https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-saskem-svycarsku-hasi-pozar-devet-vrtulniku-rozsah-je-proti-cesku-ctvrtinovy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Saském Švýcarsku hasí požár devět vrtulníků, rozsah je proti Česku čtvrtinový

28.7.2022 15:40 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Požár v Saském Švýcarsku hasí devět německých vrtulníků, rozsah zasaženého území je oproti Česku asi čtvrtinový. Na tiskovém briefingu v Hřensku to řekl saský ministr vnitra Armin Schuster. Pokud by se situace zhoršila, je podle něj možné, že bude Německo muset požádat o mezinárodní pomoc. Saský ministr dodal, že je možné, že budou německé síly nasazeny i v Česku.
reklama

 

Požár se do Saského Švýcarska rozšířil v pondělí ráno z národního parku České Švýcarsko. Na jeho hašení se podílí stovky německých hasičů a policistů. V Českém Švýcarsku se požár rozšířil až na plochu 1200 hektarů. Na české straně musely být kvůli požáru evakuovány stovky lidí, v Německu k evakuaci zatím podle Schustera přistoupit nemuseli.

Na německé straně zasahuje zhruba 350 hasičů a 150 policistů. Požárníci zatím utrpěli podle saského ministra pouze drobná poranění. Obyvatelé nebyli požárem nijak dotčeni.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) hrozí, že by mohla klesnout voda v Labi, odkud vrtulníky nabírají vodu na hašení. "To už jsme komunikovali, povodí na tom pracuje," řekl hejtman. Schiller zdůraznil také potřebu budoucích přeshraničních cvičení hasičů. Kraj podle něj nyní poskytuje zázemí i německým hasičům.

Schuster zdůraznil potřebu koordinace zásahu. Česká a saská strana si podle něj vyměnily kontakty, aby mohly zejména letecký provoz nad oblastí sladit. Úspěšný může být zásah podle Schustera jedině tehdy, pokud se podaří zorganizovat co nejvíce hašení ze vzduchu.

Podle českého náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka si Česko a Sasko vymění styčné důstojníky. "Abychom věděli v reálném čase, co se děje," vysvětlil Nováček. Dodal, že nasazení sedmi vrtulníků a čtyř letadel na české straně je dostatečné, konkrétně letadla se podle něj nyní soustředí právě na to, aby se požár nešířil dále do Německa.

Kvůli napjaté situaci v Sasku zpřísnilo hlavní město spolkové země Drážďany pravidla pro vstup do lesů na svém území. Nařízení bude platné až do konce září, za porušení zákazu hrozí pokuty 2500 až 10.000 eur (61.400 až 246.000 korun).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist