https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-do-leta-pribude-25-mlzitek-pro-ochlazeni-v-horkych-dnech?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze do léta přibude 25 mlžítek pro ochlazení v horkých dnech

11.5.2021 12:42 | PRAHA (ČTK)
Kromě osvěžení Pražanů přispívají mlžítka k ochlazení města.
Kromě osvěžení Pražanů přispívají mlžítka k ochlazení města.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pražské vodovody a kanalizace
V Praze letos přibude 25 takzvaných mlžítek, tedy rozprašovačů mlhy, které lidem v metropoli poslouží k osvěžení v horkých dnech. Mlžítka mají tvar brčka, které je spolu s nástavcem umístěno na hydrantový poklop. Loni PVK rozmístily po městě 21 mlžítek, uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.
reklama

 
"Od začátku května jsme nainstalovali již šest mlžítek, čtyři ve druhé městské části a dvě v Praze 11. Do konce června máme v plánu do ulic rozmístit dalších devatenáct zařízení v různých částech metropole," uvedla koordinátorka projektu Marcela Segeťová.

Mlžítka jsou umisťována na hydranty, které primárně neslouží hasičům při hašení požárů. PVK každý z nich posoudí z technického hlediska, kdy je třeba posuzován stav podzemní části hydrantu nebo tlakové poměry v konkrétním místě sítě.

Kromě osvěžení Pražanů přispívají zařízení k ochlazení města. "V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z jemné trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu," vysvětlil Mrázek princip mlžítek. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu.

V Praze funguje kromě zmíněných mlžítek také řada pítek. Ta jsou například na Klárově u stanice metra A Malostranská nebo na Palackého náměstí u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí. O pítka se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK). Přes zimu jsou mimo provoz.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jan Omasta

11.5.2021 14:59
Mnohem lepší by bylo zakázat černé střechy a sluneční kolektory. Také zakázat černý asfalt. Co žiju, tak byl asfalt posypáván bílými kaminky. Ale posledních pět let radnice nechává asfaltovat ulice zcela černým asfaltem, který rozehřívá město.
Mlžítka sice mírně ochlazují, ale vytvářejí dusno. Nikdy nedokážou zrušit teplo vzniklé na černém asfaltu.
Je to zase ekologie ve stylu dělat větší škodu, než už je.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.5.2021 18:41 Reaguje na Jan Omasta
Proč sluneční kolektory?
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.5.2021 14:51 Reaguje na Majka Kletečková
Údajně může být jejich příspěvek k oteplení (neodrážejí, absorbují) nezanedbatelný.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist