https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-malochovu-slepic-v-soumeri-na-tachovsku-se-objevila-ptaci-chripka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V malochovu slepic v Souměři na Tachovsku se objevila ptačí chřipka

31.1.2023 16:22 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V malochovu v Souměři na Tachovsku se objevilo ohnisko ptačí chřipky subtypu H5N1. Chovatel oznámil krajské veterinární správě postupný úhyn pěti z 18 chovaných slepic. Státní veterinární ústav v odebraných vzorcích dnes potvrdil ptačí chřipku. Zbývající slepice veterináři utratí, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Je to letošní třinácté ohnisko ptačí chřipky v Česku.
reklama

 

Souměř, která je součástí městyse Stráž, leží zhruba 20 kilometrů od Brodu nad Tichou, kde se na konci prosince potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR. Ve třech halách bylo 742 000 nosnic, část z nich uhynula v důsledku nákazy, část hasiči s veterináři utratili. Likvidace trvala zhruba dva týdny. V současné době prochází celý areál chovu kompletním čištěním a opakovanou dezinfekcí. Podle Vorlíčka nově zjištěné ohnisko v Souměři s ohniskem v Brodu nesouvisí.

"Na hospodářství v Souměři byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Okolo ohniska budou vymezena ochranná pásma a v nich vydána přijatá mimořádná veterinární opatření," dodal Vorlíček.

Státní veterinární správa zakázala kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince v Česku venkovní chov drůbeže. V ČR se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist