https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-okoli-rezervace-divokych-koni-ubylo-cernych-skladek.dobrovolnici-odklizeli-hlavne-stare-pneumatiky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V okolí rezervace divokých koní ubylo černých skládek. Dobrovolníci odklízeli hlavně staré pneumatiky

28.10.2021 09:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Divocí koně u Milovic.
Divocí koně u Milovic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Černé skládky jsou nadále součástí krajiny, a to i v okolí rezervace divokých koní v Milovicích. Do jejich úklidu se pustili dobrovolníci kolem ochranářské společnosti Česká krajina. Včera se zaměřili na nejbližší okolí rezervace divokých koní, zubrů a praturů. Z okružní stezky pro návštěvníky a okolí dvou vojenských budov v sousedství pastviny zubrů odstraňovali nejrůznější odpadky, od PET lahví, přes plechovky od nápojů až po pneumatiky. Právě na ty se zaměřili především.
reklama

 

„Rezervace velkých kopytníků je vyhledávaná návštěvníky z celé republiky. Ročně jich sem přijede na sto tisíc. Černé skládky, kterých je v bývalém vojenském prostoru velké množství, veřejnosti výrazně kazí dojem z výletu do unikátní přírody,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků v roce 2015 založila.

Dobrovolníci odklízí černé skládky z okolí rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice.
Dobrovolníci odklízí černé skládky z okolí rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina

V bývalém vojenském prostoru se nacházejí černé skládky staré desítky let i nově vytvořené. Ty nedávno vzniklé přitom nad těmi z doby působení sovětské armády výrazně převažují. „Dobrovolníci odklidili desítky pneumatik. Pouze na jediné byla pěticípá hvězda a nápis v azbuce CCCP. Ostatní byly z posledních let jako pozůstatek různých motoristických akcí a srazů. Na mnoha z nich bylo vidět, že sloužily jako vyznačení trati pro různé jízdy zručnosti a podobně. Bohužel, ne všichni pořadatelé akcí se v tomto ohledu chovají k životnímu prostředí tak ohleduplně, jako kolegové z Off-Road klubu Milovice, kteří po každé akci vše uvedou do původního stavu,“ doplnil Dalibor Dostál. Sesbírané odpadky mohli dobrovolníci díky vstřícnosti města Milovice odevzdat v tamním sběrném dvoře.

Ochranářská organizace Česká krajina a skupiny dobrovolníků, které organizuje, se úklidu černých skládek věnuje řadu let. Větší zátěž, především množství stavební suti po zdemolovaných sovětských objektech, je pak nutné odstraňovat s pomocí těžké techniky. Jen v letošním roce ochranářská organizace na tyto účely vynaložila stovky tisíc korun.

Včerejším dobrovolnickým dnem úklid černých skládek nekončí. Další by se měly uskutečnit ještě do konce letošního roku.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist