https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-zacne-v-prosinci-kvuli-jelenum-platit-omezeni-na-nekterych-trasach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších začne v prosinci kvůli jelenům platit omezení na některých trasách

20.11.2022 01:30 | VRCHLABÍ (ČTK)
V Krkonoších začne 1. prosince platit dočasný zákaz vstupu na 19 turistických stezek a tras. Opatření má zajistit klid jelení zvěři v přezimovacích oborách a v okolí krmelišť. Zákaz vstupu na trasy uvedené na webu Krkonošského národního parku (KRNAP) potrvá do 30. dubna příštího roku, řekl mluvčí správy parku Radek Drahný. Na území národního parku je k přezimování zvěře vyčleněno 18 obůrek.
reklama

 

Správa parku vydává omezení na zimu pravidelně. "V Krkonošském národním parku máme na 800 kilometrů turistických značených cest a pochopitelně některé z nich vedou kolem nebo přes přezimovací obůrky. Aby zvěř, která v nich je v zimě zkoncentrována měla klid, tak je nezbytné na zimní sezonu průchody těmito místy uzavřít," řekl ČTK Drahný.

Zákaz vstupu se bude týkat například přezimovací obůrky v lokalitách Fišerova rokle, Vysoký břeh či Čermákova cesta.

Shromažďování jelenů na zimu v oplocených místech má pomoci předcházet ničení lesních porostů. Když napadne sníh, zvěř nemá co jíst, a může působit škody v lese. Oplocená shromaždiště jelení zvěře začala vznikat také proto, že jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy, v létě do hor a v zimě do podhůří.

Obory zachycují více než 90 procent krkonošské populace jelení zvěře migrující do nížin. V obůrkách je lesníci přikrmují a umožňují jim přežít drsnou zimu. Na české straně Krkonoš žije v oblasti Správy KRNAP odhadem 450 kusů jelení zvěře. Její populace je v Krkonoších stabilní.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist