https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-vybrali-dalsi-elektrarny-ktere-prestanou-spalovat-uhli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu vybrali další elektrárny, které přestanou spalovat uhlí Aktualizováno

1.4.2021 15:05 | BERLÍN (ČTK)
Spolkový úřad v aukci prémií rozhodl, že příspěvek na odstavení získá i elektrárna Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko. Ta patří Křetínského holdingu EPH.
Spolkový úřad v aukci prémií rozhodl, že příspěvek na odstavení získá i elektrárna Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko. Ta patří Křetínského holdingu EPH.
Foto | littlenelly (rare but there) / Flickr
Německá agentura pro síťové služby Die Bundesnetzagentur (BNetzA) vybrala další tři elektrárny, které od 8. prosince nebudou smět spalovat uhlí. Země je v rámci svého postupného odklonu od uhelné energetiky odškodní platbami za odstavení uhelných zdrojů. Uvedla to agentura DPA. Dvě z těchto uhelných elektráren patří do skupiny Energetického a průmyslového holdingu (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského. Výši odškodného agentura nesdělila.
reklama

 

Spolkový úřad v aukci na platby za odstavení uhelných zdrojů rozhodl, že příspěvek na odstavení získají dvě velké černouhelné elektrárny ve spolkové zemi Dolní Sasko. Jedna má výkon 757 megawattů, patří skupině Uniper a stojí v přístavu Wilhelmshaven. Druhou je elektrárna Mehrum zhruba 20 kilometrů od Hannoveru o výkonu 690 megawattů, která patří EPH, stejně jako další dnes vybraná menší hnědouhelná elektrárna Deuben v Sasku-Anhaltsku s výkonem 67 megawattů.

Spolková agentura uvedla, že zájem o příspěvky na uzavření uhelných zdrojů byl vyšší, než mohla uspokojit.

V první aukci koncem loňského roku získalo příspěvek od spolkové agentury na ukončení činnosti 11 elektráren s celkovým výkonem téměř 4800 megawattů. Tehdy si mezi sebou rozdělily 317 milionů eur (8,3 miliardy Kč). Vybrané podniky se zavázaly ukončit činnost k letošnímu 1. lednu.

Celkem je do roku 2027 v plánu osm aukcí, přidělovaná částka se bude postupně snižovat. Přihlášky do třetího kola aukce, které se uskuteční koncem příštího roku, mohou provozovatelé posílat do konce tohoto měsíce. Německo plánuje, že výrobu elektřiny z černého a hnědého uhlí ukončí nejpozději od roku 2038.

EPH s uhlím v Německu zcela nekončí, holding tam spolu se skupinou PPF Investments vlastní společnost LEAG, která provozuje lignitové povrchové doly a elektrárny, například Jänschwalde nebo Schwarze Pumpe. "Na základě dohody provozovatelů uhelných elektráren a německé spolkové vlády dojde k uzavření všech těchto výrobních zdrojů do konce roku 2038. Provozovatelé obdrží finanční kompenzace určené na rekultivační práce," řekl dnes ČTK mluvčí EPH Daniel Častvaj.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

1.4.2021 16:07
Z toho plyne jediný závěr.Větší a ještě větší závislost na ruském zemním plynu.Až jednou Rusko zavře plynovody a ropovody tak se Helmuti a celá EU sesype jako domeček z karet
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

1.4.2021 17:24 Reaguje na karel krasensky
Rusko zavřít roovody a plynovody nemusí. Ropa i zemní plyn nejsou obnovitelné zdroje. Takže pokud po době uhelné, zákonitě stoupne spotřeba ropy a plynu tak se tím výrazněji urychlí jeho vyčerpání. A potom až bude desítky let Putin ležet u Kremelské zdi. Zbude bolšoj zemlji jen matrjošky a papachy. A dostane se do doby před Petrem I.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2021 19:55 Reaguje na Krejcar Stanislav
Vy počítátáte s tím, že Evropa se vyvíjí rychlostí jak babišistán, kde po DESETI letech žvanění a kličkování se pořád ještě neví, koho vzít do tendru na mastodonta, který je zastarý už dnes.
Hluboký omyl, my jsme už dnes zase 100 let za opicema.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2021 19:52 Reaguje na karel krasensky
OZE skutečně nejedou na ruský plyn a mohutné akumulace, především vodíkové, dokážou přetoky OZE nastřádat na dobu, kdy nefučí a nesvítí.
Slunce na Zemi posílá tolik energie, že využít mili (stamili, miliardtinu) znamená vyřešení veškeré energetické potřeby lidstva.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

1.4.2021 22:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Mohutné akumulace, především vodíkové... naše vepři boublelatí, plány imperialistů zhatí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 07:46 Reaguje na Karel Tejkal
Já nepíšu o bolševickém Česku, člověče, kdy se země propadla z asi 8. - 9. pozice na světě po válce někam na 93. - 96. v roce 1989.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.4.2021 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale že těch akumulací mohutných a mohutnějších je :-) . Nebudou ani za 20 let, což Vám nebrání s nimi počítat už napřesrok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 20:48 Reaguje na Petr Pekařík
Dnes se spotřebuje 70 miliónů tun vodíku ročně.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.4.2021 21:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ne na akumulaci, většina se používá na výrobu amoniaku. Na akumulaci je to nula nula nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2021 08:06 Reaguje na Emil Novák
Akumulace se rozjíždí, nevím, jak je na tom syntetické palivo nebo energetická pasta. Nemáte nějaký nový link??
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.4.2021 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale že těch akumulací mohutných a mohutnějších je :-) . Nebudou ani za 20 let, což Vám nebrání s nimi počítat už napřesrok.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.4.2021 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale že těch akumulací mohutných a mohutnějších je :-) . Nebudou ani za 20 let, což Vám nebrání s nimi počítat už napřesrok. Prodáváte koláče z mouky a obilí ještě není zaseto.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 10:55 Reaguje na Petr Pekařík
Netvrdím nic o přesroku, ale časový plán velmi oparný najdete třeba tady:

"Poptávka po vodíku, která se aktuálně pohybuje okolo 70 miliónů tun ročně, by se měla dle predikcí iniciativy Hydrogen Council zvýšit do roku 2050 až osminásobně".

Některé studie předpovídají násobně vyšší produkci, ale to se neví. Každopádně tudy vede cesta.

https://oenergetice.cz/plyn/nel-roku-2025-chceme-stlacit-cenu-zeleneho-vodiku-k-15-usd-kg
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.4.2021 12:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... tolik podmiňovacích sloves pohromadě jsem teda už dlouuuho neviděl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 13:49 Reaguje na Svatá Prostoto
To je možné, ale smysl celého článku vám stále uniká, že?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2021 10:32 Reaguje na karel krasensky
Rusko nejsou sebevrazi zemní plyn není ekologie, je sice ekologičtější ale taky produkuje CO2 ono je zajímavé sledovat pokrytectví primárních nápadů a naprosto neekologického chování v sekundární oblasti výroby...kdy proto aby něco bylo ekologické musíme udělat mnoho věcí, které rozhodně ekologické nejsou
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.4.2021 18:27

Podle posledního dlouhodobého výhledu společnosti Platts Analytics zůstane Rusko i nadále dominantním dodavatelem plynu do Evropy, přičemž v průběhu tohoto a následujícího desetiletí jeho podíl na trhu ještě vzroste.
„Do roku 2035 očekáváme rekordní tržní podíl Ruska o hodnotě 38 %“

No a pan Hanzl se bude hádat o dostavbu JE Dukovany Rosatomem jako strašném nebezpěčí pro národní bezpečnost ČR - je to k smíchu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.4.2021 19:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdyby jenom on.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2021 19:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
V roce 35 odhaduji pojem Rusko jako čistě historický (něco jako Morava nebo Prusko), v té době to budou čínské severní provincie,
do Evropy bude určitě chodit nějaký plyn nebo ropa ke kosmetickým účelům.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2021 10:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
to se pletete tržní podíl se bude odvíjet od politické situace ne od přání Ruska ani nějakých trollů
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2021 19:43
A co ty elektrárny budou spalovat? To přejdou na plyn, který se dováží z Ruska?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.4.2021 19:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nebudou spalovat NIC. Já vím, to je skutečně těžký pojem, přímo filosofický....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2021 20:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak se zeptám jinak - Čím nahradí výpadek dodávky energie, až OZE nebudou stíhat třeba kvůli nepřízni počasí? Vyřeší to jako teď ve Švédsku, kdy v prosinci s jásotem zastavili provoz jaderné elektrárny a v lednu jedna ministryně apelovala na obyvatele Švédska, aby doma nevysávali a nepoužívali počítače, načež rozjeli jednu spalovací elektrárnu, protože lidi je s takovými požadavky poslali do p.dele.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.4.2021 20:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Němci měli ještě donedávna docela velký přebytek kapacity v uhelných a plynových zdrojích, některé (i nové) plynové elektrárny byly např. trvale odstavené, takže to zatím vyřeší tím, že tyto elektrárny spustí nebo víc využijí. Např. ta zmiňovaná elektrána Mehrum loni podle Fraunhoferů stejně elektřinu vůbec nevyráběla. Problém může nastat ve chvíli, kdy v tomto odstavování budou dál pokračovat a navíc ještě odstaví zbytek jádra. Mají ale v plánu stavět další elektrárny na plyn a biomasu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2021 10:42 Reaguje na Emil Novák
Němci už pochopili jednu věc, že ten jejich plán má obří díru...a to je stabilita přenosové sítě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 07:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zatím to budou nahrazovat zemním plynem, který průběžně přejde na zelený vodík. Se stále budujícími OZE ta potřeba bude stále klesat, i když nikdy nezmizí, pár dní roce skutečně nefučí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.4.2021 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Napadá mě kacířská myšlenka - proč se místo elektromobility nezačala propagovat auta na zelený vodík? Podle mě jsou elektromobily v masovém měřítku slepá ulička, zatímco zelený vodík je obnovitelné palivo, které má podle mě velkou budoucnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 11:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Samozřejmě se taky propagují a hlavně vyvíjejí a vyrábí, jenže mají daleko větší technologické potíže (a tím vyšší cenu) než elektromobily na li-on baterku. U kamiónů to vychází (na jednu kryonádrž přejede kamion celé USA), ale dokud nebude dostupná technologie na výrobu syntetického paliva, (případě energetické pasty) tak vodík konkurovat nemůže.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.4.2021 09:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Vodík budete přece používat na svícení na FTV panely , aby byly OZE soběstačné bez nutných záloh z tradičních zdrojů
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2021 11:01 Reaguje na Petr Pekařík
Ropácký způsob myšlení je kouzelný.
Odpovědět
ms

4.5.2021 19:54 Reaguje na Petr Pekařík
Pro dotovanou výrobu z FVE se možná vyplatí i dieselagregáty...Protože FVE budou muset dle německých soudruhů vyrábět i v noci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2021 19:34 Reaguje na
Pokud se to dotuje v babišistáně a vejvar jde soudruhovi nejvyššímu. Jinde NE.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2021 10:43 Reaguje na Petr Pekařík
no to dříve budou panely, které vyrobí elektřinu 24 hodin denně
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2021 10:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
jádro a vodík...neznamená, že zdroje musí být centralizované což vidím jako problém vládní nomenklatury, že nechápe, že decentralizace zdrojů zlevní produkt elektřinu přes pestrost a možnosti výroby el. energie pro osobní spotřebu a kotle pro energeticky náročné provozy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2021 19:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pro rozvoj dcecentarlizace by bylo dobré, aby cena elektřiny byla co nejvyšší.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist