https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/valka-na-ukrajine-hodila-slupku-pod-nohy-ekvadorskym-pestitelum-bananu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Válka na Ukrajině hodila slupku pod nohy ekvádorským pěstitelům banánů

11.4.2022 01:30 | QUITO (ČTK)
Každý pátý banán vypěstovaný v Ekvádoru obvykle putuje na Ukrajinu a do Ruska.
Každý pátý banán vypěstovaný v Ekvádoru obvykle putuje na Ukrajinu a do Ruska.
Až donedávna panoval na ekvádorských banánových plantážích ruch a shon, který dokazoval silné exportní postavení tohoto odvětví. Ale z týdne na týden banánovníkové háje utichly, jak se stal obchod s těmito plody jednou z dalších obětí ozbrojeného konfliktu, který se odehrává ve druhé polovině světa, napsala agentura AFP.
reklama

 

Ekvádor je největším světovým vývozcem banánů, ale toto odvětví zasáhla válka na Ukrajině. Nyní není banány kam posílat a kontejnery s hnijícím ovocem se hromadí nedaleko místa, kde je dělníci sklidili.

"Každý pátý banán vypěstovaný v Ekvádoru obvykle putuje na Ukrajinu a do Ruska," řekl Franklin Torres, prezident ekvádorské federace producentů banánů FENABE. "Takže nás tahle válka opravdu hodně zasáhla," dodal.

Do Ruska za běžné situace každý rok míří z Ekvádoru banány za téměř 700 miliónů dolarů (více než 15,5 miliardy korun); společně do Ukrajiny a Ruska každý týden proudí téměř dva milióny krabic s banány.

Kvůli mezinárodním sankcím uvaleným po invazi na Ukrajinu však Rusko své náklady banánů nedostává. Konflikt zbrzdil mimo jiné i produkci ve městě El Triunfo nedaleko hlavního ekvádorského přístavu Guayaquil.

"Pěstitelé banánů skončili, už tři týdny jsem nezpracovala jedinou bednu," řekla AFP 62letá Mireya Carrerová, majitelka banánové plantáže Thalia. "Zaměstnanci odcházejí sami, aniž by dostali výpověď, protože jim nemůžu zaplatit," dodala.

Ze své 28hektarové plantáže obvykle naplnila týdně tři kontejnery s 3000 krabic banánů, z nichž každá váží 20 kilo. "Teď mám 7000 trsů banánů a žádného kupce," dodala Carrerová.

Pěstitele banánů také postihl pokles cen. Produkce jedné krabice banánů stojí pět a půl dolaru a běžná výkupní cena je 6,25 dolaru. "Ale teď nám za každou krabici banánů nabízejí méně než dva dolary a někdy jen dolar. To je urážka pro jakýkoli typ podnikání. To, co dostáváme, je ostudné a nestojí to ani za to, abychom je sbírali," řekl Torres.

A krize zasáhla nejen Ekvádor. Když ostatní trhy viděly přebytek banánů v Ekvádoru, "začaly snižovat své cenové nabídky", uvedl Richard Salazar, prezident sdružení pro komercializaci a vývoz banánů ACORBANEC. Za poslední měsíc zůstal pěstitelům zhruba milión beden neprodaných banánů.

Ekvádor má 160 000 hektarů banánových plantáží, které v roce 2021 přinesly celosvětový obrat téměř 3,5 miliardy dolarů. V této jihoamerické zemi působí více než 260 vývozců banánů a toto odvětví vytváří 50 000 přímých a 250 000 nepřímých pracovních míst.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.4.2022 05:27
takže je třeba také pomoci nejen Ukrajincům a Čechům, ale také Ekvádorským pěstitelům banánů. 15,5 mld korun jsou pro EU drobné.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

11.4.2022 11:21 Reaguje na Katka Pazderů
Občas přemýšlím nad vašim dětstvím.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.4.2022 15:23 Reaguje na Zdenek Wenzel
Ve skutečnosti když dá každý z 10 milionů lidí 1 milion, je to 10 miliardám lidí každému 1000 korun. Nás to naprosto zruinuje a jim je to k ničemu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.4.2022 06:10
Banány budou jíst v Ekvádoru a zelí v Rusku. Omezí se tím zbytečná přeprava. Lidé budou jíst to, co se vypěstuje u lokálních producentů.
Svět bude zase o něco zelenější, jak nám vysvětlí ti, kterým to myslí zeleně.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

11.4.2022 11:56
Tady se prostě nejde po příčinnách nedorozumění a válek. Tady se budou jen sypat prachy a zbraně ze zadlužené Unie a jejích ještě zadluženějších států.
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.4.2022 11:57
Bývaly tu otázky, co je ta nadvýroba. Neukazuje se v téhle a podobných zprávách tak trochu, že to byla naše možnost koupit kdykoliv cokoliv odkudkoliv? Bylo to příjemné, ale „green“ to nebylo, a změna je tu. Ale to zaměření jen na transport je špatně, a jsou některé zeme tak úzce zaměřené na export, že nemají žádné továrny na konzervace potravin? Jak je na tom s konzervárnami Česko – tak tak zatím stačí?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.4.2022 12:58 Reaguje na Jarka O.
Těžko říct jak je na tom dnes. V dobách kdy jsem se o tuhle oblast více zajímal (krátce po přelomu tisíciletí) bylo v troskách, nikoli co se "nou-hau" týče, nýbrž kapacit
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.4.2022 14:07 Reaguje na Jakub Graňák
Jde o ty kapacity. Zeštíhlily všechny podniky, třeba Hamé, jenže to bude na průšvih. Až nebudou pohonné hmoty, jakože asi nebudou, tak zachrání před hladem jedině vysmívaná soběstačnost -a ty konzervace. Snížení transportů je gryndýl jak vyšitý, ještě by to chtělo snížit dopady.
Na druhé straně ty exportní státy, kdyby snížily produkci, ji můžou mít konečně ekologičtější – pomalejší nebo nižší, a některý odběratel bude schopný si za to zaplatit.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.4.2022 15:15 Reaguje na Jarka O.
Pravdu díte. I to zatracované samozásobitelství příjde zase do módy. Já jsem se samozásobitelství jakožto skeptik nikdy nevzdal, takže jsem připraven a kdo je připraven...
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.4.2022 20:32 Reaguje na Jakub Graňák
No jste dobrej. Podle toho co semtam píšete, jste asi schopný zásobit půlku vesnice. Já bych vydržela do ledna - vegetariánsky. A po babičce mám knizku o válečné výživě obyvatelstva, achjo. Koupila jsem si chřest, ale sklizeň bude prý za 3 roky, možná to bude pozdě. Vy se v zelinářství asi vyznáte, proč tu zemědělci nepěstují chřest, je jen ten zeschlý z dovozu, to snad nikdo nekoupí, přitom je to bezva jarni zelenina, nenáročná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.4.2022 12:32
Je jen otázkou, jak dlouho tyhle země, pro které je nějaká Ukrajina v lepším případě jen flekem na mapě, budou nějaké podobné sankce bavit ... a kolik to Evropu a USA bude stát, protože oni oni sami o sobě mají tento konflikt totálně na háku a je jim dost šumák, jak dopadne.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.4.2022 18:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Trochu bych vás poopravil. Bude to mnoho stát EU a hlavně její občany v chudších zemích EU. USA na tom vydělá prodejem plynu z břidlic, který byl do války nekonkurenceschopný a taky vydělají
na prodeji zbraní do zemí NATO, které je budou masivně nakupovat.
Z těchto zisků se pustí "chlup" ve formě pomoci Ukrajině, pokud nebude nakonec i ta pomoc pouze na dluh.
A máte pravdu, že mimo 40. "spojeneckých" zemí tu válku jiné
země berou jako třeba válku v Iráku, Sýrii, Jemenu atd.
Je to pro ně pouze nějaký lokální konflikt "někde v Evropě".
Odpovědět
sv

s v

12.4.2022 14:05 Reaguje na Břetislav Machaček
A zřejmě proto, že byl ten plyn "nekonkurenceschopný" se rusáci snažili dohnat a předehnat (nebo spíš neztratit stopu) USA a stavěli terminály na LNG na arktickém pobřeží, a to i když jsou půl roku nepoužitelné kvůli zamrzlému moři, že machačku. Realitou je machačku, že na začátku tohoto roku, kdy si rusáci hráli na další plynové vydírání se do Evropy dováželo měsíčně víc LNG než je kapacita nordstreamu a tento dovoz výrazně snížil cenu plynu vyhnanou do výšin rusáckými spekulacemi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.4.2022 15:17 Reaguje na s v
Teď je ale otázka, jak dlouho účinky této cenové korekce vydržely a nakolik je možno toto nouzové řešení brát jako trvalé.

Nicméně já jsem tím ... kolik to bude EU a USA ... myslel výši finanční pomoci/kompenzací, které budou ty rozvojové země na oplátku požadovat. Bo jak jsem psal, jim je v zásadě šumák, jestli Putin zabere Ukrajiny půlku, nebo celou, to je daleko za jejich obzorem a rozhodně na to nebudou ochotny nějak citelně doplácet.
Vcelku pochopitelně.
Kdyby se Brazílie rozhodla se polepšit třeba o kus Uruguaye, tak nás to tady taky nebude moc trápit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.4.2022 09:33 Reaguje na s v
Vydírání? Zjistěte si prve cenu nasmlouvaného plynu
z Ruska, který byl dodáván podle smluv. Pak si zjistěte kdo v létě spekuloval, že Rus v létě cenu
sníží a nakoupí plyn levněji. Když se tak nestalo,
tak zavládl na burze zmatek a kupoval se plyn nad
plán dodávek za jakoukoliv cenu. To vyhnalo ceny
plynu nahoru a Rusko pouze použilo tržní nástroj,
jak vychytralé obchodníky dostat do množstevní
nouze. Pokud nás mají natrvalo zachránit lodě s
LNG, tak si opět zjistěte cenu za plyn pro koncové zákazníky. Myslíte, že mimo vás jsou všichni hloupí, když odcházejí od plynu kvůli jeho ceně a stoupá
inflace v závislosti na produkci závislé na plynu?
I Draslovka odchází vyrábět do USA, kde bude mít
plyn 12x levnější než u nás, který bude taky z USA,
ale zkapalněn, dopraven, přečerpán a zplyněn.
Sníte sny, které nemají reálný základ a tím jsou
plynulé dodávky bez zkapalňování, přepravy a bez
opětovného zplynění. No a pak tu jsou náklady na
těžbu z břidlic, která je ekologicky pofidérní
tak, že ji odmítaly dosud všechny evropské země.
A světe zboř se oni Rusáci svůj zemní plyn taky
stlačili na LNG a dokonce prodávali do USA jako
jeho vývozci a víte proč? No protože náklady na
těžbu zemního plynu jsou nižší, než u plynu z břidlic.
Odpovědět

Milan Štrupl

11.4.2022 21:36
Jasně a pak pěstitelům pomerančů, chovatelům velbloudů a všem po celém světě - jen na Evropany EU s.re - my s přeci máme nezaslouženě dobře, tak proč nás pořádně nepodojit... Ještě pár let v EU a pár let vlády Spolu, tak je polovina lidí i s dětmi pod mostem... Mě osobně nikdo nikdy v ničem nepomohl - ani stát, ani EU, jen mě neustále ždímají a okrádají, aby mohli přilepšovat kdejaké verbeži u nás a po celém světě... Vůči Ukrajincům máme dluh - postavili tuhle zemi zchátralou desítkami let v socialismu na nohy svou prací i když to nedělali zadarmo - jinak by se už konečně měla tahle vláda začít starat o lidi co platí daně místo nemakačenků na sociálních dávkách. Je mi úplně jedno, jestli polovina Ekvádoru chcípne hlady tak jako je jim jedno, jestli tady příští doma bez plynu zmrzneme...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist