https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-potemnelem-pavilonu-netopyru-v-olomoucke-zoo-zari-jizni-hvezdna-obloha?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V potemnělém pavilonu netopýrů v olomoucké zoo září jižní hvězdná obloha

12.3.2023 00:28 | OLOMOUC (ČTK)
Souhvězdí Orion. Pozorované z východní části Jižní Ameriky.
Souhvězdí Orion. Pozorované z východní části Jižní Ameriky.
Pokochat se pohledem na svítící hvězdnou oblohu jižní polokoule se mohou návštěvníci v opraveném pavilonu netopýrů v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Souhvězdí jižní oblohy, z nichž některá nelze z české zeměpisné šířky spatřit, na strop potemnělého pavilonu vyznačili odborníci z Pevnosti poznání, která je součástí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Technici poté na určená místa instalovali diody představující hvězdy. ČTK to dnes sdělila mluvčí zoo Iveta Gronská.
reklama

 

Svatokopecká zoo otevřela pavilon netopýrů v roce 1999 jako první v Česku. Žijí v něm kaloni a ještě několik dalších druhů zvířat s noční aktivitou. Díky jižní obloze na stropě pavilonu mohou návštěvníci podle Gronské při pohledu vzhůru spatřit nad svými hlavami stejná souhvězdí, jaká jsou pozorovatelná z ostrova Rodriguez, který je domovinou kaloňů.

"Když nás olomoucká zoo oslovila s prosbou o pomoc na dotvoření pavilonu kaloňů noční oblohou, smísilo se velké nadšení s vědomím, že půjde o nelehký úkol. V planetáriu jsem si musela najít oblohu, kterou lze spatřit nad ostrovem Rodriguez. Obloha se však během noci pomalu otáčí a mění se i v průběhu roku. Bylo tedy potřeba vyhledat takovou část, která bude pro návštěvníky zoo atraktivní," uvedla koordinátorka fyziky z Pevnosti poznání Anna Krčmářová.

Překreslování noční hvězdné oblohy na stropní panely pavilonu nebylo podle Krčmářové jednoduché. "Vše muselo odpovídat světovým stranám, museli jsme také dávat pozor, abychom souhvězdí nepřekreslili zrcadlově," podotkla Krčmářová. Návštěvníci mohou pozorovat v pavilonu i souhvězdí známá z české noční oblohy, jako je například Orion, Velká medvědice či Štír.

Vytvoření hvězdné oblohy bylo oříškem i pro zaměstnance zoo. "Střecha pavilonu je velmi členitá a skýtá mnoho nepravidelných úhlů. Instalace panelů se zpočátku zdála jako neřešitelná, ale pod odborným dohledem se dílo podařilo," uvedl ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Pavilon netopýrů má atypické uspořádání. Kolem středové ubikace s fenky vede chodba pro návštěvníky. Po vnějším obvodu je prostor pro všechna ostatní zvířata. Část pavilonu je vyčleněna pro kaloně zlaté, které od návštěvníků odděluje pouze 120 centimetrů vysoké sklo a ostatní prostor není ničím krytý. Kaloni tak mohou volně prolétávat nad chodbou pro návštěvníky a vznášet se jim přímo nad hlavami.

V pavilonu netopýrů panuje obrácený světelný režim, jelikož kaloni patří ke zvířatům s noční aktivitou. "Přes den se jim tedy simuluje tma, aby je návštěvníci spatřili aktivní. Večer se v pavilonu rozsvítí a kaloni se uchýlí k odpočinku," řekla Gronská.

Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Jejími branami loni prošlo 367 711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Je to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist