https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-okoli-dobrise-se-podarilo-zdokumentovat-dalsi-vyskyt-kocky-divoke?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V okolí Dobříše se podařilo zdokumentovat další výskyt kočky divoké

21.12.2021 11:42 | PRAHA (ČTK)
Kočka divoká je skrytě žijící šelma, o jejímž aktuálním výskytu a životě odborníci mnoho nevědí. Na celém území Čech a Moravy žila ještě v 17. století, její populace však postupně ubývala, až byla v roce 1952 vyhubena úplně.
Kočka divoká je skrytě žijící šelma, o jejímž aktuálním výskytu a životě odborníci mnoho nevědí. Na celém území Čech a Moravy žila ještě v 17. století, její populace však postupně ubývala, až byla v roce 1952 vyhubena úplně.
Foto | Aconcagua / Wikimedia Commons
V okolí Dobříše na Příbramsku se podařilo zdokumentovat další výskyt kočky divoké nebo jejího křížence. Mrtvé zvíře, které někdo srazil autem, našel na konci listopadu dobrovolník takzvaných vlčích a rysích hlídek u dálnice D4 za Dobříší. Pracovníci Agentury přírody a krajiny ČR ho odvezli k dalšímu zkoumání, uvedlo Hnutí Duha. Už počátkem roku našli mrtvou kočku divokou lidé u Nového Knína. Podle genetické analýzy šlo o jedince z bavorské kočičí populace.
reklama

 

Ačkoliv u nového případu výsledky analýzy ještě nejsou známy, zoologové potvrdili, že podle vnějších znaků jde o kočku divokou nebo jejího hybrida. Právě to, zda nejde o křížence, může s jistotou potvrdit až genetický rozbor. Toto zkoumání provede opět Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Podle existujících záznamů byla kočka divoká v okolí Dobříše běžně lovena ještě v polovině 18. století. Zastřelenou kočku divokou zmiňují zdejší archivy naposledy v roce 1914, šlo ale o jedince vypuštěného z lidského chovu. Od té doby byla v této oblasti až do letoška považována za vyhubenou.

Na začátku roku našli mrtvého jedince kočky divoké lidé na silnici u Nového Knína, jen pár kilometrů od nejnovějšího nálezu. Právě možný výskyt kočky divoké je jedním z důvodů, proč Hnutí Duha od letoška rozšířilo dobrovolnický monitoring programu Šelmy i do Brd a okolí. Takzvané vlčí a rysí hlídky mapují výskyt velkých šelem, jako jsou vlk, rys nebo medvěd, a také kočky divoké v řadě oblastí ČR včetně Středočeského kraje. Hejtmanství letos program na ochranu a monitoring vlků, rysů a kočky divoké podpořilo i finančně.

"V souvislosti se stále častějšími informacemi o možném výskytu velkých šelem a kočky divoké v Brdech jsme se v posledních letech rozhodli posílit dobrovolnický monitoring této oblasti. Letos jsme ho navíc podpořili i uspořádáním úvodního semináře pro nové dobrovolníky, abychom zapojili především zájemce z řad místních obyvatel, což se potvrzuje jako velmi účinné i v případě tohoto nálezu sražené kočky divoké," uvedla koordinátorka hlídek Barbora Černá.

Kočka divoká je skrytě žijící šelma, o jejímž aktuálním výskytu a životě odborníci mnoho nevědí. Na celém území Čech a Moravy žila ještě v 17. století, její populace však postupně ubývala, až byla v roce 1952 vyhubena úplně. O jejím návratu do přírody se odborníci dozvídají až v posledních letech díky využívání fotopastí. Více informací o projektu se zájemci dozvědí na stránkách www.kockadivoka.cz.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

21.12.2021 12:19
Zajímala by mě jedna věc. V článku se uvádí, že kočka divoká žije skrytým způsobem života. Jak mohou odborníci s jistotou tvrdit, že u nás byla dlouhá léta vyhubena? Co když u nás menší populace těchto koček pořád žila, akorát nebyla nikým zahlédnuta.
Odpovědět
Pe

Petr

21.12.2021 12:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jistota není samozřejmě žádná, toho jsou si všichni vědomi. Proto se také v takových případech nic netvrdí, pouze se to v obecné shodě za nějaké považuje. V tomto případě se považovala za vyhynulou (protože nic nenaznačovalo, že by to mohlo být jinak).
Odpovědět
RT

Richard Toman

21.12.2021 13:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kocka nelita a nezije ze vzduchu, takze ikdyz nevidena, asi by nejake stopy jeji existence byly.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.12.2021 15:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
bych si všiml toho, proč musela skončit na silnici a to, jestli to s těmi liniovými stavbami nepřeháníme
Odpovědět
AS

Alena Sýkorová

22.12.2021 09:46
Domnívám se, že u nás kočka divoká zcela vyhubena nebyla. Pár koček určitě přežilo. V Litovelském pomoraví v letech 2006 - 2007 byl minimálně 1 kocour kočky divoké, protože naše kočka Kikinka s ním měla koťata. Bydleli jsme na hájence na samotě, mezi lesy, v okruhu minimálně 7 km žádný domácí kocour nebyl.
Koťata byla tři, měla světlejší barvu než kočka divoká, ale zase tmavší, než byla naše perská činčila Kikinka. Byli to kříženci, hybridi. Koťata byla velice zdatná a velice živá. Ve třech dnech začínala vidět, v týdnu běhat a po týdnu chtěla žrát maso.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist