https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-roce-2030-budou-nejmene-polovinu-modelu-skody-auto-tvorit-elektromobily?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V roce 2030 budou nejméně polovinu modelů Škody Auto tvořit elektromobily

1.12.2021 13:26 | MLADÁ BOLESLAV (ČTK)
V nabídce má nyní Škoda jeden vůz na čistě elektrický pohon, a to SUV Enyaq iV.
V nabídce má nyní Škoda jeden vůz na čistě elektrický pohon, a to SUV Enyaq iV.
Do roku 2030 budou nejméně polovinu modelového portfolia automobilky Škoda Auto tvořit elektromobily. Zároveň ve stejném období Škoda uvede nejméně další tři plně elektrické vozy, řekl vedoucí podnikové strategie a inovačního managementu Christian Schrader. V nabídce má nyní Škoda jeden vůz na čistě elektrický pohon, a to SUV Enyaq iV.
reklama

 

Škoda Auto chce, aby emise jejích vozů byly v roce 2030 nižší o více než 50 procent oproti roku 2020. Podle člena představenstva Michaela Oeljeklause chce Škoda zároveň zvýšit ekologičnost výroby, a to zhruba na 52 procent v roce 2025. Nyní činí ekologičnost výroby asi 47 procent.

Škoda Auto založila poradní výbor pro udržitelný rozvoj. Jde o nezávislý tým odborníků s mezinárodními zkušenostmi. "Mám radost, že Škoda Auto jako jedna z prvních společností v České republice ustavila poradní výbor pro udržitelný rozvoj. Na spolupráci s tímto prvotřídně obsazeným grémiem se velmi těším. Očekávám, že budeme dostávat svěří podněty a společně diskutovat v rámci otevřeného dialogu, a to i o kontroverzních tématech," řekl předseda představenstva Thomas Schäfer.

Na začátku letošního roku Škoda Auto ve svém hlavním závodě v Mladé Boleslavi zahájila výstavbu a provoz jedné z největších fotovoltaických elektráren v České republice. Od 1. října zde firma testuje dva elektrické tahače pro vnitrozávodní dopravu. V okolí svých závodů Škoda vysadila milion stromů.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice. Během letošního roku musela několikrát výrazně omezit či zcela zastavit výrobu kvůli nedostatku čipů. Firma očekává, že do konce letošního roku kvůli nedostatku dílů vyrobí zhruba o 250.000 vozů méně. Automobilka Škoda Auto v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard Kč) ze 469 milionů eur před rokem.

Vedle České republiky vyrábí Škoda Auto v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než stovce trhů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.12.2021 13:48
Může být.
Jde o to, kdo to bude kupovat !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.12.2021 14:27
A jak stát nahradí chybějící daně z neprodaných paliv? Zatíží další daní elektřinu?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.12.2021 14:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Už teď se říká, že české silnice připomínají veterán rallye. Co bude v roce 2030 si netroufám odhadnout.
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2021 09:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To já vím přesně a po Green Dealu tak budou vypadat i baráky :)
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/skodovky-na-kube-vladimir-cettl/r~3ee6016ce5dd11e9a24cac1f6b220ee8/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.12.2021 16:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
záleží, kdo bude u vlády. Pokud zase loupežníci, tak si to vyberou nějak jinak, nejlépe na dluh.
Ovšem rozumně hospodařící vláda by neměla mít problémy, ovšem to co tady napáchal soudruh se bude hódně dlouho spravovat. Pokud tu vezmou do ruky rozumní lidé, zlatej Kalousek!!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.12.2021 16:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Kalousek a rozumnej ?
Jak dlouho za to ještě budou moct komunisti !
Už 30let to přece vedou demokrati. Co za tu dobu vybudovali pro stát ?
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:42 Reaguje na smějící se bestie
Nevím, koho nazýváte "demokraty" ale politici jsou ti, koho si volíme pro to, aby spravovali VEŘEJNÝ SEKTOR, nikoli prop to, aby neco budovali. Vám zřejmě uniklo, že tržní ekonomika je opak centrálně řízené, a tudíž politici nejsou od toho, aby něco budovali, ale aby spravovali veřejný sektor. Od toho, aby něco budovali jsou smějící se bestie. Takže otázka na Vás.....co jste vy za posledních 30 let vybudoval pro stát???
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.12.2021 17:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Mudrujte si jak chcete, ale obecnými kecy se ty chybějící peníze do státní kasy nedostanou. Stát buď bude muset elektřinu plošně zatížit vyšší daní, nebo bude muset zatížit obyvatelstvo jinou daní. Jinými slovy, tak či onak to zaplatíme všichni.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 17:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Může tu automobilovou elektřinu obarvit, a zatížit spotřební daní, a tak nazvat tuto třeba automobilovým proudem. Stejně, jako je jedna kapalina jednou nazvaná jako motorová nafta, a jindy lehký topný olej.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:44
No, já si především myslím, že ono se to portfolio ani zase až tak moc nezmění. Předpokládám, že v roce 2030 už Škoda nebude vyrábět pro český a evropský trh, ale pro indický, ruský a čínský. Takže není důvod to portfolio nějak zásadně měnit.
Odpovědět
VK

Václav Kain

8.12.2021 22:16
Nejsme na tuhle Green Dealovskou stupiditu absolutně přpraveni.A do roku 2030 nebudem.Proč? Nebudou peníze.Budeme rádi když splatíme to co nasekala Schillerka a i tak si myslím,že to nesplatíme.Ty elpekáče budou neprodejné.Za prvé cena a za druhé dojezd.V zimě neprozovatelné.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

30.3.2023 15:50
Docela jsem zvědav, jak to bude vypadat po roce 2030 s elektromobilitou v celé Evropě. Na životním prostředí mi opravdu záleží, ale zatím si nedovedu představit, že si všichni nabíjíme auto u domu přes noc. Nejsem odborník, zda to ustojí všechny rozvody elektrické energie, ale zatím i já mám své auto se spalovacím motorem. Nedávno jsem si na něj koupil na internetových stránkách https://www.2din.cz/ nové LED denní svícení.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist