https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-madarsku-zavodi-plavidla-vyrobena-z-odpadu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Maďarsku závodí plavidla vyrobená z odpadu

23.8.2020 10:14 | ZÁHONY (ČTK)
Lidé sbírali všechno, co leží na dně, na březích a v přilehlých lesích v okolí řeky. Pak zbývá to nejtěžší: umně vyrobit z tohoto materiálu plavidlo schopné plout devět dní až k cíli. Nejvyhledávanější jsou plastové lahve, které ve velkých sítích fungují jako plováky.
Lidé sbírali všechno, co leží na dně, na březích a v přilehlých lesích v okolí řeky. Pak zbývá to nejtěžší: umně vyrobit z tohoto materiálu plavidlo schopné plout devět dní až k cíli. Nejvyhledávanější jsou plastové lahve, které ve velkých sítích fungují jako plováky.
Foto | 808 Mālama pono / Wikimedia commons
Plastové lahve, pneumatiky a konzervy... Maďarsko každoročně v srpnu pořádá závod loděk vyrobených z odpadků sesbíraných v korytu řeky Tisy, který v sobě spojuje sportovní klání a ekologii, píše agentura AFP.
reklama

 

Letos v létě se asi 150 účastníků shromáždilo na březích této řeky u hranic s Ukrajinou. Byli vybaveni ochrannými rukavicemi, holinkami a velkými koši. Sbírali všechno, co leží na dně, na březích a v přilehlých lesích v okolí řeky, které bývají zaplavovány. Tlakové hrnce, dveře od ledničky, rozbité deštníky... to všechno může být užitečné.

Pak zbývá to nejtěžší: umně vyrobit z tohoto materiálu plavidlo schopné plout devět dní až k cíli. Nejvyhledávanější jsou plastové lahve, které ve velkých sítích fungují jako plováky. Cílem je doplout bez potopení s co největším objemem nasbíraného odpadu.

"Všechna léta od roku 2013 začínáme tam, kde jsme skončili předešlou sezonu," uvádí Attila Molnár, vynálezce této nezvyklé soutěže pojmenované "Pohár PET".

Ekologická flotila je většinou složena z tuctu plavidel. Vyplouvá z malého kotviště, které je také postaveno z vyloveného odpadu, a zdolává 80 kilometrů dlouhý úsek tohoto přítoku Dunaje rychlostí deset až 20 kilometrů za den.

Je to dlouhá vzdálenost, zdůrazňuje László Helmeczi, starosta malého pobřežního města Záhony. "Je to nadlidský výkon," vysvětluje nadšeně. Plavci se rovněž účastní programů pro obyvatele týkajících se ochrany životního prostředí.

Kultura vstupuje i pod vrby, království hmyzu a pavouků, říká jedna z účastnic Dalma Farkašová. Zde se konají konference o fauně a flóře a o historii regionu, kde údajně zemřel král hunské říše Attila, přezdívaný Bič Boží.

Ostatně značný počet soutěžících se po zbývající rok ochranou životního prostředí aktivně zabývá. "Jsme lidé vody," říká čtyřicetiletý Victor Kocsis. Na soutěž se dostal se skupinou přátel a chodí sem už sedmý rok.

Letos tak nasbírali v přírodě více než osm tun odpadků, téměř tolik co loni, ačkoli letos byla kvůli koronaviru jen poloviční účast. "Myslím, že jsme za osm posledních let nasbírali 50 až 60 tun odpadků," soudí István Palko, spokojený, že k tomu osobně přispěl.

Sama maďarská vláda dnes uznává užitečnost této iniciativy, nad níž převzal záštitu prezident János Áder. Sponzoruje ji a doufá, že najde své následovníky.

Zbývá už jen uchovat vyčištěné úseky čisté. Na to dohlíží vodní správa, především díky zdymadlům umožňujícím zachycovat odpadky na horním toku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist