https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-bude-dva-roky-zkusebne-jezdit-autobus-na-vodik?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze bude dva roky zkušebně jezdit autobus na vodík

25.11.2022 00:44 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Praha bude minimálně dva roky testovat provoz vodíkového autobusu. Novinku H’CITY 12 bude mít Pražský dopravní podnik (DPP) pronajatý od výrobce Škoda Group s dvouletou opcí a jezdit bude od prvního čtvrtletí příštího roku na lince číslo 170 z Jižního Města na Barrandov. Končící primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) při představení vozu na 11. ročníku veletrhu autobusové dopravy CzechBus na letňanském výstavišti pro ČTK uvedl, že metropole počítá s náklady kolem dvou milionů korun.
reklama

 

DPP má podle smlouvy za každý ujetý kilometr uhradit 54 korun bez DPH a do nákladů patří i plnění autobusu vodíkem. Na jedno natankování, trvající deset minut, má vůz ujet až 350 km. Na lince 170 by měl každý den absolvovat 300 km.

"Dá nám to data o provozu a finanční náročnosti a pak se rozhodneme o dalším nákupu. Počítáme s náklady kolem dvou milionů korun, záležet bude na projetých kilometrech," řekl Scheinherr. Dodal, že první cestující by měl autobus na vodíkový pohon svézt v lednu či únoru, což závisí i na dodání vozu a zprovoznění první veřejné vodíkové plnicí stanice v Praze v ulici K Barrandovu.

Provoz autobusu na vodík je podle vedoucího jednotky provoz autobusy DPP Jana Barchánka mezi bezemisní dopravou ten nejdražší. Doplnil, že náklady na životní cyklus vodíkového autobusu jsou proti naftovému asi dvojnásobné. "I tak věříme, že svoje místo v mixu veřejné dopravy mít bude. Je potřeba, abychom nebyli závislí na jednom druhu pohonu," řekl Barchánek.

Autobus Škoda H’CITY 12 bude jezdit na lince 170, protože se otestuje na zhruba 40 km dlouhé trati s kopcovitým profilem. Vodíkový autobus využívá i baterie, do kterých se ukládá teplo z palivových článků, a to se používá pro vytápění vozidla. Podobně jako u trolejbusů řady T’CITY a elektrobusů E’CITY bude Škoda využívat karoserii od turecké společnosti Temsa.

V Praze jezdí vedle naftových vozů i elektrobusy, první vůz Škoda E'City 36 BB vyjel letos v lednu ze zastávky Želivského na lince 213. A do ulic hlavního města se po pěti dekádách vrací i trolejbusy, od 15. října je ve zkušebním provozu nová trať z Letňan do Čakovic. Zástupci Prahy již dříve uvedli, že do roku 2030 by mělo být alespoň 75 procent vozového parku autobusů DPP nahrazeno bezemisními elektrobusy, bateriovými trolejbusy a nízkoemisními autobusy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist