https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-uherskem-hradisti-se-premnozily-nutrie-mesto-vyzvalo-lidi-aby-je-nekrmili?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Uherském Hradišti se přemnožily nutrie, město vyzvalo lidi, aby je nekrmili

19.11.2022 00:03 | UHERSKÉ HRADIŠTĚ (ČTK)
U řeky Moravy v Uherském Hradišti se přemnožily nutrie. Vyskytují se tam desítky zvířat. Radnice proto vyzvala obyvatele, aby nutrie nekrmili. V případě dalšího zhoršení situace bude město usilovat o regulaci nepůvodního druhu, uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.
reklama

 

V posledním roce město podle zástupců radnice zaznamenává případy přikrmování nutrií čím dál častěji, zejména u lávky U Komína. "Dovolujeme si upozornit veřejnost, že se jedná o silně nežádoucí jev, protože přikrmování nutrií jejich problém s nadměrným výskytem pouze umocňuje. Ujišťujeme obyvatele města, že nutrie přikrmování v žádném případě nepotřebují a bez krmení starým pečivem či zeleninou hlady nepojdou," uvedl místostarosta Čestmír Bouda (KDU-ČSL).

Zbytky potravin, které lidé u řeky ponechávají, navíc nelákají jen nutrie. "Krmením, které nesežerou nutrie, vezmou zavděk potkani, problém se tak může velmi rychle znásobit ještě o tento rozměr," doplnil místostarosta.

Nutrie říční patří mezi takzvané invazivní druhy živočichů, tedy nepůvodní druhy, její původní domovinou je Jižní Amerika. Ve střední Evropě vytlačují původní druhy živočichů, například bobra, narušují břehy a hráze vodních toků a nádrží budováním nor a přenášejí také nemoci. Nutrie nemá přirozené nepřátele, dokáže se rychle množit. K tomu přispívá i krmení zvířat veřejností.

Výjimkou nejsou podle zástupců města ani případy, kdy si lidé, nejčastěji rodiče s dětmi, chtějí divoká zvířata při krmení pohladit. "Zde se jedná o vyložený hazard, protože zvíře může kousnout, a navíc přenáší infekční onemocnění přenosná i na člověka, jako je např. salmonelóza, tularemie nebo leptospiróza. Nutrie může být nebezpečná také venčícím se psům," uvedl Pášma.

Současný stav označil Bouda za vysoce alarmující. "Nadměrný výskyt nutrií ve městě se snadno může stát skutečně velkým problémem," uvedl místostarosta. V případě zhoršení situace, tedy dalšího nárůstu počtu nutrií, bude město iniciovat jejich regulaci. Některá města a obce v minulosti přistoupila k odstřelu přemnožených nutrií.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

19.11.2022 19:54
Bububu
Neslyšel jsem o psovi pokousaného nutrií, ale u bobra je to prokázáno. Každé zvíře z divočiny může nakazit člověka vzpomínanými zoonozami.
Jo , nutrie kope nory do břehů, ale bobr je v pohodě. Ten jenom hází kmeny do řeky a ucpává koryta. Až vyplaví město, tak se ouřadům snad rozsvítí v makovicích.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.11.2022 21:00 Reaguje na Petr Pekařík
Já už o několika případech, kdy nutrie zaútočila na psa, četla i slyšela např. Most: Agresivní nutrie pokousaly několik psů - CNN Prima NEWS (iprima.cz). Ve srovnání s bobrem se nutrie mnohem rychleji množí a dříve dospívají. Ve městech na rozdíl od bobrů rychle ztrácejí plachost a somrují u lidí potravu.

Na nepůvodní invazivní živočichy jsou uplatňována přísnější měřítka než na naše původní druhy, zvlášť když se jedná o takové, u kterých máme máslo na hlavě. Bobra evropského naši předci na přelomu 18. a 19. stol. na našem území vyhubili.
Odpovědět
Anyr

Anyr

19.11.2022 22:55 Reaguje na Petr Pekařík
Ouřadům by měl stačit tvůj projev tady k tomu, aby tě deportovali dřív, než tím někoho nakazíš.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

20.11.2022 22:01
Nutrie se původně chovala jako kožešinové zvíře ale ani maso není špatné -mě chutnalo velmi.Ted mají zimní srst a na zimu budou dobře zažraný, nechápu proč je tedy neodstřelí a nevyužijí jak kožešinu tak maso, samozřejmě po veterinární prohlídce. Čínské restaurace budou mít o maso zájem určitě.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist