https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-soutezi-o-nejkrasnejsi-alej-roku-zvitezila-lipova-alej-na-uhlirskem-vrchu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V soutěži o nejkrásnější alej roku zvítězila Lipová alej na Uhlířském vrchu

16.1.2023 16:08 | PRAHA (ČTK)
Lipová alej na Uhlířském vrchu v Bruntále.
Lipová alej na Uhlířském vrchu v Bruntále.
Zdroj | Arnika
Alejí roku 2022 je Lipová alej na Uhlířském vrchu v Bruntále v Moravskoslezském kraji. Zvítězila ve dvanáctém ročníku ankety o nejkrásnější alej roku, kterou pořádá sdružení Arnika. Výsledky dnes oznámila herečka a patronka soutěže Petra Vojtková. Pro stromořadí hlasovalo 1041 lidí. Smyslem soutěže je prohloubit zájem lidí o stav veřejné zeleně. Letos soutěžilo 92 stromořadí. Nominovaných bylo původně 93, jedna alej byla ale mezitím vykácena.
reklama

 

Lipovou alej na Uhlířském vrchu tvoří 262 stromů ve čtyřech řadách. Podle organizátorů soutěže bylo stromořadí vysázeno v 18. století, a to do půdy vyhaslé sopky. Uhlířský vrch totiž patří k jedné z nejmladších vyhaslých sopek v České republice. Na jaře plánuje sdružení Arnika uspořádat Alejovou slavnost a umístit zde pamětní ceduli.

"Pokud vím, je to první alej v soutěži, která vévodí sopce. V průběhu celé soutěže jsem sledovala, jak bruntálští nadšeně sbírali hlasy a teď je vidět, že jejich zanícení stálo za to," uvedla koordinátorka soutěže Denisa Hronová.

Druhé místo obsadila Maloměřická lipová alej na bývalém hřbitově v Jihomoravském kraji. Maloměřický hřbitov podle Arniky zanikl v roce 1963. Jeho původní litinový kříž je dnes umístěn uprostřed aleje tvořené 40 lipami malolistými.

Na třetím místě se umístila Javorová alej ke kapli důlního neštěstí v roce 1894, jež připomíná největší důlní neštěstí v ostravsko-karvinském regionu, kdy zemřelo 235 horníků, dozorců a záchranářů. Alej se nachází poblíž kostela sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech, kterému se přezdívá šikmý kostel.

Hlasování do ankety skončilo 11. ledna sečtením 7391 hlasů. Autor vítězné nominace podle organizátorů získá let balónem. "Chtěla bych poděkovat především všem, kteří poslali svoje nádherné fotografie do naší ankety, protože naše fotosoutěž se koná každý rok a je čím dál oblíbenější," sdělila Vojtková.

Organizátoři chtějí prostřednictvím soutěže přitáhnout pozornost ke stromořadím, která obohacují krajinu. Lidem podle Arniky prospívají mimo jiné tím, že blokují hluk ze silnice nebo omezují odnos zeminy z polí. Řidičům zároveň usnadňují orientaci při nízké viditelnosti. Organizátoři také zdůrazňují, že ochrana stromů je důležitá pro přírodní rozmanitost, například i pro živočichy, kteří ve stromech žijí.

V minulém roce zvítězila lipová Klokotská alej v Táboře, která je součástí křížové cesty. Alej porazila dalších 92 nominovaných stromořadí, získala 999 hlasů. Tvoří ji 94 lip malolistých a tři olše lepkavé. Největší počet hlasů v historii ankety obdržela v roce 2018 Alej přátelství u jezera Medard v Karlovarském kraji, podpořilo ji 1635 lidí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

16.1.2023 16:58
Alej je hezká, ale už jsem tam dlouho nebyl.
U moderních silnic nemají aleje být a když tak ve vzdálenosti aspoň 10m od krajnice, asi jako stromy kolem silnice v lese.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.1.2023 19:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Moderní silnice na Uhlířák? Nebo jak jste to myslel? Tam jezdí maximálně technické s multikárou vyvážet odpaďáky...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.1.2023 20:08 Reaguje na Jakub Graňák
Moderní silnice jsou jinde a stromy u nich mohou být, když budou až za škarpou a udržované tak, aby větve nepřesahovaly přes tu škarpu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.1.2023 11:06 Reaguje na Jakub Graňák
Byť jo. Já mluvil o silnicích, ne aleji kolem křížové cesty.
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.1.2023 14:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
není nutno vynalézat vynalezené. tuzemská resortní legislativa řeší tuto problematiku velmi kvalitně, a strom v aleji je "pevná překážka" jako každá jiná. dá se řešit dle kategorie komunikace a intenzity provozu různými způsoby, od "nechání koňovi, protože má větší hlavu" přes úpravu vodorovného a svislého značení, umístění zádržného systému (svodidla a tlumiče nárazu) po dřevorubecký zásah.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist