https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pardubickem-kraji-se-misty-ztencuji-zasoby-podzemni-vody?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pardubickém kraji se místy ztenčují zásoby podzemní vody

19.6.2018 00:18 | PARDUBICE (ČTK)
Velké vodárenské společnosti dosud nedostatkem zdrojů netrpí, i když úbytek zaznamenaly. Vodovodům a kanalizacím Pardubice zeslábly vodní zdroje v mělkých horizontech na Holicku. / ilustrační foto
Velké vodárenské společnosti dosud nedostatkem zdrojů netrpí, i když úbytek zaznamenaly. Vodovodům a kanalizacím Pardubice zeslábly vodní zdroje v mělkých horizontech na Holicku. / ilustrační foto
Zásobování obcí pitnou vodou zatím v Pardubickém kraji ohroženo není. Kvůli suchu v posledních letech se však zásoby podzemní vody znatelně ztenčují. Ohroženi by mohly být v první řadě odběratelé v podhůří Orlických hor a v některých oblastech v okolí Svitav, Litomyšle a Poličky.
reklama

 

"V těchto místech jsou poklesy hladin i deset až 15 metrů," řekl hydrogeolog Svatopluk Šeda ze společnosti Fingeo Choceň, který stav podzemních vod v regionu dlouhodobě sleduje. Podle něj zatím zásobování pitnou vodou není v kritické situaci, zdroje jsou ve velkých hloubkách, ale postupně se ztenčují. Tento trend panuje přinejmenším od roku 2014, kdy bylo každoročně málo srážek a nedoplňovala se podzemní voda ze sněhu. "Kdyby to podle mne trvalo pět let, už by bylo opravdu zle," míní Šeda.

Upozorňuje také na skutečnost, že při klesajících zásobách podzemní vody se její kvalita zhoršuje. Řešením by podle něj bylo důsledná snaha o umožnění zasakování srážek, na což ale mnoho investorů velkých staveb příliš nedbá. Jako příklad Šeda uvádí automobilovou průmyslovou zónu v Kvasinách, kde voda odtéká do povrchových toků.

Lidé z Knapovce a Horního a Dolního Houžovce, místních částí Ústí nad Orlicí, nebudou moci tři měsíce používat pitnou vodu na zalévání zahrad, mytí aut nebo napouštění bazénů. Nařízení zavedené kvůli nedostatku vody začne platit od poloviny června. V některých dnech už městská firma Tepvos musela nechat pitnou vodu dovážet v cisternách. Opatření je zatím nejdelší, jaké kdy bylo. Loni platil zákaz dva týdny. Přes léto musí obyvatelé šetřit vodou, na podzim se situace lepší.

Velké vodárenské společnosti dosud nedostatkem zdrojů netrpí, i když úbytek zaznamenaly. Vodovodům a kanalizacím Pardubice zeslábly vodní zdroje v mělkých horizontech na Holicku. Firma proto pracuje na dalších propojeních a posílení vodárenské sítě v této oblasti. "Problémy jsou v celé naší oblasti ve špičkách, s napouštěním bazénů a podobně, lidé to ale doma nepocítí," řekl ředitel firmy Josef Fedák. Vodárny jsou zapojené do společné vodárenské sítě s Chrudimí a Hradcem Králové, takže lokální výpadky je nemohou ohrozit.

Vodovodům a kanalizacím Jablonné nad Orlicí začalo ubývat vody v mělkých zvodních od února, v hlubších kolektorech je jí dostatek. "Máme ale informace, že některé zemědělské podniky, které šly cestou individuálního zásobování a odpojily se dříve od naší sítě, přicházejí s tím, jestli bychom je vzali zpátky," uvedl ředitel Bohuslav Vaňous.

Pardubický kraj se chystá založit Institut environmentálních výzkumů a aplikací, který by se věnoval řešení problémů se suchem a nedostatkem vody v krajině. Kromě organizace různých seminářů, tvůrčích dílen a zajišťování osvěty by měl především navrhnout opatření, jak se vypořádat s následky nedostatku vody a zabránit jejich rozšíření.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist