https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-zacala-nejvetsi-vedecka-spoluprace-s-verejnosti-scitani-ptactva?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu začala největší vědecká spolupráce s veřejností - sčítání ptactva

6.1.2023 16:19 | BERLÍN (ČTK)
Loni lidé napočítali během hodiny v průměru přes 35 ptáků, celkem jich zaznamenali přes 4,2 milionu. Nejhojněji se v průzkumu vyskytoval vrabec domácí následovaný sýkorou koňadrou, sýkorou modřinkou a kosem černým.
Loni lidé napočítali během hodiny v průměru přes 35 ptáků, celkem jich zaznamenali přes 4,2 milionu. Nejhojněji se v průzkumu vyskytoval vrabec domácí následovaný sýkorou koňadrou, sýkorou modřinkou a kosem černým.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Německu dnes začala Hodinka zimního ptactva, kdy veřejnost do neděle pomáhá ornitologům v obydlených oblastech se sčítáním ptáků. Ornitologové akci označují za největší vědeckou spolupráci v Německu, loni se k ní připojilo na 176 000 lidí. Stejné sčítání se koná mimo jiné i v Česku, kde je letos pátý ročník, v Německu už třináctý.
reklama

 

Smyslem projektu, který pořádají německý svaz na ochranu přírody NABU a bavorská ornitologická organizace LBV, je hodinu ve městech či na vesnicích pozorovat ptáky u krmítek, sepsat o tom záznam a předat ho odborníkům. Akce je v Německu populární, protože ke sledování stačí zahrada, balkon, pohled z okna nebo třeba návštěva parku. K hlášení o počtu a druhu ptáků mohou lidé používat tištěné formuláře i mobilní aplikaci.

Loni lidé napočítali během hodiny v průměru přes 35 ptáků, celkem jich zaznamenali přes 4,2 milionu. Nejhojněji se v průzkumu vyskytoval vrabec domácí následovaný sýkorou koňadrou, sýkorou modřinkou a kosem černým. Podle ornitologů bude letos zajímavé sledovat to, jak nezvykle teplé počasí, kdy teploty přesahují i deset stupňů Celsia, ovlivní ptačí návštěvy u krmítek.

"Mírné teploty dopřávají zimnímu ptactvu klidnější hledání potravy," řekl šéf NABU Leif Miller. Bez mrazu a sněhu je totiž pro ptáky snadnější hledat v přírodě potravu. "To jsme pozorovali již v minulosti během mírnějších zim," poznamenal.

Miller rovněž poukázal na to, že uplynulý rok byl mimořádně plodný pro mnoho stromů, jako jsou duby, buky či smrky, takže ptáci nemají problémy s obstaráváním semen a plodů. Mohou tak zůstat spíše v lesích a méně často létat do obydlených oblastí. "Pro druhy jako brhlík, sojka, dlask a pěnkava je to země hojnosti," uvedl. "To vše ale ukáže naše sčítání," dodal.

Ornitologové uvádějí, že cílem akce není spočítat zimní ptactvo, ale získat co nejpřesnější obraz ptačího světa ve městech a vesnicích, a tím se více dozvědět o aktuální četnosti druhů a populačních trendech.


reklama

Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist