https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-za-posledni-tri-roky-pribylo-temer-1000-vcelstev-vcelaru-je-pres-800?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze za poslední tři roky přibylo téměř 1000 včelstev, včelařů je přes 800

3.9.2022 01:01 | PRAHA (ČTK)
Včelař
Včelař
Foto | CarbonNYC / Flickr
V Praze je více než 800 včelařů, kteří chovají téměř 6 500 včelstev. Za poslední tři roky jich v hlavním městě přibylo zhruba 1000. Nejčastěji lidé chovají včely ve starších rodinných domech například v Troji, Libni a Dejvicích. Ve městech se objevuje také takzvané střešní včelaření. Klub střešních včelařů odhaduje, že na střechách svých sídel chová včely zhruba 50 firem a veřejných institucí, z toho v Praze jich je 16, informovala Státní veterinární správa (SVS).
reklama

 

Veterinární správa chová včely na střeše svého sídla na pražských Vinohradech již pět let a ve spolupráci se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) zjišťuje, zda med od "veterinárních včel" splňuje všechny parametry stanovené vyhláškou ministerstva zemědělství. "V medu nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů a ani rezidua pesticidů,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha. Laboratorní testy dopadly stejně jako v roce 2019.

Projekt střešních včel veterinární správy má sloužit výzkumným a vzdělávacím účelům. Letos se stočilo zhruba 70 kilogramů medu. Včely chová na střeše své budovy na Mariánském náměstí také pražský magistrát nebo Národní zemědělské muzeum na Letné.

Loni se v ČR podle dat Českého statistického úřadu vyrobilo 6086 tun medu ze 661 000 včelstev. V České republice je dlouhodobě v průměru osm včelstev na kilometr čtvereční a včelstev neubývá.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist