https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-patek-zacina-ptaci-hodinka-zajemci-pomohou-ornitologum-scitat-ptaky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pátek začíná Ptačí hodinka, zájemci pomohou ornitologům sčítat ptáky

4.1.2023 01:40 | PRAHA (ČTK)
Sýkorky na krmítku
Sýkorky na krmítku
O víkendu mohou zájemci sčítat ptáky na krmítkách a svými záznamy přispět do programu Ptačí hodinka. Česká společnost ornitologická (ČSO) pořádá pátý ročník této akce, která se letos uskuteční od pátku 6. ledna do neděle 8. ledna. Díky údajům od účastníků programu ornitologové zjistí více informací o chování ptáků přezimujících v Česku, jako například kteří ptáci v zimě ubývají, nebo naopak přibývají.
reklama

 

Ke sledování se může přidat kdokoli, není nutné mít se sčítáním ptáků předešlé zkušenosti. Ptáci se sčítají podle dané metodiky pokaždé jednu hodinu na základě výběru účastníka, přičemž pro všechny ptačí druhy se zapisuje největší počet jedinců pozorovatelných najednou.

Více informací o programu si zájemci mohou přečíst na webových stránkách ptacihodinka.cz, kde se dozví mimo jiné jak přesně zaznamenávat své údaje či kam výsledky sledování vložit. Pozorovatelé si také pomocí kvízů mohou procvičit svou znalost určování ptáků. "Lidé si mohou vybrat z více různých kvízů. Od těch pro úplné začátečníky s pěti nejčastějšími druhy na krmítku až po kvízy pro pokročilé," uvádí koordinátor Ptačí hodinky Ondřej Belfín z ČSO.

V tiskové zprávě ornitologové zároveň radí, jak připravit svou zahradu pro sčítání ptáků. Například ještě než klesnou teploty k bodu mrazu, mohou účastníci vytvořit úkryty třeba pro hejna vrabců tím, že na hromádku naskládají staré dřevo a větve. Pod shrabaným listím pak ptáci mohou najít larvy nebo brouky.

Krmítko doporučuje Dita Hořáková z ČSO umístit na klidné a přehledné místo. Zdůrazňuje také, že je důležité krmítko pravidelně čistit. "V krmítku můžeme ptákům nabídnout slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs,“ uvedla Hořáková.

Z minulých ročníků vyplývá, že se na zahradách nejčastěji vyskytuje sýkora koňadra. Loni pozorovatelé sečetli 134 549 koňader, dále pak skoro 93 000 vrabců polních a přes 86 000 vrabců domácích. V roce 2022 se programu Ptačí hodinka zúčastnilo více než 35 000 zájemců, kteří sledovali přes 707 000 ptáků.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist