https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-omske-oblasti-na-sibiri-vyhlasili-kvuli-pozarum-stav-nouze?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Omské oblasti na Sibiři vyhlásili kvůli požárům stav nouze

7.5.2022 01:24 (ČTK)
V Omské oblasti na Sibiři kvůli velkému počtu lesních požárů vyhlásili stav nouze, uvedl na svém webu list Kommersant. Obětí plamenů se staly už desítky domů. Úřady ale nezaznamenaly žádné zraněné ani mrtvé.
reklama

 

"Dal jsem pokyn vyhlásit v regionu kvůli zvýšenému výskytu požárů stav nouze. Určitě pomůžeme všem, kdo vinou požáru zůstali bez přístřeší. Na příštím jednání krizového štábu posoudíme, co se stalo, a rozhodneme o nejnaléhavějších opatřeních," prohlásil gubernátor Alexandr Burkov.

Ministerstvo pro mimořádné situace nyní v oblasti registruje 53 požárů. Při těch největších shořelo v Sargatském okrese sedm staveb, v Nazyvajevském okrese plameny přeskočily na 29 budov, včetně 20 obytných, uvedl Kommersant. Práci hasičů ztěžuje silný vítr, který přispívá k rychlému šíření ohně. Ve vsi Novoalexandrovka přímo u Omska tak shořelo 20 domů a 105 lidí muselo být evakuováno.

Vládní list Rossijskaja gazeta na svém webu napsal, že díky snímkům z vesmírných družic ministerstvo denně registruje stovky tepelných ohnisek po celém Rusku. Za uplynulý den jich bylo 788, z čehož 101 byly požáry, 591 vypalování porostů a 23 spalování odpadu. Z 56 lesních požárů na ploše 16 123 hektarů se 23 na ploše 9128 hektarů podařilo uhasit.

Sezona lesních požárů v Rusku propuká každoročně v suchých letních měsících, v některých letech má však obzvláště katastrofální průběh. Kreml zhoršení situace přičítá klimatickým změnám. Před dvěma lety se obětí plamenů v nejrozlehlejší zemi světa stalo podle ochránců přírody z nevládní organizace Greenpeace na 15 milionů hektarů lesa a hrozilo, že padne rekord z roku 2012, kdy v Rusku shořelo 18,1 milionu hektarů lesa. To je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist