extra dlouha, vzdyt jeste pred takovymi 25 - 35 lety by Vam asi v CHMU ale i v Krnapu rekli ze dlouhodobymi zaznamy takovychto nepodstatnych malickosti se oni nezabyvaji :) Existuje nejaky takovy zaznam i pro Snezne jamy? Uz 30 let tam neni ta "zelezna opona", kvuli ktere byla spoluprace ceske a polske meteorologicke sluzby v podstate nulova
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

13.7.2022 15:46 Reaguje na Miloš Zahradník
Mozna si to nepamatuji presne, ale vedecky a medialni zajem o tenhle snehovy flek zvany "Mapa Ceskoslovenska" se objevil vlastne az pote, co se prislusny statni utvar rozpadl... Podrobne studium toho snehoveho pole by melo zahrnovat nejen jeho maximalni mocnost ale napriklad i zaznamy, kdy v kterem roce z te mapy zmizela Zakarpatska Ukrajina (coz je stalinsky nazev, za 1. republiky byla ta oblast zvana Podkarpatska Rus) kdy se oddelilo Slovensko atd. :)
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist