https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nadrzi-italskeho-oceanaria-kde-po-mnoho-let-ziji-pouze-zraloci-samice-se-narodil-maly-zralok?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nádrži italského oceanária, kde po mnoho let žijí pouze žraločí samice, se narodil malý žralok

4.9.2021 07:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hladkoun obecný. Ilustrační snímek.
Hladkoun obecný. Ilustrační snímek.
Foto | Wayne / Flickr
V oceanáriu v italské Sardinii se narodil žralok. K narození ale došlo v nádrži, kde jsou již mnoho let pouze dvě samice. Jedná se tak pravděpodobně o první doložené narození mláděte hladkouna obecného formou tzv. partenogeneze, k níž se žraloci výjimečně mohou uchýlit. O pozoruhodném úkazu informuje server Business Insider.
reklama

 
Žralok dostal jméno Ispera, což v překladu znamená naděje. Narodil se samici, která již deset let žije v nádrži oceanária. Partenogeneze (tzn. samobřezosti) je schopno více než 80 druhů obratlovců. Při tomto poměrně neobvyklém jevu ze samičího vajíčka vznikne embryo, aniž by bylo oplodněno samčí pohlavní buňkou.

"Rozmnožovat se formou partenogeneze je schopno asi 15 % druhů žraloků a rejnoků. U žraloků k tomu může dojít jako k poslednímu možnému řešení situace, kdy chce samice mládě, ale nemá možnost najít si vhodného partnera. Ve volné přírodě bylo vždy velmi složité to zdokumentovat," komentuje to Demian Chapman, ředitel programu pro ochranu žraloků a rejnoků z floridského Mote Marine Laboratory & Aquarium.

V přírodě existují dva typy partenogeneze - apomixie, typická pro rostliny, a automixie, která se vyskytuje u živočichů. "Žraločí mládě není přesný klon matky, ale jeho genetická rozmanitost je výrazně nižší a spolu s ní se snižuje i jeho šance na přežití," uzavírá výzkumnice Christine Dudgeon z australské University of Queensland.


reklama

foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

4.9.2021 07:27
Nezajímavé.Marie taky prý byla panna a porodila Ježíška
Odpovědět

Jirka Černý

4.9.2021 08:13 Reaguje na karel krasensky
Je možné že byla žralok.
Odpovědět
JN

Jana Nováková

5.9.2021 12:28 Reaguje na karel krasensky
Neposkvrněné početí Panny Marie bylo ustanoveno jako katolické dogma papežem Piem IX až v roce 1854. Většina ostatních křesťanských církví toto neuznává.
Je zajímavé, jak si nyní všichni myslíme, že to je jedno z prastarých církevních přesvědčení.
Z článku vyplývá, že pokud by PM dokázala totéž co žraločice, Ježíš by byl lehce nepovedený a křesťanství by vůbec neexistovalo.
Ta příroda je opravdu fascinující.
Odpovědět

Jirka Černý

5.9.2021 15:15 Reaguje na Jana Nováková
No máte pravdu že jsem si to myslel. Jedině možnost neposkvrněného početí nedává prostor pro jinou možnost než že Ježíš byl syn Boží. Na druhou stranu než se to stalo katolickým dogmatem nebyl Josef až tak moc za paroháče.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.9.2021 17:09 Reaguje na Jirka Černý
no, s ježíškem je to trochu složitější. partenogenezí by snad vznikla Ježíška (dívka), vznik Ježíška (muže) by byl možný pouze v případě, že by byl k dispozici nějaký Y chromozom u matky, a tedy by to musela být náhoda srovnatelná se zázrakem - Maria by musela být chiméra a k tomu schopna rozmnožování a zároveň by musela nastat partenogeneze, která tedy u savců přirozeně moc nenastává.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2021 08:08 Reaguje na Lukas B.
Třeba byl Ježíš jen jedinec obdařený další mutací, (měl vyjímečné vlstanosti) stejně, jak těch asi 23 mutací před ním, které dovedly vývoj kvasinky až k člověku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.9.2021 14:13
Partenogeneze v přírodě zase tak neobvyklá není. Díky ní se dokázali komodští varani šířit na další ostrovy.
Odpovědět
PB

Peter Beran

6.9.2021 04:49
Možná to je evoluční odůvodnění homosexuality, která jinak nedává smysl a je vedlejší větví vývoje. Možná by toho mohl být za určitých podmínek schopen i člověk. I jiné druhy jsou schopny "obejít" potřebu dvou pohlaví. Četl jsem někde, že třeba hyeny jsou schopny změnit pohlaví ze samice na samce v dospělém věku, při jejich absenci ve smečce......
Odpovědět

Jirka Černý

6.9.2021 08:23 Reaguje na Peter Beran
Podle mně je příroda tak moudrá že aktuální nárůst homosexuality je jedním z jejích regulačních počinů. Když dokáže zajistit aby se v poválečné generaci rodilo víc chlapců pro jejich akutní nedostatek v populaci zdecimované válkou je pro přírodu tohle hračka.
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2021 08:29 Reaguje na Jirka Černý
ale to je staré "předvědecké" moudro, které kupodivu skutečně funguje, a vysvětlení je trapně jednoduché - spokojení a zdraví muži bez stresu častěji plodí holčičky, muži ve stresu častěji plodí chlapečky. dříve byla důvodem válka, (v západní civilizaci) emancipace a zapojení mužů do péče o nemluvňata - prvorozené dítě v rodině je častěji dívka, druhorozené a každé další chlapec.
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2021 08:30 Reaguje na Lukas B.
vypadlo mi tam slovíčko "dnes", snad je to i tak srozumitelné
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2021 10:04 Reaguje na Lukas B.
samozřejmě je i jiné vysvětlení, které ovšem říká jinými slovy prakticky totéž, a to je frekvence styků. u delších válečných konfliktů a při všeobecné branné povinnosti více ročníků branců (v době, kdy by měli zakládat rodiny jsou na frontě a mají jednou ročně týden dovolenou) to s roční frakvencí zhruba tak odpovídá situaci, kdy je doma imrvére řvoucí mimino.
Odpovědět

Jirka Černý

6.9.2021 16:11 Reaguje na Lukas B.
Tak já byl spokojený a bez stresu až napodruhé.
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2021 17:56 Reaguje na Jirka Černý
to je, pane, pouhá statistika. to je nějaký poměr 49/51, který se v případě války posune na 47/53. jestli je Váš věk přes 40, tak jste statisticky žena.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.9.2021 18:36 Reaguje na Lukas B.
No na mě ten Váš příspěvek platí celkem přesně. Taky nevědecky jsem slyšela něco jiného. Muži, co pracovali jako vojáci třeba u radaru či jiných zdrojů el.mag.záření, měli holčičky, protože Y chromozom na něj je moc citlivý, je to takový chcípáček. Jen, že emancipace a pomoc v rodině je stres, to myslíte jako vtip, že jo. Chlapi trochu pomáhali i za socíku.Kdysi dávno dr. Plzák prý řekl, že nadobi umývá rád jen blbec. Otec se tomu vždycky smál. Při umývání nádobí. Čímž si ale zároveň smýval barvy a mazut z rukou.
Odpovědět

Jirka Černý

6.9.2021 20:32 Reaguje na Jarka O.
To ještě dopadl dobře, já jsem podle všeho statisticky žena lesbička.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.9.2021 21:04 Reaguje na Jirka Černý
Nevědel jste o statistice, jaká je to zrádkyně, že jo. Ale jen statisticky teda. Já jsem zas podle jakéhosi přispěvatele chlap. Tak to máme na ekolistu pěknou sexmisi.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.9.2021 14:41 Reaguje na Jarka O.
ano, to s chromozomem Y a jeho chcípáčkovitostí je dost často tradované a traduje se, že je velmi ochotný k všelikým mutacím. například obecně statisticky průměrně jsou muži a ženy "inteligentní" tak nějak přibližně stejně (samozřejmě záleží, jaký vezmete test). u žen je ta křivka rozložení inteligence tak nějak víc špičatá, u mužů taková placatá - mezi muži je více geniů, ale samozřejmě i více blbců, ženy jsou takové průměrně normální.
Odpovědět
Jiří Klicpera

Jiří Klicpera

7.9.2021 19:27
Partenogenezi u nás umí každá dafnie... U paryby to není ani nic moc překvapujícího.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist