https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-polske-jeleni-hore-se-poprve-sejde-cesko-polska-komise-k-dolu-turow?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V polské Jelení Hoře se poprvé sejde česko-polská komise k dolu Turów

13.6.2022 13:50 | JELENÍ HORA (ČTK)
V polské Jelení Hoře se dnes uskuteční první zasedání česko-polské komise k dolu Turów. Její zřízení je součástí mezivládní dohody Česka a Polska o spolupráci při řešení dopadů těžby hnědého uhlí v polském povrchovém dole Turów. Úkolem komise je připravit strategii spravedlivé transformace regionu. Jednání se zúčastní i ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová, liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski.
reklama

 

Na jednání budou zástupci obou zemí prezentovat současný stav plnění mezivládní dohody, včetně stavu přípravy Fondu malých projektů. Představí také priority Strategie spravedlivé transformace regionu.

Mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic podepsali premiéři obou zemí 3. února. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy Kč). Z toho 35 milionů eur šlo do Libereckého kraje, deset milionů českému státu. Česká republika následně stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora Evropské unie.

Součástí dohody jsou také opatření jako ochranný val, který má české území ochránit před hlukem a prachem z dolu, nebo stěna, která má bránit odtoku vody z české strany. Dohoda počítá i s monitoringem hluku, prachu nebo poklesu terénu. Součástí je i Fond malých projektů, do kterého se polská strana zavázala dávat ročně 250.000 eur, dalších 125.000 eur dá české ministerstvo životního prostředí a stejnou částku přidá Liberecký kraje. Dohromady jde v přepočtu o 12 milionů korun ročně, které by měly jít do opatření v krajině zaměřená na zadržení vody, ale také na péči o krajinu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist