https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-roce-2021-se-v-prazske-zoo-narodila-ci-vylihla-asi-tisicovka-mladat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V roce 2021 se v pražské zoo narodila či vylíhla asi tisícovka mláďat

27.12.2021 16:26 | PRAHA (ČTK)
Historicky první čtyřčata tayry neboli kuny brazilské v Česku se narodila v pražské zoo 31. srpna.
Historicky první čtyřčata tayry neboli kuny brazilské v Česku se narodila v pražské zoo 31. srpna.
Zdroj | Zoo Praha
Zatím se v roce 2021 v zoologické zahradě v Praze narodila či vylíhla asi tisícovka mláďat. Za obzvláštní chovatelské úspěchy tohoto roku zoo v Troji označila odchov čtyřčat tayry, mláďat papouška trichy orlího, samičky tapíra jihoamerického a kachňat pižmovky konžské.
reklama

 

"Od počátku roku do dnešního dne se v Zoo Praha narodilo nebo vylíhlo 1027 mláďat z celkem 199 různých živočišných druhů – savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb," uvedl před Vánoci ředitel zoologické zahrady v Praze Miroslav Bobek.

Historicky první čtyřčata tayry neboli kuny brazilské v Česku se narodila v pražské zoo 31. srpna. Jedná se o tři samice a jednoho samce. Podle zástupců trojské zoo je takový počet mláďat pro tyto šelmy neobvyklý. Běžně se totiž samici tayry rodí jedno až dvě mláďata. Zoo Praha chová tayry od roku 2004.

Trichy orlí, kteří jsou na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (International Union for Conservation of Nature - IUCN) řazení mezi zranitelné druhy, chová zoo v metropoli jako jediná zoo na území Česka. V Evropě lze tyto papoušky pozorovat v dalších šesti zahradách. Letos se skupina trichů chovaných v pražské zoo rozrostla o dvě mláďata. První letošní mládě trichy se vylíhlo v lednu, druhé, které se narodilo v říjnu, je prvním přirozeně odchovávaným mládětem v evropské zoo. Hnízdní budku, kterou nyní obývá, by mělo mládě podle zástupců zoo opustit koncem roku. Trichy zoo v Praze chová od roku 2014.

Mezi zranitelné druhy podle IUCN patří i tapíři jihoameričtí. V Praze se letos podařil odchov samičky Jasmíny, které je nyní téměř sedm měsíců. Jasmína je čtvrtým zdejším přírůstkem tohoto druhu. Tapíry chovala zoo v letech 1950 až 1957, chov byl opět obnoven v roce 2004.

Velký chovatelský úspěch podle zoo představuje sedm mláďat pižmovky konžské. Ta se v Troji vylíhla v dubnu a jejich rodiče je odchovali přirozeným způsobem. Pražská zoo tyto vrubozobé ptáky chová od poloviny roku 2020. Přiřadila se tak ke dvěma zařízením v Evropě, co pižmovky chovají.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist