https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-objektu-materske-skoly-v-usti-firma-zazdila-hnizdici-roryse?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V objektu mateřské školy v Ústí firma zazdila hnízdící rorýse

7.6.2021 17:37 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
"Je to velmi závažný problém, je to porušení dvou zákonů, zákona o ochraně přírody a krajiny, protože rorýs je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený, tudíž bylo potřeba mít výjimky pro zásah do jeho hnízdiště, a je to i porušení zákona o týrání zvířat, zvířata trpěla," uvedl Beran.
"Je to velmi závažný problém, je to porušení dvou zákonů, zákona o ochraně přírody a krajiny, protože rorýs je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený, tudíž bylo potřeba mít výjimky pro zásah do jeho hnízdiště, a je to i porušení zákona o týrání zvířat, zvířata trpěla," uvedl Beran.
V objektu jedné z mateřských škol v Ústí nad Labem stavební firma zazdila o víkendu hnízdící rorýse. Na případ upozornil ústecký ornitolog Václav Beran. Několik mláďat uhynulo. Na hnízdění ptáků neupozornil firmu majitel budovy, kterým je magistrát. Případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), potvrdil mluvčí inspekce Jiří Ovečka. Rorýs je zvláště chráněný druh.
reklama

 

Zazděno bylo podle Ovečky 19 hnízd, ve kterých byla vajíčka nebo mláďata. "Některá mláďata byla i uhynulá, protože od soboty tam byla bez potravy. Ihned jsme zahájili šetření," uvedl Ovečka. Mateřská škola U plavecké haly se momentálně rekonstruuje a děti ji nenavštěvují.

"Když jsem šel v neděli večer okolo, všiml jsem si, že se školka zatepluje a lítá kolem ní velké hejno rorýsů, kteří naletovali na zateplenou část, ale nemohli se dovnitř dostat, protože otvory byly zakryté," řekl ČTK Beran, který kontaktoval ČIŽP. "Viděli jsme rorýse zoufale na objekt nalétávat. Provedli jsme inspekci endoskopickou kamerou. Ve všech šesti kontrolovaných dírách jsme našli živá nebo mrtvá mláďata, předpoklad je, že obdobně to vypadalo v ostatních," uvedl Beran.

Stavební firma všechny otvory okamžitě odhalila, aby umožnila ptákům návrat na hnízdo. "Objekt patří magistrátu a zaměstnanci školky o hnízdění rorýsů zřejmě museli vědět, pravděpodobně tam nehnízdili poprvé, mohli na to upozornit," uvedl Ovečka. "Je to velmi závažný problém, je to porušení dvou zákonů, zákona o ochraně přírody a krajiny, protože rorýs je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený, tudíž bylo potřeba mít výjimky pro zásah do jeho hnízdiště, a je to i porušení zákona o týrání zvířat, zvířata trpěla," uvedl Beran.

Hnízdění ptáků na budovách se podle Berana řeší v České republice přes 20 let. "Jsou na to manuály, úředníci by měli rutinně před zásahem na podobné stavbě nechat provést průzkum odborně způsobilou osobou, a pokud by se ukázalo, že může docházet k hnízdění, tak by se měla vyřídit výjimka a úřad ochrany přírody by měl stanovit podmínky, za jakých bude stavba probíhat. K ničemu takovému tady nedošlo," zdůraznil Beran. Podle něj je běžné, že se při zateplování budov na ptáky myslí. "V nedalekých Lovosicích běžně vznikají budky na panelácích. Drážďany jsou hrdé na to, že mají více než 120 000 hnízdních budek," uvedl ornitolog.Podle něj stavba budek není technicky náročná. "A je možné se vyvarovat takovýmto hororovým situacím," řekl Beran

Česká ornitologická společnost zvažuje ve věci podání trestního oznámení kvůli týrání zvířat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

8.6.2021 09:15
firma a dělníci z UK kterým je vše u pr a primitivové na magistrátu, nad bezohledností lidí už jenom kroutím hlavou
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.6.2021 11:12 Reaguje na Robert Jirman
Kamarád měl menší stavební firmu. Když jsem poznal, co za exoti ve stavebnictví dělají, nedivím se těm zazděným rorýsům. Jenom můžu říct, že když jsem dělal na šachtě, tak i ti horníci měli větší IQ.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.6.2021 07:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
jak i ti horníci ? kolik toho iq máš teda, ty ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.6.2021 09:50
Řekl bych, že ono "zazdívání" je u nás trendy, a netýká se to jen rorejsů: čiré sklo, zrcadla, nádrže, svislé pasti... Názorná ukázka byl senior v bezvědomí na eskalátoru, kterého nikdo neviděl. A když je člověk pro kolemjdoucí "šumák", tak co teprve nějaká bezvýznamná havěť... Zkrátka ignorace jako vrchol umění.
Odpovědět
JV

Josef Volfík

12.6.2021 11:24
No tak firmě milion pokuty a zedníkům po půl milionu + nějaký ten měsíc natvrdo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist