https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mauritanii-ma-vzniknout-zarizeni-na-vyrobu-zeleneho-vodiku-za-34-mld.usd?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mauritánii má vzniknout zařízení na výrobu zeleného vodíku za 34 mld. USD

9.3.2023 10:54 | BERLÍN (ČTK)
Molekuly vodíku
Molekuly vodíku
Licence | Volné dílo (public domain)
Konsorcium Infinity Power plánuje postavit v Mauritánii zařízení na výrobu zeleného vodíku. Investice by mohla činit až 34 miliard USD (758,2 miliardy Kč). Německý projektový developer Conjuncta oznámil, že spolu se svými partnery z konsorcia podepsal s vládou Mauritánie memorandum o porozumění o výstavbě závodu.
reklama

 

Součástí konsorcia je také egyptská energetická společnost Infinity a firma Masdar ze Spojených arabských emirátů, která patří mezi přední investory do obnovitelných zdrojů energie. Výrobní kapacita má činit až osm milionů tun zeleného vodíku nebo jiných konečných produktů na bázi vodíku ročně. Kapacita elektrolyzéru má být až deset gigawattů.

"(Tento projekt) bude mít silnou vazbu na Německo jako poskytovatele technologií i potenciálního odběratele zelené energie," uvedl šéf firmy Conjuncta Stefan Liebing.

Německo se snaží zvýšit kapacitu obnovitelných zdrojů, aby kompenzovalo dovoz ruských paliv a splnilo klimatické cíle. V prosinci Berlín schválil výstavbu první potrubní sítě pro vodík.

Projekt se má nacházet severovýchodně od hlavního města Nouakchott. První fáze by měla být dokončena v roce 2028, plánovaná kapacita první fáze je 400 megawattů.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung je projekt dosud největší německou investicí v této oblasti. Po dokončení bude zařízení třikrát větší než projekt zeleného vodíku plánovaný v Namibii, za kterým stojí německá firma Enertrag.

Zájem o zelený vodík roste po celém světě. V Evropě se těmto projektům věnuje ještě větší pozornost od začátku války na Ukrajině. Cílem je najít alternativu k ruskému plynu. Investoři vidí velký potenciál zejména v Africe. Velké projekty se plánují také v Jihoafrické republice, Angole, Maroku a Egyptě.

Zelený vodík se vyrábí za pomoci obnovitelné elektřiny a je považován za čistou alternativu zemního plynu pro odvětví, jako je výroba oceli nebo chemický průmysl.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

9.3.2023 11:25
34 miliard na 10 GW spotřebič elektřiny se započtením obvyklé účinnosti, životnosti a očekávaného koeficientu využití myslím dává celkem jasnou odpověď na eventuální cenu elektřiny z takto vyrobeného vodíku. Vždyť za tuto cenu např. Korejci staví jaderky o stejném výkonu, které rovnou vyrábí elektřinu a nepotřebují ještě navíc draze vodík transportovat, skladovat a pálit s dalšími cca 50% ztrátami.
Mimochodem 10 GW elektrolyzér ročně osm milionů tun vodíku opravdu nevyrobí, šlo by o perpetuum mobile.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.3.2023 12:46 Reaguje na Emil Novák
Ten článek opravdu háže čísly, jak chce. Ale je to o vodíku! Pan Hanzl jistě zachrochtá blahem!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2023 07:03 Reaguje na Emil Novák
Ten vodík není určen primárně na výrobu elektřiny to by nemohlo vyjít ani teoreticky. Používá se tam, kde se dnes používá zemní plyn, ropa nebo uhlí. Takže cenově jej srovnávat s elktřinou je zase manipulace, jak dycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.3.2023 07:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Manipulace to je, ale vaše, Hanzle. Já jsem nepsal že tento vodík je určen "primárně na výrobu elektřiny", píšu obecně o tom, že při takových cenách elektrolyzéru je už myšlenka na cenově dostupnou dlouhodobou akumulaci pomocí vodíku, kterou tu zrovna vy dlouhdoboě propagujete, úplně pasé.
Odpovědět

Radek Čuda

9.3.2023 13:43
"Německý projektový developer Conjuncta oznámil, že spolu se svými partnery z konsorcia podepsal s vládou Mauritánie memorandum o porozumění o výstavbě závodu."

"Otroctví bylo v Mauritánii zrušeno v roce 1981, ale v zemi stále žije až 800 000 lidí v otroctví, téměř čtvrtina obyvatel.

Mauritánie porušuje lidská práva a patří mezi státy, v nichž je za ateismus a kritiku islámu uzákoněn trest smrt."
... https://cs.wikipedia.org/wiki/Maurit%C3%A1nie

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/102188/v-mauretanii-zije-i-dnes-az-600-000-lidi-v-otroctvi-trpime-otroctvim-a-rasismem-zaroven-to-je-nase-realita.html


Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.3.2023 14:17 Reaguje na Radek Čuda
To ovšem ekomagorům nevadí, protože sodovkáč se musí utlouct za každou cenu ! Otroctví - taková lapálie pro Hanzla a spol. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.3.2023 17:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já skutečně Mauritánii nešéfuju, měl bych snad?
A vyhrožuje snad nám jaderným napadením jako Rusko?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2023 22:32
To je zajímavé, ze čtyř příspěvků dva zmiňují Hanzla.
To není špatný poměr, vzhledem k tomu, že jsem nedal příspěvek žádný.
Zcela evidentně ten trolling na vás zabírá....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.3.2023 22:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak p. Svoboda si na vás vzpomněl oprávněně.
Vy taky házíte čísly, jak se vám chce, bohužel jako v případě článku to je vždy špatně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 08:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
Prostě jak dycky. Dal jsem sem dvě čísla, 4 a 2 a obě jsou pravda.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.3.2023 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Technická: tím že jste ten příspěvek napsal se z toho stalo: z pěti příspěvků tři zmiňují Hanzla. :-D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 17:15 Reaguje na Emil Novák
Tak to je ještě lepší trulo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist