https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mexickem-metropoli-pozastavili-konani-koridy-v-nejvetsi-byci-arene-sveta?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V mexickém metropoli pozastavili konání koridy v největší býčí aréně světa

13.6.2022 01:04 (ČTK)
Soudce Jonathan Bass ve zdůvodnění svého pátečního verdiktu mimo jiné uvedl, že korida způsobuje bezdůvodnou smrt býků a kruté zacházení s těmito zvířaty, která zbytečné trpí.
Soudce Jonathan Bass ve zdůvodnění svého pátečního verdiktu mimo jiné uvedl, že korida způsobuje bezdůvodnou smrt býků a kruté zacházení s těmito zvířaty, která zbytečné trpí.
Foto | Grapatax / Wikimedia Commons
Soudce v mexické metropoli pozastavil konání býčích zápasů v tamní aréně Plaza México, která je největší svého druhu na světě. Vyhověl tak stížnosti občanského sdružení, podle něhož kruté zacházení s býky porušuje ústavu. Proces, který může trvat ještě několik měsíců, se týká pouze této arény s kapacitou asi 50 000 diváků. Jeho výsledek by se ale mohl stát precedentem i pro další mexické regiony, napsal v sobotu deník El País.
reklama

 

Soudce Jonathan Bass ve zdůvodnění svého pátečního verdiktu mimo jiné uvedl, že korida způsobuje bezdůvodnou smrt býků a kruté zacházení s těmito zvířaty, která zbytečné trpí. Jeho rozhodnutí je předběžným opatřením, dokud neskončí proces, který iniciovalo občanské sdružení Justicia Justa (Pravá spravedlnost). To tvrdí, že zákony upravující konání býčích zápasů a konání veřejných představení v metropoli porušují ústavní článek o právu na "zdravé životní prostředí", když umožňují kruté zacházení se zvířaty.

Šéf arény Plaza México Mario Zulaica věří, že zastavení koridy nebude trvat dlouho. "Býčí zápasy nejsou neústavní, naopak byly uznány za národní kulturní dědictví," dodal s odkazem na rozhodnutí některých států mexické federace. "Statečný býk žije a je chován pro býčí zápasy. Kdyby ty nebyly, tak by vyhynul. A až pak by utrpěl ekosystém," řekl "Zulaica deníku El País.

Býčí zápasy mají v Mexiku pětisetletou tradici, nicméně pět ze tří desítek států mexické federace už je podle místního tisku zakázalo. V několika mexických státech naopak byly prohlášeny za národní kulturní dědictví. Ze zemí Latinské Ameriky podle AFP mimo jiné Kolumbie a Ekvádor zakázaly zabíjení býků v aréně.

Více než tisíciletou tradici má korida ve Španělsku, kde rovněž ochránci zvířat dlouhodobě bojují za její zákaz. I ve Španělsku jsou ale podle zákona z roku 2013 býčí zápasy národním kulturním dědictvím. Některé španělské regiony, například Katalánsko či Baleáry, koridu či zabíjení býků v aréně zakázaly, španělský ústavní soud ale tato jejich nařízení označil za neústavní.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist