https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ustecke-zoo-se-narodilo-mlade-medveda-malajskeho-jde-o-svetovy-uspech?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ústecké zoo se narodilo mládě medvěda malajského, jde o světový úspěch

31.8.2022 00:50 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Medvědi malajští patří mezi ohrožené druhy asijské fauny. V přírodě jejich populace rychle klesá zejména z důvodu ničení jejich přirozeného prostředí kácením a vypalováním pralesů, výsadbou palmy olejné, ale také kvůli nelegálnímu lovu.
Medvědi malajští patří mezi ohrožené druhy asijské fauny. V přírodě jejich populace rychle klesá zejména z důvodu ničení jejich přirozeného prostředí kácením a vypalováním pralesů, výsadbou palmy olejné, ale také kvůli nelegálnímu lovu.
Ústecká zoologická zahrada si letos připsala světový úspěch, v jedné z expozic se narodilo mládě vzácného medvěda malajského. Za poslední dva roky jde o jediné mládě tohoto ohroženého druhu narozené v zoologických zahradách na světě, informoval mluvčí zoo Vít Lukáš.
reklama

 

Medvědi malajští patří mezi ohrožené druhy asijské fauny. V přírodě jejich populace rychle klesá zejména z důvodu ničení jejich přirozeného prostředí kácením a vypalováním pralesů, výsadbou palmy olejné, ale také kvůli nelegálnímu lovu. "Zoo Ústí nad Labem se podílí na ochraně tohoto druhu nejen úspěšných chovem v lidské péči, ale i ochranou jejich přirozeného prostředí v rámci projektu Pesisir Balikpapan," uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková. "V lidské péči je chováno pouze 180 jedinců. Naše zoo se řadí mezi nejúspěšnější chovatele na světě," dodala.

Poslední mládě je již pátým ústeckým přírůstkem. "Samice Barma je zkušená matka. I proto je zatím v absolutní psychické pohodě a o mládě se pečlivě stará. Již krátce po porodu jsme viděli, že má mládě dobrý sací reflex a že je o něj dobře postaráno," uvedla chovatelka medvědů malajských Veronika Koťová. Chovatelka je zatím jediná, koho samice do své ubikace pustí. "I díky tomu se mi podařilo zjistit, že se jedná o samce a že v pěti týdnech vážil 3,4 kg," řekla Koťová. Ve světové populaci se vyskytuje zhruba o třetinu víc samic než samců, což odchovu přidává na unikátnosti.

Návštěvníci zatím přírůstek neuvidí, medvědi teď potřebují klid. Část pavilonu proto zůstává zavřená. "Prosíme proto naše návštěvníky o pochopení a trpělivost. Věříme, že si již brzy náš poslední přírůstek prohlédnou zblízka," vzkázala výletníkům hlavní zooložka Petra Padalíková.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist