https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mexiku-dostal-muz-10-5-roku-vezeni-za-otraveni-dvou-psu-tymu-cerveneho-krize?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mexiku dostal muž 10,5 roku vězení za otrávení dvou psů týmu Červeného kříže

25.8.2022 00:38 | MEXICO (ČTK)
Ruce v poutech
Ruce v poutech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šedesátiletý Mexičan dostal v úterý u soudu v Querétaru trest deset let a šest měsíců vězení za otrávení dvou psů, kteří pomáhali týmu mexického Červeného kříže. Podle serveru BBC Mundo jde o první proces, v němž za týrání zvířat padl v Mexiku trest vězení. Verdikt uvítali ochránci zvířat, kteří ho označili za precedens pro podobné případy v zemi.
reklama

 

Odsouzený muž, o němž média píší jako o Benjamínu N, otrávil psy jménem Athos a Tango loni v červnu, když jim na ulici, kam se chodili venčit, dal otrávené klobásky. Třetí pes, syn Athose, je rovněž snědl, ale veterinářům se ho podařilo zachránit.

"Podle soudkyně odsouzený způsobil nenahraditelnou ztrátu nejen majitelům psů, ale i společnosti," řekla deníku Reforma právnička Mónica Huertaová, která muže kvůli zabití psů žalovala. Benjamín N, který je nyní ve vězení, se ještě může proti rozsudku odvolat.

Border kolie Athos byla vycvičena na vyhledávání lidí po katastrofách, například v září 2017 po zemětřesení v mexické metropoli pomohla najít sedm obětí. Podílela se i na hledání přeživších po výbuchu sopky v Guatemale v roce 2018. Tango byl jorkšírský teriér a pomáhal jako asistenční pes dětem s úzkostnými poruchami, posttraumatickým stresem či Downovým syndromem. Oba byli součástí týmu Červeného kříže ve městě Querétaro a žili v domě se svým cvičitelem Édgarem Muňozem. Podle Muňoze mu odsouzený už dříve vyhrožoval, protože mu vadila přítomnost psů v ulici, ve které rovněž bydlel.

Soudkyně Alicia Basurtová nařídila muži, jenž psy otrávil, kromě trestu vězení bez možnosti kauce, také zaplatit 2,5 milionu pesos (zhruba tři miliony Kč). Nicméně uvedla také, že způsobenou ztrátu v tomto případě nelze nijak nahradit.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist