https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-narodnim-parku-podyji-se-nove-zabydlel-sysel-obecny-po-vice-nez-50-letech?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Národním parku Podyjí se nově zabydlel sysel obecný, po více než 50 letech

26.5.2022 12:34 | ZNOJMO (ČTK)
Národní park Podyjí na Znojemsku má nového obyvatele, zabydlel se v něm kriticky ohrožený sysel obecný. Jeho výskyt ekologové v národním parku zaznamenali po více než 50 letech, informovala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
reklama

 

Syslové patří ke kriticky ohroženým druhům. Kdysi byly na území Čech a Moravy jejich kolonie početné. Za komunismu se ale zintenzivnilo zemědělství, mnohé syslí kolonie pak zanikly a sysel se dostal až na seznam ohrožených zvířat. Nyní jsou domovem tohoto živočišného druhu například některá letiště, na jihu Moravy třeba v Brně-Medlánkách, ve Vyškově či v Břeclavi.

Několik posledních let syslové pobývají také v ochranném pásmu národního parku v okolí Hnanic, přímo v národním parku se ale nevyskytovali. Několik "podezřelých" nor se objevilo až letos na jaře na mezi v jižní části pastviny exmoorských koní. Že jde skutečně o nory sysla, potvrdili specialisté.

"Tento ohrožený hlodavec, pro kterého byl v roce 2008 ministerstvem životního prostředí schválen záchranný program, se na pastviny samovolně šíří z okolí nedaleké obce Hnanice. Ve zdejších vinicích a na fotbalovém hřišti je znám výskyt malé kolonie od roku 2014. Pastvinu koncem června zkontrolujeme znovu. To už by mohla venku pobíhat i mláďata," uvedla Tereza Brzobohatá z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Mezi příčiny, kvůli kterým se dříve velmi početný sysel stal kriticky ohroženým druhem, patří nedostatek vhodného prostředí. Zatímco ještě před 60 lety byly jeho počty takové, že je hospodáři a zemědělci cíleně hubili, nyní sysli žijí jen asi na čtyřech desítkách většinou vzájemně izolovaných lokalit.

"Místa, kde se syslům díky udržovanému krátce sečenému trávníku daří, například sportovní letiště, jsou často ze všech stran obehnána mnohahektarovými lány polí, která sysli nejsou schopni překonat. I proto je skvělou zprávou, že na Znojemsku sysli o možnost přirozeného osidlování okolí ještě úplně nepřišli a že se jim u nás v Podyjí zalíbilo," uvedl Zdeněk Mačát ze správy parku.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším místům Jihomoravského kraje, je oblíbený pro široké možnosti pěší a cyklistické turistiky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

26.5.2022 12:43
"Za komunismu se ale zintenzivnilo zemědělství"
Za jakého komunismu???
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.5.2022 12:58 Reaguje na Petr
Dbrý postřeh.Byl socík.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.5.2022 17:32 Reaguje na karel krasensky
Přesně. Komunismus měl nastat až v okamžiku, kdy všichni budeme mít tolik známých, že všechno seženeme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 22:02 Reaguje na Petr
Za vlády ruského fašistického feudalismu, přesněji řečeno.
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.5.2022 09:18 Reaguje na Pavel Hanzl
tedy možná za loutkového oligarchistického režimu podporovaného orientální despocií?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 22:03 Reaguje na Petr
Sktečný komunismus funguje už desetiletí v Izraelských kibucech.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.5.2022 08:33
Jen tak pro zajímavost bych chtěl vědět, kolik syslů žije v sousedním
odjakživa kapitalistickém Rakousku, Německu, Francii atd. No a kolik
jich u nás žilo ještě v 80. letech minulého století. Stačí mi prostá
čísla bez ideologických žvástů nacpaných do každého článku, protože si
pamatuji zcela něco jiného, když si koně lámali nohy v syslích norách
na pastvinách a při sklizni jich na Břeclavsku a i jinde pobíhaly po
poli desítky. Ani mí dědové je za 1.republiky nemilovali a vykuřovali
jim nory karbidem, protože jim bylo drahé každé zrnko pšenice a šlo
jim hlavně o nohy těch koní.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

27.5.2022 09:58
Náhle se objevil...ekologové zaznamenali výskyt...
Prostě ho ekotlupy bez povolení odchytily a vysadily , stejně jako vlky. Nebo si snad někdo myslí , že sysel generál se najednou rozhodl , sebral polovinu kolonie třeba v Břeclavi a šel jako praotec až do NP Podyjí ?
Nic proti tomu, místní predátoři budou mít alespoň změnu jídelníčku
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist